≫ 

"Očekujemo uskoro Ivanku Tramp u Srbiji"

Dolazak Ivanke Tramp najavio je predsednik Srbije

  • 5
Aleksandar Vučić Ivanka Tramp Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da uskoro u Srbiji očekuje Ivanku Tramp, koja je imala važnu ulogu u delu sporazuma iz Vašingtona koji predviđa pomoć mali i srednjima preduzećima, ali i ženskom preduzetništvu u Srbiji.

- Pričamo o mogućnostima kada američki finansijeri dolaze, jer kada bi došle američke finansijske organizacije, Američka međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) i Korporacija ''Milenijumski izazov'' (MČ) i kad ulaze u mirko i mala preduzeća onda dobijate sredstva pod apsolutno najpovoljnjim kamatnim spotama - istakao je Vučić.

Kaže da Amerikanci to rade mnogo brže i sa nešto manje procedura od drugih.

- Kada bi ušli u to, time bi krvotok naše privrede dodatno osnažili i ojačali. Mi se tome nadamo i čekamo ih. Mislim da oni (predstavnici DFC) prvo idu u Emirate, a posle dolaze kod nas (21. septembra) - naveo je Vučić.

Ističe da je Srbija bolje prošla krizu zbog kovida zato što je ubacila novac u krvotog naše privrede.

- Mi smo kroz garantnu šemu do sada dali 1,11 milijardi evra odnosno14.146 partija kredita od kada je korona i još 166,3 miliona evra je u obradi. Dakle, to je oko 16.000 kredita, a ukupno je odobreno 1,28 milijardi evra. To je ušlo u krvotog naše privrede i to je jedan od ključnih razloga zašto naša privreda bolje podnosi ovu situaciju.

Dodao je da postoji jedan Amerikanac koji mnogo voli Srbiju, ali da DFC, ipak, dolazi zbog političkih pregovora u Vašingtonu i da bi njihov dolazak dodatno osnažio našu privredu.

- Sa druge strane, ako dođu pomenuti američki finansijeri oni imaju novca koliko hoćete - kazao je Vučić.

Dodaje da će količina novca koju ćemo dobiti najviše zavisiti od toga koliko budemo imali spremnih projekata.

Kaže da već imamo obezbeđen deo sredstava od EU i drugih finansijera za autoput Niš - Merdare za prvu deonicu od Niša do Beloljina i da bi drugu deonicu do Merdara mogli da finansiraju SAD i do sad najmanjim kamatama.

Vučić ističe da su Amerikanci ozbiljni pregovarači i da su u Vašingtonu bili predvideli posebne ugovre, ali da je morao neke stvari da odbije zbog uslova, iako bi imali onda još više novca na raspolaganju.

Dodao je da nisu uslovljavali da njihove kompanije moraju da rade, ali će se SAD svakako boriti za to kao i sve druge zemlje što rade za svoje kompanije, kada učestvuju u finansiranju.

Vučić je napomenuo da će taj autoput značiti puno za toplički kraj, gde nažalost u četiri opštine imamo svega 80.000 ljudi, to jest manje nego u Podujevu.

To su Žitorađa, Balce, Kuršumlija i Prokuplje, dodao je on.

Kaže Vučić i da ćemo dobiti od EU paketa ekonomske pomoći neešto manje nego što smo očekivali i da ćemo i za ta sredstva morati da se borimo kroz projekte i dokazujemo.

Ipak, malo ćemo dobiti grantova od EU, dodao je on i pozvao da se na vreme pripreme projekti za brze saobraćajnice od Bačkog brega do Kikinde, Požarevca do Donjeg Milanovca i druge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roni

    11. septembar 2020 | 02:05

    Sigurno ce dobiti srbijanski pasosh

  • Pantelija

    11. septembar 2020 | 00:26

    Ja moram negde da se pojavim kad dodje ova lepotinja - - pocesljacu se obrijati i mozda me primeti - obuci cu stajace odelo Nikad se ne zna 🙂 Zivim u nadi da cu naci onu pravu - a ova je ta..

  • SG

    11. septembar 2020 | 09:25

    Neka Srbi rade šta hoće ali bez zapada ne mogu,sve što vredi je tamo višè dobrog nego lošeg,članstvo u EU i Nato je programirano ali polako dok ljudi shvate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA