• 10

Ðurić o novoj provokaciji Albanaca: Raspirivanje nacionalne i verske netrpeljivosti

- Tvrdoglavi pokušaji revizionista i falsifikatora istorije da izvrtanjem činjenica otmu srpsko srednjovekovno kulturno i duhovno nasleđe na Kosovu i Metohiji osuđeni su na propast - navodi on

 • 10
Marko Ðurić, direktor kacelarije za KiM

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ocenio je danas da prištinski list Koha svojim negiranjem srpskog srednjovekovnog nasleđa na KiM "raspiruje nacionalnu i versku netrpeljivost kroz širenje grubih istorijskih falsifikata".

- Tvrdoglavi pokušaji revizionista i falsifikatora istorije da izvrtanjem činjenica otmu srpsko srednjovekovno kulturno i duhovno nasleđe na Kosovu i Metohiji osuđeni su na propast, jer nema nijednog materijalnog dokaza niti metodološkog konstrukta kojim se može dokazati da oni nisu srpski - naveo je Ðurić u saopštenju za javnost.

On je potvrdio da je pre srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji postojala romejska, odnosno vizantijska kultura, a pre nje i neke druge kulture, ali ističe da "Albanaca tu nije bilo".

- Povelje srpskih manastira na Kosovu i Metohiji nedvosmisleno potvrđuju ko je bio njihov ktitor i pokrovitelj, a popisi imena u poveljama svedoče da je u metosima živelo isključivo srpsko stanovništvo, uz statistički zanemarljivo prisustvo drugih etničkih grupa - navodi Ðurić.

On je istakao da su srpski srednjovekovni manastiri tvrđava srpstva na Kosovu i Metohiji, jer su samim svojim postojanjem neoborivi dokaz čija je to zemlja bila, i kakva je serija zločina, proterivanja, islamiziranja i asimilacije dovela do sadašnje etničke strukture na Kosovu i Metohiji.

- Ne mislim da su Albanci zbog toga što na Kosovu i Metohiji nemaju svoje manastire na bilo koji način inferiorni, jer i oni imaju svoju bogatu kulturu na koju treba da budu ponosni, ali sam najoštriji protivnik svakog pokušaja prisvajanja tuđe kulturne baštine - dodao je Ðurić.

Podsetio je da je srpska kulturna baština nemanjićkog perioda dosegla toliko visoke domete da je danas zasluženo deo svetske kulturne baštine, a "Albanci, ako žele da i njihova kultura jednoga dana dosegne taj nivo, treba na njoj da rade, a ne da manifestuju nekulturu prisvajajući tuđe".

- Upozoravam inspiratore nasrtaja na srpsku kulturnu baštinu da, ako žele skladne i prijateljske srpsko-albanske odnose, a ja se nadam da će oni u budućnosti biti mogući, moraju poštovati ekskluzivnost i nepovredivost srpske kulture na Kosovu i Metohiji - zaključio je Ðurić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Miki

  19. septembar 2020 | 18:34

  Marko treba da predoci sporazumu mnoge istorocare i pisce kpo ukazuju na postojanje 12000 godina Srba na balkanu , evropi severnoj africi i azi Ida su svi potomci srba nasta ukazuju stranu istorocari na dokazima i cinjenicama. Neka Albanci procitaju knjige od Jovana Deretica la neka se uvere kosu i cija je zemlja i kultura na kosovu i metohi i sta znaci rec metto na albanskom. Neka se upitaju koje Skender beg i staje ucinilo za Alliance.

  234
  2

  Podelite komentar

 • Kopaonik

  19. septembar 2020 | 15:53

  Svi pravoslsvni verski objekti na Kosovu,podignuti su na rusevinama Rimskog carstva.

  191
  3

  Podelite komentar

 • Vesna P.

  20. septembar 2020 | 02:30

  Otkud Vam ideja da oni koji nasrcu na srpsku kulturnu bastinu, unistavaju je, ruse, pale, zatiru, a na kraju i prisvajaju, mogu zeleti skladne i prijateljske srpsko-albanske odnose i na osnovu cega pretpostavljate da ce tako nesto ikada biti moguce?

  2
  282

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima