• 35
 ≫ 

Vučić se obratio svetskim liderima, pa pomenuo kosovsko pitanje: "Nikad poniženje, samo kompromis"

 ≫ 

Srbija je bila i biće suočcena sa brojnim pritiscima, jer se nalazi na raskrsnici različitih političkih interesa, ali je izrazio uverenje da će biti moguće doći do rešenja posle dugog i teškog dijaloga - rekaoje predsednik Srbije

 • 35
KOSOVO LAVROV VUCIC

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na Generalnoj debati u okviru 75. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), gde se liderima obratio putem video linka i poručio da je spoljna politika Srbije usmerena na evropske integracije, produbljivanje saradnje sa zemljama širom sveta, a posebno na odnose sa susedima, odnosno regionalnu saradnju.

- Upravo je politika Srbije - insistiranje na očuvanju mira i stabilnosti, saradnji i ekonomskom napretku, osnova za pristup rešavanju dugotrajnog problema, u najboljem interesu i Srba i Albanaca - rekao je Vučić, osvrćući se i na problem očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno na napore da se, uprkos svim preprekama, kako je rekao, reši pitanje srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Ukazao je da je Srbija, na tom putu, bila i biće suočcena sa brojnim pritiscima, jer se nalazi na raskrsnici različitih političkih interesa, ali je izrazio uverenje da će biti moguće doći do rešenja posle dugog i teškog dijaloga.

- Ali, budite sigurni da Srbija nikada neće pristati na poniženje. Prihvatanje bilo čega što nije kompromis, nije rešenje za nas. Kompromisom obe strane moraju biti podjednako zadovolje i nezadovoljne - poručio je predsednik Srbije.

Naveo je da je nedavna, nova runda dijaloga Beograda i Prištine, pod okriljem EU, posle skoro dve godine zastoja, samo prvi korak na tom putu, dok dodatni veliki korak napred u pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja jeste potpisivanje sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu, 4. septembra, koji će doprineti boljem životu građana celog regiona.

U tom kontekstu, istakao je i konstruktivnu i važnu ulogu administracije predsednika SAD Donalda Tarmpa za postizanje ovog sporazuma i kao signal njegove posvećenosti za pronalaženje konačnog, održivnog rešenja za važno pitanje.

Aleksandar Vučić, Donald Tramp, Vašington

Vučić je istakao konstruktivnu i važnu ulogu administracije predsednika SAD Donalda Tarmpa za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine-Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

- Dijalog Beograda i Prištine, nastavljen u Briselu, uz posredovanje EU, je pravi put za pronalaženje održivog rešenja između dve strana, ali polazna tačka ne može biti poniženje i prihvatanje takozvane nezavisnosti Kosova. Uprkos svemu, verujemo da sporazum između Srba i Albanaca je ključ za regionalnu stabilnost. Srbija ostaje posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i izgadnji zajedničke budućnosti i politici mira i saradnji - rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija svesna ozbiljnosti i složenosti odnosa sa pojedinim susedima, ali i privržena rešavanju problema isključivo kroz dijalog, te apostrofirao posvećenost razvoju ekonomske saradnje, kao pristup koji povećava međusobno poverenje i doprinosi lakšem rešavanju otvorenih pitanja.

Podsetio je na to da je prošle godine sa premijerima Severne Makedonije i Albanije ustanovio, vodeći se potrebom unapređenja ekonomske saradnje i poboljšanja uslova za investiranje na Balkanu , inicijativu koja omogućava slobodu kretanja ljudi, kapitala, robe i usluga, samim tim i tešnju saradnju tri zemlje.

Poručio je da je ta inicijativa otvorena za ostale u regionu i pozvao ih da joj se pridruže.

Kao prioritet spoljne politike Srbije Vučić je istakao i članstvo u EU i naveo da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana bila je i ostala važan podsticaj reformskih procesa, uz konstataciju da bez pune integracije Zapadnog Balkana, zajednički evropski politički i ekonomski prostor neće biti potpun.

Kosovska Mitrovica, grad, ulice, panorama

"Srbija nikada neće pristati na poniženje, prihvatanje bilo čega što nije kompromis kada je u pitanju Kosovo i Metohija, nije rešenje za nas"-Foto: Tanjug/Kristina Maslarević

- Naš evropski put, međutim, ne isključuje privrženost razvoju i produbljenju odnosa sa zemljama širom sveta, kako zapadnim, uključujući i SAD, tako i drugima, a ponosni smo na izvanredne odnose sa Rusijom i Kinom - rekao je Vučić.

Naglasio je da je u fokusu spoljne politike Srbije i saradnja sa prijateljskim afričkim, pacifičkim i latinsko američkim zemljama.

Podsećajući da 75. godišnjica potpisivanja Povelje UN i osnivanja UN, važan jubilej za čovečanstvo, Vučić je istakao da Srbija snažno podržava multilateralizam i principe Povelje UN i istakao da principi nemešanja u unutrašnja pitanja jedne zemlje, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje konflikata i poštovanje razlika,ne smeju biti dovedeni u pitanje.

Kao predstavnik zemlje koja je posebno propatila i podnela velike žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, kako je rekao, Vučić je povodom obeležavanja 75. godina od završetka Drugog svetskog rata poručio da je zajednička dužnost očuvanje sećanja na najstravičniji konflikt u modernoj istoriji i sprečavanje svakog pokušaja relativizacije stravičnih zločina Drugog svetskog rata.

Istakao je da Srbija nije među velikim zemljama, ni po teritoriji, a ni po stanovništvu, i apostrofirao značaj UN i Generalna skupštine koje pružaju prostor malima da iskažu svoje stavove i brane ih argumentima, te da tema ovogodišnje debate podseća na značaj multilateralizma kao osnovni princip UN.

- Samo zajedničkim akcijama, međusobnom harmonizacijom možemo da se suočavamo sa globalnim pretnjama kao što je aktuelna pandemija - rekao je Vučić i dodao da pandemija dodatno pokazuje potrebu za dubljom i intenzivnijom saradnjom međunarodne zajednice, u kojoj UN, SZO imaju važnu ulogu, jer je reč o izazovu koji ima i socijalno ekonomsku, političku i bezbednosnu dimenziju.

Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Predsedništvo Srbije

Samo zajedničkim akcijama, međusobnom harmonizacijom možemo da se suočavamo sa globalnim pretnjama kao što je aktuelna pandemija, rekao je predsednik Vučić-Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Kazao je da nova realnost u svetu predstavlja dokaz da se jedna zemlja ne može sama suočiti sa modernim izazovima i istakao da je Srbija u borbi protiv pandemije, kada joj je bilo potrebno dobila podršku prijateljskih zemalja, kojima je zahvalio na pomoći, posebno pominjući "evropske partnere, kineske i ruske prijatelje", dodajući da je i Srbija pokazala solidarnost i pružila pomoć drugim zemljama.

Naveo je i da je u tom teškom periodu iskazana visoka solidarnost u regionu, što je, istakao je, u velikoj meri upravo rezultat konstruktivnog i prokativnog pristupa koje je Srbija izgradila prethodnih godina sa svojim susedima.

Najavio je da će Srbija nastaviti da podržava Svetsku zdravstvenu organizaciju, kao i koaliciju u potrazi za vakcinom.

Posvećeni smo miru i bezbednosti, ostajemo vojno neutralni

On je istakao i posvećenost Srbije miru i bezbednosti, ne samo u nacionalnoj i regionalnoj dimenziji, već joj je važan i globalni aktivan angažman i učešće u sistemu kolektivne bezbednosti.

Vučić je naveo da je Srbija nastavila tradiciju jugoslovenskog učešća u mirovnim misijama UN, započetim 1956. godine, i da je danas lider na Zapadnom Balkanu kao najveći kontributor vojnih i policijskih snaga na listi zemalja učesnika u misijama UN.

Vojni rel, Vojska srbije

Predsednik je poručio i da se stremljenjem ka miru i stabilnosti, Srbija obavezala na vojnu neutralnost, te da je uveren da je to jedna od najjačih poruka mira upućena sa Balkana u svet-Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Predsednik je poručio i da se stremljenjem ka miru i stabilnosti, Srbija obavezala na vojnu neutralnost, te da je uveren da je to jedna od najjačih poruka mira upućena sa Balkana u svet.

Uz poruku da su UN i dalje nezamenljive, kao i kada su osnovane, Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da bude ozbiljan i pouzdan partner u ostvarivanju ciljeva i u jačanju saradnje u UN na izgradnji bolje budućnosti za sve.

Pozivajući se na reči američke umetnice Isidore Dankan, posle Prvog svetskog rata, da se nasilje velikih i moćnih može okrenuti protiv njih, a da je najbolji primer za to da ne treba jači da nasrne na malog - mala srpska nacija, koja je okončala jedno carstvo koje je trajalo skoro hiljadu godina, Vučić je poručio:

- Srbija prezire svaku vrstu nasilja, želi mir i prosperitet za sebe i celo čovečanstvo. Srbija želi mir za svoj region.

Naša zemlja je doprinela svetskoj kulturi i nauci

Učesnicima debate ponovio je da Srbija nije u grupi velikih zemalja, po teritoriji i broju stanovnika, ali je preneo da je, po doprinosu kulturi i nauci jedna od najrazvijenih zemalja.

Uz podsećanje da je UNESKO među najznačajnije ljude 20. i 21. veka svrstao našeg naučnika Nikolu Teslu, Vučić je konstatovao da je to dokaz našeg doprinosu svetskoj civilizaciji.

- Vremenski period od freske Beli Anđeo u manastiru Mileševa i Nikole Tesle pokriva period od renesanse do današnjice - poručio je Vučić.

Srbija u prvih šest meseci bila zemlja sa najvećim ekonomskim rastom 

Vučić je učesnicima skupa preneo i to da je pandemija potresla i najveće ekonomije sveta, ali da je Srbija uspela da održi stabilan budžet, kao i fiskalni i monetarni sistem, koji je u potpuno spreman da preduzme mere podrške privredi.

On je ukazao da je Srbija u prvih šest meseci bila zemlja sa najvećim rastom i da se nada da će tako nastaviti.

- Uložili smo velike napore da bismo pomogli preživljavanju ekonomije, kroz disciplinu i dobro upravljanje javnim finansijama. Srbija ima odlične rezultate u ekonomiji u prvim kvartalima ove godine, i očekujemo da ćemo do kraja godine ostati među najstabilnijim ekonomijama Evrope. Nismo bogata zemlja, a mogu reći da nismo ni siromašna. Nadamo se da ćemo krajem godine imati najveći rast u celoj Evropi -istakao je.

Video: Vučić: Srbi se političkim sredstvima moraju boriti za slobodu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zagondzija

  23. septembar 2020 | 23:39

  Bravo Vucko ✊💪🇷🇸👍

  521
  17

  Podelite komentar

 • Ena Apostolovski

  24. septembar 2020 | 07:40

  Kosovo je naše i tu se ništa ne sme i neće promeniti.

  486
  2

  Podelite komentar

 • Mirko

  23. septembar 2020 | 23:07

  U Vašingtonu je Vučić pregovarao sa Grenelom a Hoti je tu bio samo da na kraju potpiše ono što je dogovoreno.

  484
  12

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima