VLADA ODLUČILA: Zvaničnici više neće napuštati međunarodne skupove zbog Kosova!

Nova instrukcija otkloniće štete nastale odsustvovanjem sa regionalnih skupova. Kosovo će biti asimetrično predstavljeno, a u pratećim dokumentima stajaće i fusnota, koja nije obavezna na tabli ispred predstavnika Prištine

  • 0

Srpski zvaničnici neće više morati da napuštaju međunarodne skupove na kojima učestvuju i predstavnici Kosova, jer je Vlada Srbije usvojila novu instrukciju o postupanju državnih predstavnika.

Vlada Srbije je na sednici u nedelju usvojila novu instrukciju, koja će omogućiti zvaničnicima Srbije da učestvuju na forumima sa Kosovom po uslovima koji su predviđeni sporazumima iz Brisela.

- To znači da će Kosovo na forumima biti asimetrično predstavljeno i da će u svim pratećim dokumentima stajati i fusnota, koja nije obavezna na tabli ispred predstavnika Prištine - javio je RTS.

U fusnoti se navodi "ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i Metohije i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".

Kako je saopšteno iz vlade, osim table na kojoj je ispisano "Kosovo *" (Kosovo sa zvezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu.

Ova instrukcija je doneta sa ciljem otklanjanja štete nastale odsustvovanjem predstavnika državnih organa sa regionalnih skupova, piše u saopštenju.

"Odsustvovanjem sa regionalnih skupova, na osnovu obaveze proizašle iz prethodne instrukcije, predstavnici Republike Srbije bili su lišeni mogućnosti da na njima zastupaju državnu politiku prema Kosovu i Metohiji i interese Republike Srbije. Takođe, odsustvovanjem sa regionalnih skupova, Republika Srbija je imala direktne i indirektne ekonomske štete", navodi se u obrazloženju.

Predstavnici državnih organa obavezani su da kod domaćina skupova i predstavnika Evropske unije insistiraju na doslednoj primeni predstavljanja privremenih institucija samouprave u Prištini, bez isticanja zastave i drugih obeležja, a zahtevaće se i prisustvo predstavnika UNMIK-a.

U slučaju da predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini nisu predstavljeni u skladu sa ovom instrukcijom, predstavnici državnih organa Srbije napustiće skup uz pisani protest organizatoru.

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA