≫ 

Počela nova runda dijaloga u Briselu: Beograd insistira na ZSO, Priština protiv pokretanja teme

EU, koja je posrednik, najavila je da će se nastaviti razgovori o temama pokrenutim na poslednjem sastanku na visokom političkom nivou, održanom 7. septembra u Briselu

  • 6
Brisel, Evropska Unija Brisel / Foto: Shutetrstock

Delegacija Beograda, na čelu sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, danas je u Briselu nastavila tehničko-ekspertske razgovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Delegacija Beograda sastala se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Nakon bilateralnih sastanaka obe delegacije sa EU posrednicima, u 11:30 trebalo bi da počne i nova runda trilateralnih razgovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou.

EU je juče najavila promenu dogovorene agende, pri čemu bi se danas u Briselu razgovaralo samo o finansijskim potraživanjima, ali ne i o statusu manjinskih zajednica.

Delegacija Beograda insistira na tome da Zajednica srpskih opština bude prva tačka o kojoj će se razgovarati na današnjem sastanku.

Prema informacijama Tanjuga, delegacija Prištine u Brisel je došla samo sa ekspertima za ekonomska pitanja u nameri da se ne pokreće tema srpske zajednice na Kosovu koja je dogovorena još 2013. godine.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak naveo je na Tviteru da će se na današnjem nastavku dijaloga razgovarati o međusobnim finansijskim potraživanjima, ali ne i o Zajednici srpskih opština.

Na istoj društvenoj mreži reagovao je Đurić i poručio da će prva tačka dnevnog reda tokom današnjeg dijaloga u Briselu biti Zajednica opština sa srpskom većinom.

- Hvala vam šte ste domaćin sastanka. Prva tema na dnevnom redu će biti Zajednica opština sa srpskom većinom. Bar za srpsku stranu. Ona koja se dogovorila pod olakšicama EU pre sedan i po godina - napisao je Đurić na tviteru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    17. septembar 2020 | 15:17

    NAS EU PUT JE APOKALIPSA ZA SRBIJU - STRASNI SUD JER OD SRBIJE NECE OSTATI NI BEOGRADSKI PASALUK!!!

  • Milka R.

    17. septembar 2020 | 14:29

    Bravo Gos. Djuricu ..sad samo uporno i direktno ..🙏💪👍❤

  • Milance

    17. septembar 2020 | 15:05

    Bravo 6-0 Opet!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA