≫ 

Đurić: Dogovor u Vašingtonu nadmašio je očekivanja srpske strane

On je kazao da je priprema naše delegacije bila ozbiljna i da se na njoj radilo nedeljama unazad

  • 9
Marko Ðurić, direktor kacelarije za KiM Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Srpska delegacija se iz Vašingtona vratila sa odličnim paketom infrastrukturne, ekonomske, razvojne pomoći za našu zemlju, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i istakao da je poseta SAD pre desetak dana prošla bolje nego što je iko očekivao.

Ðurić je kazao da je priprema naše delegacije bila ozbiljna i da se na njoj radilo nedeljama unazad.

- Na osnovu toga smo u Vašington otišli sa predlozima koji su rezultirali sa više od tri milijarde evra paketa razvojne podrške za našu infrastrukturu - kazao je Ðurić za TV Hepi.

U tom smislu, podsetio je da je srpska delegacija kandidovala nove pruge koje će povezati srpske sredine u dužini od 43 kilometara od Merdara, zatim novu prugu koja će našu privredu povezati sa Jadranskim morem, avio liniju, paket za naše privrednike.

Ističe da je značajno da uz pomoć američkih finansija ulažemo i u autoputeve, železnice i druge veze u regionu, kao i to što je luka Drač definisana kao nova luka na koju će izlaziti naša privreda.

Marko Ðurić, direktor kacelarije za KiM Ðurić kaže da su i to prihvatili kada su ih Amerikanci pritisli i rekli im da je to volja maeričkog predsednika Donalda Trampa - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima, Albanci su pokušali da na sastanku insistiraju da nema dogovora o tome da budu deo "mini Šengena" i podsetio je da su i šest meseci unazad bili kategorično protiv toga, ponavljajući da je taj projekat u stvari projekat "velike Srbije".

Ðurić kaže da su i to prihvatili kada su ih Amerikanci pritisli i rekli im da je to volja maeričkog predsednika Donalda Trampa.

Direkor vladine Kancelarije podseća i da su Albanci u Vašington otišli po međusobno priznanje iako im je govoreno unapred da je to jalov posao i da srpska delegacija to neće prihvatiti.

- Ali, moram da kažem da nimalo nije lako na takvom jednom mestu to odbiti - naveo je Ðurić i istakao da je deseta po redu tačka, koje nisu bile numerisane, govorila da se strane slažu da se međusobno priznaju, odnosno da se nedvosmisleno radilo o obostranom priznanju.

Marko Ðurić, direktor kacelarije za KiM Direkor vladine Kancelarije podseća i da su Albanci u Vašington otišli po međusobno priznanje iako im je govoreno unapred da je to jalov posao i da srpska delegacija to neće prihvatiti - Marko Ðurić, direktor kacelarije za KiM / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kao važno za srpski narod, Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu, Ðurić je istakao da je dogovorena primena zakona kojim se garantuje imovina SPC i u tom smislu poručio da do sada nismo imali garanciju sa takvim značajem.

- Albanci dugi niz godina pokušavaju da prisvoje naše svetinje i zato je važno što se Priština obavezala u Vašingtonu - ističe direktor vladine Kancelarije za KiM.

Podsetio je da je predsednik Aleksandar Vučić prvi srpski lider posle dve decenije koji je imao sastanak u ovalnom salonu, a da je pre njega bio Zoran Ðinđić i kazao da su tri protokolarne stvari pokazale značaj i posebnu pažnju koju je imala srpska delegacija.

Međutim, Ðurić dodaje da domaćini nisu hteli ni da omalovaže drugu stranu.

Izbori, Srbija,  2020, glasanje, Marko Djuric Đurićj je poručip Srbima na Kosovu i Metohiji da će "na krilima diplomatskih uspeha" Srbija pokušati da im omogući bolji život u južnoj pokrajini - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako ističe, najvažnije je da je srpska delegacija u zemlju se vratila sa dokumentom koji je iznad srpskih očekivanja.

Poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da će "na krilima diplomatskih uspeha" Srbija pokušati da im omogući bolji život u južnoj pokrajini.

Komentarisao je i odnose sa Rusijom i Kinom nakon sastanka i dogovora u Vašingtonu i kazao da ih Srbija nikada neće zapostaviti.

- Ne pada nam na pamet da se odvajamo do naših tradicionalnih prijatelja i saveznika. Srbija se lojalno i pouzdano ponašala prema svim svojim partnerima - naglasio je Ðurić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    14. septembar 2020 | 14:01

    Ne vidim koji je to uspeh ako izgubimo prijateljstvo mnogih drzava samo da bi zadovoljili interese Amerike?

  • ANTE BAN

    14. septembar 2020 | 13:39

    Dogovor u Vašingtonu je veličanstveni, meteorski uspijeh velikoga srpskog vodje- A.Vučića! Ovakovi uspijesi ne postižu se svakodnevno, i -samo istinske velike vodje mogu da ih ostvare! A- kruna ovog uspijeha bit će izraelsko priznanje države Kosovo, i premiještanje dvaju prijateljskih ambasada- srpske i kosovske,- u sveti grad Jeruzalem!

  • Antun-Tunja

    14. septembar 2020 | 18:31

    Netko pokazao prstom da ljudi sa Kosova ne vole da ih se zove šiptarima.Marko Đurić do juće Albance zvao šiptarima.Sjećam se izjave kako je veselo S.Štrbac pričao i da se rugao Hrvatima u Hrvatskoj kad kažu rijeć tisuća. Umjesto kako on voli da čuje hiljada.Sad se Hrvati smiju takvima i ponekom udjele zaušnjak kad čuju da netko kaže hiljada, umjesto tisuća.Savi i takvima više nije smješna Hrvatska rijeć a tisuća i dr.riječi.On i mnogi neka kroče u RH.Srbi naravno ne svi imali DB,miliciju i JNA pro Srpsku, od Slovenije do Makedonije, zato im bijaše mnogo toga smješno-podcjenjiovali, jer ima se moglo,bili zaštiićeni..Samo dođite kod Nas da Vam objasnimo a može i u Sloveniju ili Kosovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA