Prištinski mediji o hladnom tušu iz Unije: "Nikad jasnija poruka, Kosovo za njih nije država"

Podsećaju da je portparol EU Peter Stano uputio nikad jasniju poruku

  • 4
Priština Pixabay.com

Poznato je da se tzv. Kosovo u Evropskoj uniji ne tretira kao suverena država, ali zvaničnici EU su to pitanje uvek relativizovali govoreći o "evropskoj perspektivi", piše prištinska Koha.

U tekstu se navodi da, međutim, nikada do sada nije tako jasno rečeno da tzv. Kosovo nije država za Evropsku uniju i da se ne može prijaviti za članstvo u EU, kao što je to nedavno učinio portparol EU Peter Stano na konferenciji za novinare, prenosi Kosovo onlajn.

Koha podseća da je Stano ovo rekao odgovarajući na pitanje da li tzv. Kosovo može da se prijavi za članstvo u EU, pošto je sada deo obaveze u dokumentima potpisanim u Vašingtonu, gde je obećano da se neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama.

Stano nije želeo da komentariše šta se dogodilo u Vašingtonu, rekavši da je se to tiče strana u dogovorima, a ne EU, već se ograničio na pojašnjenja u vezi sa mogućnošću da tzv. Kosovo aplicira za članstvo u EU.

- Što se tiče vašeg pitanja da li će Kosovo moći da se prijavi za članstvo u EU, bojim se da moram da vas podsetim na činjenicu da još uvek postoji pet država članica koje to nisu priznale. Kosovo još nije u mogućnosti da podnese formalnu prijavu za članstvo u EU - rekao je portparol EU, dodajući da tzv. Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siptari horde sa kavkaza

    10. septembar 2020 | 12:35

    KOSMET JE SRBIJA!!!

  • Nihad-de baaa....

    10. septembar 2020 | 18:10

    CG i S.Makedonija pametno rade, tiho i sigurno grabe prema toj uniji.BiH-a teško i ko zna kad, isto ko i Kosovo i Srbija.Mi kodan se takmićimo ko će kasnije u tu EU.Ma nismo mi ba navikli da radimo.Turizma nemamo da ležimo a da nam turisti i stranci sami dolaze i pare ostavljaju.Mi samo kad odem napolje (Njemačka,Švica,Slovenija,Hrvatska,Italija,Švedska,Norveška)pokazujemo da smo ljudi vrijedni i ćestiti, valjda tamo moramo a ovdje ne.Ovdje lažemo,petljamo, spletkarimo ko je prvi poćeo,virimo preko kapije u tuđa dvorišta i tražimo ljeba bet znoja i rada.Moj rahmetli Dedo bi reko"Požuri-poteci al ležećki"

  • Antun-Tunja

    10. septembar 2020 | 17:34

    Da istina je da Kosovo ne može u EU jer nije priznato od svih članica koje su EU,što je i logično.Logično je da je Srbija priznata ranije od svih država u EU, te da je naknadno stavila Kosovo u svoj Ustav, kao svoju teritoriju.Iz zadnjeg je vidljivo da i Srbija po mnogim drugim paremetrima ne može biti kao takva punopravna članica EU.Sve što je navedeno bio bi presedan da Srbija i Kosovo uđu u EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA