≫ 

Predsednik Srbije i predsednica Vlade čestitali Dan srpskog jedinstva

U svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj trgovi i centralne ulice biti okićene Narodnom i Državnom zastavom Republike Srbije

  • 15
Ana Brnabic, Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva našeg naroda i slobode za koju su se naši preci borili, za koju ćemo se boriti i u budućnosti. Slavimo, a to će ubuduće biti i državni praznik, jedinstvo i slobodu - ističe predsednik u izjavi za Tanjug i dodaje da je danas veliki dan za Srbiju, Republiku Srpsku i ceo srpski narod.

Vučić je podsetio da danas slavimo dan proboja Solunskog fronta, kada su se, 15. septembra, vojnicima Srbije, koji su prošli kroz pakao Albanije i tokom ratnog sukoba izgubili 50 odsto svojih saboraca, priključili dobrovoljici iz drugih srpskih krajeva.

- Bilo ih je 10 odsto iz Hercegovine, Bosne, Like, Krajine, Banije, Korduna, svih delova gde su Srbi živeli. Srbin nije mogao da prihvati obavezu da ratuje protiv Srbina i priključio se uz našu jedinu crveno, plavo, belu zastavu, koja nas i danas ujedinjuje - dodao je.

Naglasio je da je važno da i danas, kada se suočavamo sa brojnim izazovima i pritiscima sveta, kada vidimo da, bez obzira na naše ekonomske uspehe, naš narod i dalje očekuju teški dani – odgovor mora biti jedinstvo, sloga i borba pametnim političkim sredstvima za slobodu nešeg naroda.

- Ako smo jedinstveni, složni, ujedinjeni, mi Srbi, a ovo nije samo državni praznik, već svesrpski, možemo da prevaziđemo sve nedaće, pobedimo sve probleme, osiguramo i garantujemo budućnost naše dece - poručio je predsednik i zahvalio Srbima u RS, ali i našem narodu u regionu i svetu, koji, kako kaže, pomažu i koji su se uvek zalagali da sloboda bude najveće opredeljenje i vrednost našeg naroda i države Srbije.

- Čestitam narodu u RS i Srbiji praznik, ali i svim Srbima širom sveta. Svojom zastavom se ponosimo i čuvaćemo je, umećemo da čuvamo zemlju, ali i zajednički narod. Tako ujedinjeni ostavićemo trag u istoriji Evrope i sveta i imaćemo dobru i sigurnu budućnost - zaključio je.

Čestitke uputila i predsednica Vlade

Predsednica Vlade Srbije Ana Barnabić čestitala je građanima Srbije i Republike Srpske današnji praznik.

- Čestitam svim građanima Srbije i Republike Srpske "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”, praznik koji po prvi put obeležavamo. Imamo mnogo razloga da budemo ponosni na našu istoriju, ali u svakom trenutku moramo ostati posvećeni napretku i investiranju u budućnost - napisala je premijerka Srbije na Tviter profilu.

Beogradske ulice okićene srpskim zastavama

Srbija i Republika Srpska danas prvi put obeležavaju zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

U svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj trgovi i centralne ulice biti okićene Narodnom i Državnom zastavom Republike Srbije.

Ovaj praznik će biti zajednički obeležavan u Srbiji i Republici Srpskoj i u svim sredinama u kojima Srbi širom sveta, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda. Datum 15. septebmar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front.

Najvažnije ulice u Beogradu okićene su sa 4.000 srpskih zastava, a Most na Adi, Brankov, Palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji osvetljeni su bojama srpske zastave.

Zastave su i na svim institucijama u Banjaluci, gde će na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biti održana svečana akademija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    15. septembar 2020 | 14:19

    Zivelo jedinstvo dace bog jednog dana ista drzava!!!

  • Salko poturica

    15. septembar 2020 | 14:40

    Stante pase I harambase smeta li vam jedinstvo nase.

  • BG 1

    15. septembar 2020 | 14:17

    Sami ga stvorili i sami sebi čestitaju,to iovako nije za ljude nego za politiku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA