≫ 

Vlada donela odluku: Srbija otkazuje sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima

- Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost - kazao je ministar odbrane Aleksandar Vulin

  • 98
Obuka, vojnici, gađanje, vojska, Peskovi, Požarevac Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije/jovo Mamula

Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela je odluku kojom se zamrzavaju sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin. Kako je istakao naša država se nalazi pred strašnim i neutemeljenim pritiscima Evropske unije.

- Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koje određuju političke odluke i pravci velikih zemalja. Od nas se traži da po cenu napuštanja naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, ali i naš narod na Kosovu i Meothiju i  Republici Srpskoj napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom - rekao je Vulin. 

Ministar odbrane je kazao da je naša država, odlukom Narodne Skupštine, vojno neutralna zemlje i da bi tako i ostalo, i da bi se izbegli dodatni pritisci Vlada donela odluku da se u narednih 6 meseci prekinu sve vojne vežbe i sve aktivnosti sa svim partnerima bez ikakve razlike.

Nećemo učestvovati ni sa NATO-om, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni Rusijom ni Kinom - kao je on i dodao da će naše učešće u mirovnim operacijama biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano.

- Proces opremanja i jačanja naše vojske neće biti zaustavljen, a mi ćemo raditi na povećanju naše borbene gotovosti više i upornije nego ikada. Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslonimo samo na sebe i samo na svoju snagu – naglasio je ministar Vulin završavajući izjavu porukom: Živela Vojska Srbije, Živela Srbija!

Prva vojna vežba trebalo je da se održi u Belorusiji od 10. do 15. septembra.

Video: Grmi srpski Oganja: Modularni sistem će ojačati raketnu artiljeriju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    9. septembar 2020 | 16:18

    Ono kada dezerter prica o vaznim temama.

  • Ivana

    9. septembar 2020 | 16:14

    Ulazemo u vojsku a na poziv EU odustanemo od vezbe. Kukavice

  • SS D

    9. septembar 2020 | 16:19

    Pa na koliko stolica želi Srbija,dve,tri...,to kod zapadnjaka ne može,kad se udaš može samo za jednoga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA