Ambasador Izraela u Srbiji: Još uvek nismo tehnički priznali tzv. Kosovo

Na pitanje zašto je Izrael promenio mišljenje o kosovskoj nezavisnosti posle 12 godina odbijanja da ga prizna, Vilan je rekao da postoje dva razloga

  • 17
Aleksandar Vucic, Amasadori, Jahel Vilan Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao tzv. Kosovo.

- Procedure nisu gotove, nije bilo susreta među zvaničnicima, diplomatske note nisu razmenjene, ali to ne znači da proces nije u toku niti da se može preokrenuti - rekao je Vilan u intervjuu za Politiku.

Na pitanje zašto je Izrael promenio mišljenje o kosovskoj nezavisnosti posle 12 godina odbijanja da ga prizna, Vilan je rekao da postoje dva razloga zbog kojih je priznanje Kosova bilo problem - prvi je što bi priznanje takvog unilaterlanog poteza moglo da ide u prilog Palestincima, a drugi je odnos sa Srbijom.

On je ocenio da je u odnosima Beograda i Prištine zabeležen napredak.

- Razumeo sam izjave predsednika Vučića, kao i ono što je meni rekao, i pokušaćemo da radimo uz maksimalno uvažavanje Srbije. Neke stvari je predsednik Vučić rekao direktno premijeru Netanijahuu - naveo je Vilan.

Jahel Vilan, ambasador Izraela Vilan je ocenio da je u odnosima Beograda i Prištine zabeležen napredak - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na pitanje da li je sa predsednikom Vučićem razgovarao o prebacivanju ambasade Srbije u Jerusalim, Vilan je odgovorio da nije razgovarano o detaljima.

- Izrael je zahvalan gospodinu Vučiću na onome što je uradio za naše odnose i za njegovu odluku, donetu pre vašingtonskog samita, da Srbija otvori privrednu kancelariju u Jerusalimu, što je važan ne samo ekonomski nego i politicki potez za obe zemlje - rekao je Vilan.

Na pitanje da je predsednik Vučić početkom godine najavio da će Srbija kupiti oružje od Izraela, Vilan je rekao da pozdravlja takvu saradnju, ali da nema podatak o kakvom oružju je razgovarano.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    27. septembar 2020 | 11:29

    Mi treba odmah da priznamo Palestinu.

  • misa

    27. septembar 2020 | 10:59

    Iako ćete vi da priznate Kosovo mi ćemo da se ponizimo kao i uvek i da preselimo ambasadu zato nas i gaze svi redom

  • Srpska 🔔🔔🔔

    27. septembar 2020 | 12:05

    Mogli biste da priznate i Palestinu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA