≫ 

"Ne prihvatam hapšenje": Haradinajev brat od strica prvi put pred sudijom u Hagu

On je prošle sedmice uhapšen na KiM po nalogu sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća, zbog sumnje da je izvršio krivična dela zastrašivanje svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka

 • 7
Nasim Haradinaj Foto: Facebook/Nasim Haradinaj

Potpredsednik Udruženja veterana tzv. OVK Nasim Haradinaj, osumjničen za zastrašivanje svedoka, izjavio je danas da ne priznaje "Specijalizovana veća Kosova" za sud, tvrdeći da im je mandat istekao u avgustu ove godine, a njegov branilac je tražio da bude odmah pušten iz pritvora.

- Ne priznajem ovaj sud i vaš rad. Verujem da je u avgustu već istekao rok od pet godina za mandat ovog suda - rekao je Haradinaj sudiji za prethodni postupak na sedinici na koj je upoznat sa razlozima za hapšenje.

On je napomenuoo da je Udruženje prikupilo više do 10.000 potpisa građana tzv. Kosova koji se protive tom sudu.

- Za ovaj sud krivimo političare naše zemlje koji su zbog svojih džepova dozvolili da se on osnuje. Sve i ako me osudite na kaznu od 500.000 evra, ne možete promeniti ni moje ni mišljenje mojih ljudi o ovom sudu - naveo je Haradinaj pošto mu je sudija dozvolio da se slobodno obrati bez izjašnjenja o krivici.

Prethodno je na sednici "Specijalizovano tužilaštvo Kosova" saopštilo da ubrzano radi na tome da optužnica protiv potpredsednika Haradinaja bude podneta u najkraćem mogućem roku.

Sa druge strane, Haradinajev branilac, holadnski advokat Van Martens, naveo je da je odbrana od suda podneskom tražila da odmah odbaci sve optužbe protiv njega i da ga pusti iz pritvora.

Martnes je ukazao da se Haradinaj ne tereti za ratne zločine, zbog kojih krivičnih dela je osnovan taj sud, te da ovaj sud nije nadležan da ga procesuira.

Tužilaštvo je ukazalao da pre podizanja optužnice, predstoji niz istražnih koraka koji se sada preduzimaju.

Nasim Haradinaj Nasim Haradinaj - Foto: Facebook/Nasim Haradinaj

- Sada smo u postupku prikupljanja informacija od brojnih svedoka koji su našoj kancelariji preneli da se osećaju uplašeno, zbog čega je Haradinaj i uhapšen. Obavezujemo se da će ovaj postupak biti ekspeditivan i brz - rekla je pomoćnica tužioca Džeka Smita.

Haradinaj nije imao primedbe na tretman prilikom hapšenja i boravak u pritvoru, napominjući da "ne prihvata hapšenje".

Na pitanje sudije koje mu je zanimanje, odgovorio je da je pravnik i da vodi upravu za snabdevanje vodom u opštini Glođan, a trenutno je i potpredsednik veterana OVK.

Sudija je naveo da je ovo prvo pojavljivanje pred sudom, a ne suđenje jer Haradinaj nije optužen, te da je svrha ove sednice da utvrdi da li je osumnjičeni obavešten zašto je uhapšen i da ima pravo na branioca. Pravo na osporavanje hapšenja Haradinaj će, prema rečima sudije, imati u narednom periodu.

Haradinaj je na pitanje sudije da li se čuo sa porodicom, rekao da je njegova porodica zahapšenje saznala iz medija, i da je sa njima uspeo da se čuje četri dana kasnije, odnosno sinoć.

Na sednicu je doveden iz pritvorske jedinice u Hagu u koju je smešten nakon izručenja sa Kosova u petak.

Nasim Haradinaj Nasim i Ramuš Haradinaj - Foto: Facebook/Nasim Haradinaj

Za šta se tereti Haradinaj

Konkretno, u nalogu za hapšenje navodi se da je Haradinaj držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra gde je delio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, gde je takođe imenovao pojedine (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.

Haradinaj se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične posutpke koji će se voditi pred Specijalizovanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.

On je uhapšen u petak na Kosovu, a nešto ranije uhapšen je i Hisni Gucati, šef Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu.

Gucati se tereti za ista krivična dela, a Specijalizovani tužilac je pre nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećm postupcima.

Privođenje Gucatija sudiji za prethodni postupak još nije zakazano.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Veteran

  29. septembar 2020 | 13:01

  Kako bi mu se slatko potpisao na čelo, i njemu i bratancu...

 • Мора

  29. septembar 2020 | 17:43

  А злочини су ти прихватљиви?!

 • Au

  29. septembar 2020 | 18:46

  Koliko ruzan narod, boze! Ja bi se smorio da sam siptar! Izbacio bi sva ogledala iz kuce!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA