≫ 

Ko se seli iz Nemanjine 11, ko ostaje ali menja kabinet? Ovako bi mogla da izgleda nova Vlada Srbije

Iako je buduća vlada još u fazi sastavljanja, pojedini ministri su se istakli, neki dobrim rezultatima, neki ne tako sjajnim, pa se nedeljama unazad mogu čuti imena onih koji bi mogli da pakuju kofere i sele se iz Nemanjine, ali i onih koji će se na toj adresi zadržati, ali nasaviti rad iz drugih kabineta

  • 14
Vlada Srbije, buduci ministri

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Srbija će uskoro dobiti novu izvršnu vlast, a u njoj će biti dosta novih lica. Nov sastav Vlade nije poznat, ali je Aleksandar Vučić, kao predsednik stranke koja je na izborima 21. juna osvojila najviše glasova, u više navrata isticao da će u Nemanjinoj 11 biti dosta novih lica.

Pojedini ministri su se istakli, neki dobrim rezultatima, neki ne tako sjajnim, pa se nedeljama unazad mogu čuti imena onih koji bi mogli da pakuju kofere i sele se iz Nemanjine, ali i onih koji će se na toj adresi zadržati, ali nasaviti rad iz drugih kabineta.

Ko napušta Nemanjinu, ko ostaje, ali menja kabinet?

 

Osim novih lica, koja je u više navrata najavio predsednik Vučić, u Nemanjinoj će se, na istom mestu, zadržati i neki od dosadašnjih ministara, neki od njih će promeniti kabinete, dok bi neka lica koja su do sada učestvovala u vođenju Grada mogla da uđu u sastav nove Vlade.

Jedna od njih je, kako Telegraf saznaje od izvora iz vrha vlasti, dosadašnja predsednica Opštine Savski venac Irena Vujović koja bi mogla da se nađe na čelu ministarstva zaštite životne sredine, umesto Gorana Trivana.

Ministarsko mesto neće zadržati ni Rasim Ljajić, koji je protekle četiri godine vodio Ministarstvo trgovine, turizma i telekominikacija, što je i sam Ljajić potvrdio.

- Postoji više razloga, a dva su ključna. Prvi je činjenica da sam još pre dve godine to najavio i nekoliko puta posle ponovio. Drugi razlog su učestale optužbe mojih političkih oponenata i ovdašnje opozicije da sam u svakoj vladi i da sam večiti ministar - rekao je Ljajić.

DIVČIBARE SRBIJA HOTEL CRNI VRH

Ministarsko mesto neće zadržati ni Rasim Ljajić, koji je protekle četiri godine vodio Ministarstvo trgovine, turizma i telekominikacija, što je i sam Ljajić nagovestio-Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Mesto dosadašnje predsednice Narodne skupštine Maja Gojković bi mogla da zameni kabinetom u Ministarstvu kulture, preneli su pojedini mediji, ali se ona do sada nije izjašnjavala o tome.

Da li će u Ministarstvu odbrane biti promena nije poznato, ali je dosadašnji ministar Aleksandar Vulin izjavio da je spreman na sve eventualne promene kao i da "ne mora da bude ministar u vladi, jer se menjaju vremena, menja se politika, dolaze drugi ljudi i spoljnopolitički prioriteti".

Ministar odbrane, to je najviši stepen koji možete da dobijete u politici. Posle toga ne moram da budem ništa, nikada više da se bavim politikom - rekao je on i dodao da će se baviti pisanjem, novinarstvom.

Miloš, oklopno vozilo

Ministar odbrane, to je najviši stepen koji možete da dobijete u politici, posle toga ne moram da se bavim politikom - rekao je Aleksandar Vulin i dodao da će se baviti pisanjem, novinarstvom - Foto: Ministarstvo odbrane

Osim novih lica, sve je izvesnije da će doći i do drugačije komponovanih ministarstava, a Ministarstvo građevine je jedno od prvih u kom bi se to moglo desiti.

Naime, u medijima se nedavno pojavila informacija da je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, jedan od ozbiljnijih kandidata za budućeg ministra građevinarstva i infrastrukture, dok bi se dosadašnja ministarka Zorana Mihajlović iz ovog resora verovatno preselila na rukovođenje Ministarstva energetike, koje je i vodila u periodu od 2012. do 2014.

Tehnička vlada ima mandat do 3. novembra, uskoro ime novog mandatara

 

Tehnička vlada ima mandat do 3. novembra, a predsednik Vučić je istakao da očekuje da će se nova vlada biti formirana do kraja septembra.

Aktuelna dešavanja u zemlji, ali i svetu, od nastavka dijaloga u Briselu do sastanka u Vašingtonu i potpisivanja ekonomskog sporazuma sa Prištinom u Beloj kući, sve to je uticalo na pregovore o sastavu nove vlade. Ipak, naglasio je Vučić, ona će svakako biti formirana u zakonskom roku koji propisuje Ustav Srbije.

Ime novog mandatara, koje bi predsednik Vučić prema Ustavnim ovlašćenjima trebalo da saopšti, glavna je tema u političkim krugovima. Dok većina vidi dosadašnju predsednicu Vlade, Anu Brnabić, kao najizvesniji izbor, ona ne želi da potvrdi niti demantuje to.

VUCIC POLICIJA POLAZNICI PRIKAZ VESTINA

Ime novog mandatara, prema Ustavnim ovlašćenjima, saopštava predsednik Aleksandar Vučić, a većina na tom mestu vidi dosadašnju predsednicu Vlade, Anu Brnabić-Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- O imenu mandatara ne mogu da govorim, jer o tome ne odlučujem ja, već predsednik Srbije. Niko ne sedi skrštenih ruku - rekla je ona nedavno.

Da li će socijalisti ostati u Vladi ili prelaze u opoziciju?

 

Koliko je aktuelna tema "podele" ministarstava, toliko se još od izbora polemiše da li će socijalisti ostati u Nemanjinoj ili se preseliti u redove opozicije.

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je njegova Socijlaistička partija Srbije spremna da nastavi saradnju sa Srpskom naprednom strankom, ali da je odluka na naprednjacima odnosno predsedniku Vučiću.

Upitan da li očekuje da bude šef diplomatije u novom sastavu Vlade Srbije, poručio je da i dalje želi da igra u Ligi šampiona i da neće da ide u drugu ligu.

- Svi smo mi svesni da Vučić i SNS imaju većinu i bez nas. Odluku će svakako doneti pobednik. Sada treba da se nastavi sednica Skupštine, pa da se imenuje mandatar - rekao je Dačić.

Video: Vučić: Čim se formira Vlada, Kosovo tema pred Skupštinom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanje

    25. septembar 2020 | 15:11

    Osvoje apsolitnu vecinu i tri meseca posle izbora nema nove vlade, smeju se narodu u lice.

  • Boris

    25. septembar 2020 | 14:41

    Ne očekujem neke promene i neka nova lica, osim onih koji dobro aplaudiraju,pa će da dobiju zahvalnicu, mada ova vlada i neće izdržati do kraja,opet će da spoji predsedničke i parlamentarne izbore zajedno ,jedino tako mogu i da pobede i pod jednim imenom sve da stave haha

  • Slavica

    25. septembar 2020 | 18:34

    Irena Vujović umesto Gorana Trivana?? Hahaha to mora da je neka šala...megtrenduša umesto doktora nauka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA