• 3
 ≫ 

Fabrici: EU najveći donator i investitor u Srbiji

 ≫ 

On je naveo da je od početka pristupne faze 2007. Srbija od poreskih obveznika EU dobila 4,17 milijardi evra bespovratnih sredstava

 • 3
Ana Brnabić, Sem Fabrici

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Evropska unija je već duže vreme ubedljivo najveći donator, trgovinski partner i investitor u Srbiji, ističe šef delegacije Evropske unije Sem Fabrici.

Povodom dolaska američke razvojne finansijske korporacije DFC u Srbiju i najave novih projekata značajnih za Srbiju i region, Fabrici smatra da nije na njemu da komentariše najavljene investicije, između ostalog, kako kaže, i zato što detalji odnosno brojke o tome još nisu dostupni.

- Ono što mogu da kažem, jeste da je EU već duže vreme ubedljivo najveći donator, trgovinski partner i investitor u Srbiji posebno, ali i u celom regionu Zapadnog Balkana - istakao je Fabrici za Tanjug i naveo da je od početka pristupne faze 2007. Srbija od poreskih obveznika EU dobila 4,17 milijardi evra bespovratnih sredstava.

To je, kaže, 300 miliona evra godišnje pomoći direktno za Srbiju, plus pomoć kroz regionalne programe.

- Ova brojka je već sama po sebi važna: Srbija je među prvim zemljama na svetu po veličini pomoći koju prima od EU - istakao je Fabrici.

Ana Brnabić, Sem Fabrici

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Fabrici je naveo da su tih 4,17 milijardi evra grantovi, odnosno bespovratna sredstva, što znači da Srbija nikada ne mora da ih vrati.

Drugo, navodi Fabrici, bespovratna sredstva EU se u mnogim slučajevima, naročito u infrastrukturi, kombinuju sa povoljnim zajmovima Evropske investicione banke (EIB), kreditne banke EU.

Kao treći ključni podatak Fabrici navodi da je od 2009. EU poseban fokus usmerila na infrastrukturu u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, naročito u oblasti transporta, energetike i životne sredine.

Četvrto, što je ključno za veličinu pomoći koju Srbija prima od EU, je da finansiranje od EU - kako grantovi tako i zajmovi - podležu najboljim standardima u pogledu transparentnosti, upravljanja i alokacije sredstava, kroz konkurentno nadmetanje, kaže Fabrici.

EU NORVEŠKA DONACIJA JELSTAD, FABRICI, DAČIĆ, ALEKSANDAR VUČIĆ

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Neki projekti koji su pomenuti u Vašingtonu se već realizuju sa EU"

Na pitanje koliko su ekonomska pomoć i projekti koji se najavljuju iz SAD, a koji su značajni za ceo region Zapadnog Balkana, kompatibilni sa dosadašnjom i budućom podrškom i planovima EU vezanim za region, Fabrici kaže da se neki projekti, pomenuti u Vašingtonu i tokom posete američke delegacije Beogradu, već realizuju sa Evropskom unijom.

- Primera radi, EU je pružila tehničku pomoć za ceo Autoput mira i na zahtev Srbije već je odobrila 230 miliona evra za finansiranje prvih deonica autoputa između Niša i Pločnika - takozvana deonica jedan, 50 miliona evra bespovratnih sredstava plus 100 miliona evra zajma od EIB-a plus 80 miliona evra zajma od EBRD-a. Tender je planiran da se objavi pre kraja 2020, a radovi bi trebalo da počnu u drugom kvartalu 2021 - ističe Fabrici.

On dodaje da to važi i za železničke veze između Beograda i Prištine i da Evropska unija radi sa Vladom Srbije na dve železničke trase: Niš- Doljevac-Priština za šta je na zahtev Srbije,kaže, EU je već obezbedila 44,7 miliona evra u grantovima za modernizaciju i rekonstrukciju deonice Niš - Brestovac (23 km), koja obuhvata i pod-deonicu Niš-Doljevac (13 km).

Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Druga je, dodaje, Železnička Beograd - Stalać - Kraljevo - Rudnica - Kosovska Mitrovica - Priština za šta je na zahtev Srbije, EU takođe već odobrila bespovratna sredstva od 1,4 miliona evra za prethodnu studiju opravdanosti za rekonstrukciju i modernizaciju deonice Stalać - Kraljevo - Rudnica.

- Mi već tesno sarađujemo sa partnerima iz SAD na tome da dovedemo dodatne investicije u region i radujemo se njihovom značajnom finansijskom doprinosu - naglašava Fabrici.

 

"Evropska komisija priprema ekonomski plan za region"

On navodi da su, u maju na samitu u Zagrebu, lideri EU i Zapadnog Balkana prepoznali esencijalnu podršku koju je EU bez premca pružala Zapadnom Balkanu tokom kovida 19, a da je Komisija je dobila zadatak da pripremi ekonomski plan za oporavak regiona koji će biti predstavljen na jesen.

Podsetio je na najavu predsednice Fon der Lajen da će Evropska komisija uskoro predstaviti paket za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana.

Naglasio je da su Evropska unija i Srbija "davnih dana združile snage da modernizuju i razviju zemlju".

- Naša posvećenost je čvrsta, sa potpuno utvrđenim troškovima i ima dugoročni cilj. Pristupanje je konačan cilj i deo je šire politike EU za Zapadni Balkan. Novi ekonomsko-investicioni plan će predstavljati instrument koji će podstaći snažan ekonomski potencijal regiona i pospešiti privrednu i trgovinsku saradnju - zaključio je Fabrici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Banditen

  26. septembar 2020 | 15:11

  Kod nas se to zove kredit....

  4
  1

  Podelite komentar

 • ČUKAM

  26. septembar 2020 | 13:44

  Sve vi to debelo naplaćujete od radničke grbače u Srbiji.

  2
  1

  Podelite komentar

 • jovo

  26. septembar 2020 | 22:54

  Pa normalno sta investiea Putin i Lukasenko staro oruzje. I propali komunizam

  1
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima