• 2

Drecun: Priština želi da nas izigra, njihova taktika ide u dva pravca

Milovan Drecun je u Jutarnjem programu govorio o jučerašnjim razgovorima u Briselu i istakao da Priština ne želi da razgovara o ZSO

  • 2
Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da Priština želi da izigra Beograd u pregovorima i da nametne stav po kojem može da se razgovora samo o "međusobnom priznavanju".

Milovan Drecun je u Jutarnjem programu govorio o jučerašnjim razgovorima u Briselu i istakao da Priština ne želi da razgovara o ZSO. Smatra i da specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak popušta pod pritiskom Prištine i pokušava da ide nekim drugim putem koji neće dovesti do postizanje sporazuma.

U pripremi razgovora Beograda i Prištine, kako je podsetio, dogovoreno je da se ide na dva koloseka – da se razgovara o onome što nije realizovano, pre svega o ZSO, a da se na drugom koloseku razgovara o ekonomskoj saradnji, pitanju nestalih i raseljenih.

Drecun kaže da Priština želi da gurne ZSO u stranu, da se postigne nazovi dogovor o ta tri pitanja i kaže da je postignut sveobuhvatni sporazum o normalizaciji i da onda samo treba da se razgovara o međusobnom priznavanju.

- Srpska delegacija je povukla dobar potez kojim je predupredila tu političku igru i rekla – tu mora da se postigne dogovor o ZSO i da se dogovorimo precizno kada će Zajednica biti formirana, inače nema napretka - istakao je.

Podsetio je da je posle prvog Briselskog sporazuma napravljen sporazum o Zajednici srpskih opština, čime su definisani detalji kako će izgledati okvir, ciljevi i njena organizaciona struktura.

Kosovo izbori glasanje

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Takođe, predviđena je i njena posebna pravna priroda i da će kosovska vlada usvojiti direktno primenjivu uredbu i da se neće raspravljati na ustavnom sudu, nego će vlada doneti uredbu kojem će samo uvesti ZSO u pravni poredak.

"Taktika Prištine ide u dva pravca"

Objašnjava da taktika Prištine ide u dva pravca.

- Jedno je da kažu da to nije u skladu sa ustavom, iako su prihvatili sporazum. S druge strane, Tači uvodi u priču paralelu sa Republikom Srpskom. Zajednica srpskih opština nije zamišljena da bude druga Republika Srpska, već kao kao nedostajući mehanizam za opstanak srpskog naroda i njegov razvoj - naveo je Drecun.

Ističe da ta zajednica ne bi bila potrebna da su Srbi bili građani ravnopravni sa Albancima.

Čudno je što Lajčak prihvata tu igru Prištine, ukazuje Drecun i dodaje da je Lajčak eksponent nemačke politike.

- Priština želi da nas izigra i da ovu situaciju iskoristi da bi stvorila sliku i da bi nametnula stav po kojem može da se razgovora samo o međusobnom priznavanju - kaže Drecun.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tes

    Šta ćeš u Beogradu, idi na Kosovo i pomozi Srbima.

  • VA

    Nemaju oni šta više da vas izigraju,igra je pri kraju pa neka bude bar neka autonomija severa pre priznanja.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima