Formiranje ZSO je uslov za nastavak dijaloga: "EU mora da utiče na Prištinu da ispuni obaveze"

Cilj srpske delegacije, na poslednjoj rundi dijaloga u Briselu, bio je da se ozbiljno razgovora o ZSO i pitanju imovine, ali Priština to nije htela - rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić

  • 9
Kosovska Mitrovica, grad, ulice, panorama Foto: Tanjug/Kristina Maslarević

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ponovio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština uslov za dalji napredak dijaloga Beograda i Prištine i da ostaje da se vidi da li će Evropska unija uticati na Prištinu da na ozbiljan način pristupi pregovorima.

Ðurić je kazao da je cilj srpske delegacije na poslednjoj rundi dijaloga u Briselu bio da se ozbiljno razgovora o ZSO i pitanju imovine, ali da Priština to nije htela.

- EU je to notirala, ali videćemo da li će raditi svoj posao i na ozbiljan način ih vratiti za pregovorački sto. Što se tiče nas, dokle god Priština ne bude spremna da isporuči ZSO neka zaboravi na bilo šta od onoga što očekuju - rekao je Ðurić za TV Pink.

On je naglasio da je ZSO na stolu zato što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Žozepu Borelu i Miroslavu Lajčaku, posle razgovora u Vašingtonu, predočio da je za dalji napredak u dijalogu potrebno da dođe do konačnog sprovođenja ZSO i da bi ti razgovori imali kredibilitet.

Ðurić kaže da su kososvki premijer Avdulah Hoti i koordinator za dijalog Skender Hiseni rekli da nema nikakvih problema i da će na sledeći sastanak doći sa punom delegacijom da diskutuju o statutu ZSO i da rade na njenom osnivanju.

- Dan pre sastanka dobili smo informaciju da je u Prištini neko komešanje, da su Hotiju zapretili da ne sme da razgovara o tome. Mi smo rekli da sastanka može biti, ali da će ZSO za nas biti prva i suštinska tema razgovora - naveo je Ðurić.

Dodao je da srpska delegacija iznela situaciju vezanu za ZSO na osnovu postignutih dogovora, a da su nakon toga ušli u razgovore o pitanju imovine.

Srpski tim se, kaže, ozbiljno pripremio za takav sastanka, a u delegaciji su bili i viceguverner Narodne banke, eksperti za privatnu, javnu i crkvenu imovinu koju su izneli koncept kako da se konačno stvore mehanizmi za rešavanje tog pitanja.

- Prištinska strana je došla bez ijednog papira, a Hiseni je pričao kako Srbi duguju Alabnaicma Toplički okrug, kako smo posle 1878. spalili tamo 236 albanskih sela, kako smo 13 vekova agresori i okupatori na tom prostoru... Ja sam ukazao na turske popise koji dokazuju koliko je bilo Srba i Albanaca, povelje naših srednjovekovnih vladara, papire albanskih istoričara koji govore da su Srbi bili većina na KiM - rekao je Ðurić.

Video: Vučić: Albanci bi pristali na sve, samo da ostane tačka 10

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    21. septembar 2020 | 11:37

    BRISEL ZELI SAMO JEDNO -VELIKU ALBANIJU BAZ SRBA A SVE OSTALO JE LAZ !!!! SRBIJA NIKADA NECE POSTATI CLANICA EU JER TO NEMACKA NE ZELI !!!!!

  • Ilija Cvorovic

    21. septembar 2020 | 11:40

    Pa brate formirjte ih vi jednostrano ?

  • ANTE BAN

    21. septembar 2020 | 16:58

    Ako je M.Djurić to rekao, onda nema zezanja! To tako mora da bude!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA