• 28
 ≫ 

Srbija ima pet spremnih poglavlja za pregovore o pristupanju EU: Zbog čega nisu otvorena

 ≫ 

Ministarka za evropske integracije je rekla da proces evropskih integracija nije jednodimenzionalan i da ga je teško posmatrati samo sa stanovištva onoga šta je naša država uradila

 • 28
Jadranka Joksimović

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da Srbija ima pet spremnih poglavlja za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, ali da se ona ne otvaraju zbog problema u EU. Istakla je i da Srbija vodi pregovore po najtežim kriterijumima.

Jadranka Joksimović je za RTS rekla da proces evropskih integracija nije jednodimenzionalan i da ga je teško posmatrati samo sa stanovištva onoga šta je Srbija radila, već i od onoga šta se dešava sa politikom proširenja, ali i sa samom Evropskom unijom.

- Ja vrlo često čujem kritike od onih koji su dugo zagovarali proces evrointegracija, ali ja nisam kupac za takve priče iz razloga što znam kakva je bila i gde je bila startna pozicija Srbije kada smo krenuli u pregovore 2014. godine - rekla je Jadranka Joksimović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Dodala je da zemlja koja pristupa Evropskoj uniji ne treba da ispunjava samo političke, već i ekonomske kriterijume, a da je Srbija na početku pregovora imala "ekonomske razvaline".

Jadranka Joksimović

Joksimović je dodala da zemlja koja pristupa Evropskoj uniji ne treba da ispunjava samo političke, već i ekonomske kriterijume, a da je Srbija na početku pregovora imala "ekonomske razvaline" - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ministarka je navela da do 2014. godine nije započeto rešavanje "kosovskog problema", što je, kako je navela, uvek bilo politički zahtev za Srbiju, ali i da dotad nisu otpočele reforme pravosuđa i borba protiv korupcije.

 

Otvoreno 18 poglavlja, privremeno zatvorena dva

Srbija je dosad otvorila 18 poglavlja, a privremeno zatvorila dva. Joksimovićeva je navela da smatra da je učinak trebalo da bude veći, ali da je na učinak uticalo i ono što se dešavalo u Evropskoj uniji – migracije, ekonomski problemi, zamor od proširenja.

Jedan od razloga je, kako je navela Joksimovićeva, činjenica da brojne države koje su u međuvremenu ušle u EU nisu u potpunosti zadovoljavale kriterijume.

- Neke od njih koje su postale članice EU u poslednjih desetak godina, kada su okolnosti za proširenje bile mnogo povoljnije i kada je EU imala apetit za proširenje, nisu bile u ovoj naprednoj fazi u kojoj je Srbija otvorila više od polovine pregovaračkih poglavlja, ali da je danas članica ne bi bila ni najsiromašnija, niti bismo imali najveće probleme koji se tiču političkih kriterijuma i vladavine prava -kazala je Jadranka Joksimović.

Jadranka Joksimović

- Mi smo sve uradili u proceduralnom smislu i pripremili poglavlja za otvaranje - kazala je ministarka - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ministarka za evropske integracije navela je da su spremne pregovaračke pozicije za otvaranje pet poglavlja i da u junu nismo otvorili nijedno poglavlje.

U pitanju su, kako je istakla Joksimovićeva, poglavlja koja se tiču slobode kretanja radnika, prava poslovnog nastanjivanja i pružanja usluga, transporta, transevropskih mreža i klimatskih promena i zaštite životne sredine.

- Mi smo sve uradili u proceduralnom smislu i pripremili poglavlja za otvaranje - kazala je ministarka i istakla da Srbija pregovara po najtežoj metodologiji.

 

"Srbija pregovara po najtežim kriterijumima"

Uprkos tome što se Srbija opredelila za novu metodologiju pregovaračkog procesa, Joksimovićeva je rekla da će se nova poglavlja, ukoliko budu otvorena, vršiti po staroj metodologiji, pošto su detalji nove i dalje nepoznati.

- Srbija pregovara po najtežim kriterijumima, po kojima nijedna zemlja nije pregovarala i mi se zbog toga nikad nismo bunili. Nismo tražili prečice i nismo lamentirali nad propuštenim - kazala je Joksimovićeva.

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Razlog za to je, navodi, novi pristup Evropske unije prema kojem nema otvaranja novih poglavlja za koja ste spremni ako nema napretka u vladavini prava i u slučaju Srbije, dijaloga Beograda i Prištine.

- Naš cilj je da Srbija bude respektabilan partner Evropskoj uniji od prvog trenutka kada postanemo članica. Mi smo već sada kao zemlja koja pristupa respektabilan partner i pokazali smo da smo čak i u političkim kriterijumima dosta uradili - navela je Jadranka Joksimović.

Kada je reč o ekonomsko-investicionom planu za Zapadni Balkan koji je najavljen na samitu EU - Zapadni Balkan u maju, Joksimovićeva je navela da je cilj tog plana bolje povezivanje regiona u saobraćajnom, energetskom i digitalnom smislu, zaštita životne sredine i poboljšavanje konkurentnosti regiona.

Kako je istakla, očekuje da će biti dostupno nekoliko milijardi evra za ceo region. Dodala je da je važno da građani znaju da Srbija ima spremne projekte za ekonomski plan Evropske unije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dzabe

  20. septembar 2020 | 11:52

  Koliko Hrvata ovde ima, dzaba vam EU. Ajmo za neupućene. Padom Miloševića u Srbiju na vlast dolaze plaćenici EU i vidi čuda, umesto prijema EU cepa državnu zajednicu Srbije i CG i priznaje nezavisnost Kosova, kreću ucene oko prijema i uspostavljaju se uslovi koje nijedna zemlja na planeti ne može ispuniti. Hrvati i ostali okolo luduju od zadovoljstva što misle da mogu da ucenjuju Srbiju i uzmu šta im treba. Uništava se privreda, vojska, kreće vlast nevladinih organizacija i reforme koje nemaju za cilj jačanje institucija već slabljenje. Rastu separatistički pokreti i Nemačka je zadovoljna razvojem demokratije u Srbiji. Ubrzo kreću sankcije Rusiji, proglašava se jedinstvo EU i dovlači vojska na granice. Kad vidi neposlušne, Srbi sami u grob neće da legnu, Rusija se podiže, Zapad udara u zid Istoka i borba počinje. Srbija potpisuje prijem u Evroaziju i kreće panika EU jer Nemačko-Engleski planovi stvaranja Velike Albanije i ujedinjavanja EU propadaju. Poslednji udarac Nemačka dobija u Crnoj Gori padom Djukanovića. Sada svaki dan dolaze u Srbiju, Brisel svakih 10 dana, vode se prazni razgovori od mila do nedraga da Srbija prizna Kosovo ali od toga nema ništa. Srbiji iza ledja stoje Rusija i Kina i ne može više biti napadnuta. Prazne priče o poglavljima dok se Srbija svuda gradi ulaganjem Istoka i postavlja infrastruktura za razvoj koji će uskoro biti daleko iznad svih država u regionu. Sad hrvati i vama slični lupajte minuse jer je to sve što vam je preostalo.

  13
  7

  Podelite komentar

 • Zeljko

  20. septembar 2020 | 11:25

  EU je za vas nedostozni san.

  10
  8

  Podelite komentar

 • nikolas

  20. septembar 2020 | 11:09

  ZNAMO MI SRBI DA NAS BRISEL LAZE A DA ONI SAMO ZELE VELIKU ALBANIJU!!

  10
  2

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima