Grenel: "Iz sporazuma smo izbacili tačku 10"

Što se tiče tačke 10, jedan od razloga zbog kojih smo bili voljni da ne razgovaramo o tome ovde, u Beloj kuć, jeste to što će se ta tačka naći u agendi u ponedeljak na sastancima u Evropi - izjavio je Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine

  • 8
Richard Grenell, Ricard Grenel Ričard Grenel / Foto: Tanjug/AP

Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, potvrdio je da iz sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu izbačena tačka 10, koja je za srpsku delegaciju bila sporna, jer se u njoj eksplicitno traži uzajamno priznanje dve strane.

- Što se tiče tačke 10, jedan od razloga zbog kojih smo bili voljni da ne razgovaramo o tome ovde (u Beloj kući prim. aut. ) je to što će se ta tačka naći u agendi u ponedeljak na sastancima u Evropi. Pokušavamo ovo da uradimo zajedno sa EU, da vidimo šta mi možemo da uradimo, šta vi možete da uradite da pomerimo ovo napred - rekao je Grenel i dodao da će se u ponedeljak o tački 10 biti reči "u detalje".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Bele kuće gde su potpisani ekonomski sporazumi došao je u Brisel gde se jutros sastao sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine i Metjuom Palmerom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan.

Podsetimo, sporna tačka 10 iz sporazuma koji je prvog dana boravka dve delegacije u SAD, stavljena pred predstavnike zvaničnog Beograda, glasi:

- Obe strane se obavezuju na međusobno priznavanje, zaštitu etničkih manjina, restituciju vlasništva, rešavanje pitanja apatrida i slažu se da otvore kancelarije čije će zaduženje biti da štite i redovno, svake godine izveštavaju o pravima manjina.

Video: Vučić: I Grenel je potvrdio da je bilo iznenađenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boki

    6. septembar 2020 | 14:17

    Ne potpisuj nista. Kosovo je Srbija

  • Milorad Vujicic

    6. septembar 2020 | 16:35

    Pravoslavni treba da krenu na molitvu u Aja Sofiju.Pravoslavno ostaje pravoslavno makar morali vizu da vadimoDosta vise korupcije i kriminala protiv Srba.Najkorumpiranija i zlotvornija drzava na svetu je USA ,a iza njih se kroje fasisticka njemacka i francuska.Ukrajina je okupirana fasistima,nikakvim rodoljubima ,samo korupcija i fasizam.NECE PROCI N I K A D.SMRT fasizmu.

  • Milorad Vujicic

    6. septembar 2020 | 16:30

    Granice Srbije su postojale i pre granica USA i granica Njemacke i Engleske.Nikad kosovo nece biti priznato.TO JE SRBIJA ,TAMAN TAMO ZIVIO I SAM ALAH.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA