• 14
 ≫ 

Vučić primio akreditive novih ambasadora: Predsednik s novim ambasadorima Izraela, Danske i Angole

 ≫ 

Ambasador Izraela je preneo pozdrave premijera Benjamina Netanjahua i rekao da državljani Srbije od danas ne moraju u karantin po dolasku u tu zemlju , a potom pozdravio rezultate razgovora u Vašingtonu

 • 14
Aleksandar Vučić, Suzan Šajn, Jahel Vilan, Alsino Konseisao

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma tri novoimenovana ambasadora. Jahel Vilan, ambasador Države Izrael, Suzan Šajn, ambasadorka Kraljevine Danske i Alsino Konseisao, ambasador Republike Angole, odvojeno su predali Vučiću akreditivna pisma u Palati Srbija.

Ambasador Izraela je preneo pozdrave premijera Benjamina Netanjahua i rekao da državljani Srbije od danas ne moraju u karantin po dolasku u tu zemlju , a potom pozdravio rezultate razgovora u Vašingtonu.

Ambasador Vilan je najpre obavestio predsednika Vučića da je od danas za Izrael Srbija na tzv. "zelenoj listi", odnosno da srpski državljani ne moraju u karantin po dolasku u tu zemlju.

S tim u vezi su dvojica sagovornika razgovarali i o merama koje dve zemlje preduzimaju za otklanjanje posledica pandemije COVID-19 po njihove ekonomije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Poželevši ambasadoru Vilanu uspešan diplomatski mandat u Beogradu, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Izraela. On je istakao da je tome posebno doprinelo međusobno poštovanje i solidarnost dvaju naroda, koji su kroz istoriju često delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata.

Takođe je rekao da u Srbiji nema mesta antisemitizmu i podsetio na mnoga zakonska rešenja, koja su doneta u cilju uvažavanja prava ovdašnje jevrejske zajednice, a što daje pečat i sveukupnim odnosima sa jevrejskim narodom.

Aleksandar Vučić, Suzan Šajn, Jahel Vilan, Alsino Konseisao

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo nedavnim razgovorom sa premijerom Izraela Netanjahuom i njegovim razumevanjem stavova Srbije i istakao da Srbija podržava uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

Izrazio je nadu da će u budućnosti biti nađen način da bude postignut dogovor koji će doprineti boljem životu svih ljudi u tom regionu.

Ambasador Vilan je rekao da s pažnjom prati izuzetno angažovanje predsednika Vučića na uspostavljanju bližih veza dveju zemalja i pozdravio rezultate razgovora u Vašingtonu.

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će u narednim godinama više izraelskih investitora bolje upoznati i koristiti povoljne uslove za ulaganje na srpskom tržištu.

Tome će, kako se navodi u saopštenju, mnogo doprineti i kancelarija Privredne komore Srbije i Ministarstva ekonomije koja će uskoro biti otvorena u Jerusalimu.

 

Novi ambasador Angole stupa na dužnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas primio novog ambasadora Angole Alsina dos Prezeresa Izate Fransiška da Konseisaoa, založio se za unapređenje saradnje dve zemlje koje su diplomatske odnose uspostavile pre 45 i koje poštuju i neguju tradicionalno prijateljstvo iz vremena nekadašnje Jugoslavije i članstva u Pokretu nesvrstanih.

Aleksandar Vučić, Suzan Šajn, Jahel Vilan, Alsino Konseisao

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, Vučić je naglasio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije jačanje saradnje sa Komisijom Afričke unije.

Predsednik Vučić je posebno zamolio ambasadora Da Konseisaoa da rukovodstvu Angole prenese zahvalnost za razumevanje za stavove Srbije, kao i za podršku njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, i dodao da će Srbija na isti način podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Angole.

Ambasador Da Konseisao je rekao da je jedan od prioriteta njegove diplomatske misije u Srbiji da poveća ekonomsku saradnju dveju zemalja i zainteresuje srpske investitore za ulaganja u Angoli.

Predsednik Vučić je podsetio da je, kao ministar odbrane, posetio Angolu 2013. godine i da se tada uverio da ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti za saradnju, posebno u oblasti poljoprivrede i građevinarstva, kao i za vojno-tehničku saradnju.

Aleksandar Vučić, Suzan Šajn, Jahel Vilan, Alsino Konseisao

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Dvojica sagovornika su se saglasili da bi češća razmena zvaničnih poseta doprinela i približavanju naroda Srbije i Angole. Predsednik Vučić je zamolio angolskog ambasadora da prenese poziv predsedniku Lorensu da poseti Srbiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vasilije Simic

  16. septembar 2020 | 12:16

  Spooljna politika Srbije je danas na zavidnom nivou, ostvarena visokom diplomatijom, negujuci prijateljske odnose sa svim zemljama sveta.

  453
  2

  Podelite komentar

 • Dragan

  16. septembar 2020 | 12:14

  Jevrejska zajednica je u Srbiji uvek bila poštovana a nadams e da se Izrael isto tako ophodi prema našim državljanima u Izraelu.

  441
  1

  Podelite komentar

 • Sasa L

  16. septembar 2020 | 12:53

  Neka novoizabranim ambasadorima mandat bude uspesan, a ujedno i nasa saradnja. Dobro nam dosli.

  432
  5

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima