Ime novog mandatara dobijamo u narednih 7 dana, a koliko ćemo čekati na formiranje Vlade?

Predsednik Srbije više puta je u poslednjih nekoliko nedelja isticao da će Vlada biti formirana u zakonskom roku

  • 27
Vlada republike srbije, zgrada Foto: Google Maps

Prethodnih dana u javnosti su u jeku nagađanja o tome ko će sve dobiti mesto u Nemanjinoj 11, kao ko će biti kandidat za novog premijera. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će to ime biti poznato u narednih nekoliko dana, posle čega bi ubrzo trebalo da bude izglasana i nova Vlada.

- Ne znam da li će biti tri, ali svakako manje od sedam dana - poručio je on nedavno odgovarajući na pritanje kada će biti poznat novi mandatar.

Iako su se imena pojedinaca istakla i u poslednjih nekoliko nedelja češće pominjala u javnosti kao mogući kandidati za premijera Srbije, ko će se u Nemanjinu 11 useliti i dalje se ne zna.

Ni aktuelna premijerka nije želela da se izjašnjava o ovoj temi, iako Anu Brnabić najveći deo javnosti vidi kao novu-staru predsednicu Vlade.

- Nije mi poznato ko će biti mandatar za sastav nove vlade - rekla je i dodala da dok se to ne sazna, ona neće govoriti o svojim idejama i budućim planovima, jer ne bi bilo primereno.

Može li Srbija dobiti novu Vladu do kraja meseca?

Nova sednica Skupštine, na kojoj bi trebalo da se izabere novo rukovodstvo, trebalo bi da bude održana 7. ili 8. oktobra, preneo je Tanjug,  nakon čega bi najverovatnije polovinom oktobra Parlament trebalo da izglasa i novu Vladu Srbije.

SRBIJA VLADA SEDNICA Nije mi poznato ko će biti mandatar za sastav nove vlade, rekla je aktuelna premijerka Ana Brnabić-Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

U strankama koje su ušle u parlament, očekuju drugi krug konusltacija sa predsednikom koji je najavljen na prošlom sastanku i ističu da je na lideru naprednjaka da diktira i da formira vladu kakvu želi, s partnerima koje želi.

Vlada Srbije je u tehničkom mandatu i obavlja sve aktivnosti, a jedine stvari koje aktuelni sastav kabineta Ane Brnabić ne može da radi to je da preuzima obaveze za i u ime sledeće vlade i ne može da upućuje predloge zakona u parlament.

O imenima za predsednika skupštine i sastavu nove vlade se samo spekuliše, pa se za prvog čoveka zakonodavnog tela pominju Vladimir Orlić, Vladimir Marinković i Marija Obradović, dok mediji i analitičari Anu Brnabić vide kao novog-starog premijera.

Šta se dešava pošto predsednik predloži kandidata za predsednika Vlade?

Zakon o predsedniku Republike predviđa da predsednik Narodnoj skupštini predlaže kandidata za predsednika vlade, kad god se bira nova vlada.

Kandidat kome predsednik Republike poveri mandat za formiranje vlade poslanicima predlaže program i sastav vlade, a za njen izbor potrebno je da glasa većina od ukupnog broja narodnih predstavnika.

Sednica skupštine Srbije poslanici, Srbija skupština Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Kandidat za predsednika vlade Narodnoj skupštini iznosi program vlade i predlaže njen sastav, a Skupština istovremeno glasa o programu vlade i izboru predsednika i članova vlade.

Skupštinski saziv konstituisan u zakonskom roku

Novi poslanici Skupštine Srbije, gotovo mesec i po dana nakon parlamentarnih izbora, položili su 3. avgusta zakletvu čime je konstituisan dvanaesti po redu skupštinski saziv, čime je počeo da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Video: Poslanici položili zakletvu, konstituisana skupština

Prema članu 109. Ustava, Vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta - u suprotnom sledi raspuštanje parlamenta.

To znači da nova Vlada Srbije mora da bude formirana najkasnije do 3. novembra.

Ko napušta Nemanjinu, ko ostaje, ali menja kabinet?

Osim novih lica, koja je u više navrata najavio predsednik Vučić, u Nemanjinoj će se, na istom mestu, zadržati i neki od dosadašnjih ministara, neki od njih će promeniti kabinete, dok bi neka lica koja su do sada učestvovala u vođenju Grada mogla da uđu u sastav nove Vlade.

Jedna od njih je, kako Telegraf saznaje od izvora iz vrha vlasti, dosadašnja predsednica Opštine Savski venac Irena Vujović koja bi mogla da se nađe na čelu ministarstva zaštite životne sredine, umesto Gorana Trivana.

Ministarsko mesto neće zadržati ni Rasim Ljajić, koji je protekle četiri godine vodio Ministarstvo trgovine, turizma i telekominikacija, što je i sam Ljajić potvrdio.

Mesto dosadašnje predsednice Narodne skupštine Maja Gojković bi mogla da zameni kabinetom u Ministarstvu kulture, preneli su pojedini mediji, ali se ona do sada nije izjašnjavala o tome.

Da li će u Ministarstvu odbrane biti promena nije poznato, ali je dosadašnji ministar Aleksandar Vulin izjavio da je spreman na sve eventualne promene kao i da "ne mora da bude ministar u vladi i ako dođe do toga da će se baviti pisanjem, novinarstvom.

Video: Garda, policija i preventivne mere zbog korona virusa: Poslanici pristižu u Skupštinu Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qqqqqq

    30. septembar 2020 | 15:39

    Pa pametnom je jasno da vlada nece biti do ZAVRSETKA izbora u Americi. Ocekuje svevisnji u Srbiji pobedu trampa.

  • Noki

    30. septembar 2020 | 18:19

    Sns bio sam na izborima i pobedio i treba im 3 meseca da sastave vladu,cirkus i tuzno, verovatno se ne može odlučiti za koga će od onolikih akademika haha ,tako je to kad jedan stranka zavisi od jednog čoveka a drugi ne znače ništa

  • Licemerka

    30. septembar 2020 | 15:50

    Sve je isto - samo njega nema.😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA