≫ 

"Turska je sila važna u svetskim okvirima, Srbija mora imati dobru saradnju sa njom"

Trudimo se da sačuvamo najbliže prijateljske odnose i da ih unapređujemo - kazao je predsednik Vučić koji će se sastati s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom

  • 19
KOSOVO LAVROV VUCIC Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se sastati s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu, a rano popdone se očekuje razgovor tet-a-tet, bez prisustva delegacija.

- Veoma je važno da Srbija i Turska imaju dobru saradnju. To je sila koja je važna u svetskim okvirima. Njihov demografski, ekonomski i svaki potencijal je veliki. Trudimo se da sačuvamo najbliže prijateljske odnose i da ih unapređujemo - kazao je Vučić za TV Pink.

Kako kaže, uvek je važno da sa Turcima imamo dobre odnose.

- Mislim da je turska strana zainteresovana za više tema, za nas je važno da se trudimo i pokušamo da sačuvamo najbolje odnose sa našim prijateljima, ističe predsednik i dodaje da će razgovarati o krizi u mediteranu kao i sporazumu u Vašingtonu.

Važno je da stvari rešavamo dijalogom, a Erdogan je uvek želeo da sasluša srpsku stranu - dodao je.

O dijalogu Beograda i Prištine

Što se tiče dijaloga na najvišem nivou u Briselu, Vučić kaže da Albanci ne misle da Srbi treba da imaju bilo šta.

VUCIC HOTI IZJAVA Foto: Tanjug/Marina Maksimović

- Oni misle da oni koji su im stvarali kvazi državu da samo stisnu taster i da će Srbija na sve pristati. Oni ne žele da razgovaraju o ZSO. Sada je kraj 2020. godine a oni još nisu ispunili obaveze iz 2013. godine - naglasio je on, osvrćući se na izjave Hotija da je stvar o ZSO gotova još 2013. godine.

Naglasio je da Beograd nikada neće pobeći od dijaloga i razgovora i da kompromisno rešenje nije moguće dok ljudi iz Prištine ne shvate da su se stvari u svetu promenile

-Ta situacija se polako menja, ali imamo nešto ovorenija vrata za delovanje srpske politike - dodaje.

O padu vojnog aviona

Predsednik Vučić rekao je da je obavešten odmah o nesreći koja se dogodila kod Loznice, u ataru sela Brasina, gde se srušio vojni avion MiG-21 u kom su bila dva vojna pilota.

- Čuo sam za nesreću koju smo imali u okolini Loznice, gde se srušio stari vojni avion. Čekam potvrdu o detaljima - izjavio je predsednik Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    25. septembar 2020 | 23:42

    Bolje je nemati ih kao neprijatelja, ali Erdogan nam nije iskren prijatelj. Ono što grčevito brani u Turskoj ( teritorijalni integritet) hladno podržava Šiptare, na štetu Srbije. Ima i pretenzije da se pokroviteljski ponaša prema "Bošnjacima", koji su rezultat viševekovne okupacije i terorisanja Srba i Srbije.

  • Rak

    25. septembar 2020 | 11:14

    Srbija uvek tezi ka saradnji i prijateljstvu sa Turskom.

  • Nikola

    25. septembar 2020 | 11:26

    Srbija se ne meša u razmirice koje velike sile imaju izmedju sebe već gradi korektne odnose sa svima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA