• 2

Stoltenberg: Ne smetaju nam bezbednosni aranžmani Srbije

Kako je istakao NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti naše države

  • 2
Jens Stoltenberg

Foto: Tanjug/AP

Srbija je suverena zemlja i NATO u potpunosti poštuje politiku njene vojne neutralnosti, kao i bezbednosne aranžmane koje ona izabere, kaže generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ističe da Kfor i dalje ostaje prisutan na teritoriji KiM sa oko 3.500 vojnika.

Stoltenberg je za "Kurir" rekao i da NATO u potpunosti poštuje nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem EU, navodeći da je to od ključnog značaja za Srbiju i Kosovo, ali i za regionalni mir i bezbednost kao i našu bezbednost.

- Konstruktivan dijalog je preduslov za regionalnu stabilnost i ja podrzavam napore EU da posreduje u dijalogu. Trakođe podržavam napredak načinjen u Vašingtonu. Naša misija Kfor nastaviće da održava sigurno i bezbedno okruženje na Kosovu, shodno svom mandatu UN. Verujem da budućnost celog regiona zapadnog Balkana leži u evroatlantskoj porodici - rekao je on.

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, prvi čovek najvećeg vojnog saveza na svetu kaže da se ne sme zaboraviti prošlost, ali da treba ići dalje i gledati ka boljoj budućnosti.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg - Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Otkriva i da se NATO uveliko sprema za potencijalni drugi talas koronavirusa, kao i da sa Amerikom radi na "balansiranom odgovoru na nove ruske projektile, koji su opasni i narušavaju stabilnost", a otvoreno priznaje i da uspon Kine menja globalnu ravnotežu moći.

Stoltenberg ističe da su evroatlantska bezbednost i stabilnost na zapadnom Balkanu u direktnoj vezi i podseća da od kraja devedesetih snage NATO pomažu očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Kako kaže, kancelarije NATO u Sarajevu i Beogradu podstiču politički dijalog i sarađuju na praktičnom nivou.

- Naša politika u regionu - uključujući i našu politiku otvorenih vrata ima za cilj jačanje jačanje stabilnosti i podizanje nivoa saradnje. Odlučni smo da nastavimo da pomažemo zemljama u regionu u sprovođenju reformi, što je od koristi njihovim građanima, kao i celoj evroatlantskoj porodici - rekao je Stoltenberg.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    NATO je kriminalna organizacija.Naneli su zlo Srbiji i zasluzuju totalnu zabranu kretanja preko SRPSKIH teritorija.

  • nikolas

    ZAR JE NATO OKUPACIJA SRBIJE POSTOVANJE SRBIJE ILI MEDJUNARODNOG PRAVA MOZDA???!!??! VREME JE DA NAPUSTITE BONDSTIL!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima