• 5

Vladavina prava i dijalog ključni na putu ka EU: Joksimović razgovarala sa ambasadorom Nemačke

Joksimović i Šib danas su razgovarali o procesu pristupanja Srbije EU u kontekstu aktuelnog predsedavanja Nemačke EU, predstojećem Izveštaju o napretku Evropske komisije, kao i o daljem unapređenju bilateralnih odnosa

 • 5
Jadranka Joksimović, Tomas Šib

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Nemačke Tomas Šib naglasili su danas da su Vladavina prava i dijalog ključni kriterijumi za napredak Srbije na putu ka EU.

Joksimović i Šib danas su razgovarali o procesu pristupanja Srbije EU u kontekstu aktuelnog predsedavanja Nemačke EU, predstojećem Izveštaju o napretku Evropske komisije, kao i o daljem unapređenju bilateralnih odnosa.

Srbija je, kako je Joksimović dodala, spremno dočekala početak nemačkog predsedavanja EU i u potpunosti ostaje privržena evropskom putu za koji je opredeljena.

Jadranka Joksimović, Tomas Šib

Joksimović i Šib danas su razgovarali o procesu pristupanja Srbije EU u kontekstu aktuelnog predsedavanja Nemačke EU - Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

- Pored pet spremnih poglavlja za otvaranje, Srbija je ispunila niz aktivnosti poput revidiranja akcionih planova za ključna poglavlja 23 i 24, usvajanja Medijske strategije u januaru i izrade Akcionog plana za njenu primenu u maju, stupanja na snagu Zakona o sprečavanju korupcije 1. septembra - rekla je ministar.

Tokom susreta sa ambasadorom Šibom, kako se navodi u saopštenju, ministar je posebno naglasila značaj Izveštaja o napretku EK, najavljenog za početak oktobra, za koji je izrazila uverenje da će biti realno koncipiran i da će obuhvatiti sve ono što je u prethodnih godinu dana postignuto u reformskom procesu.

Joksimović je poručila da ćemo "sa pažnjom sagledati i usvojiti dodatne preporuke, zasnovane na nespornim činjenicama, po kojima će i buduća Vlada koncipirati aktivnosti u pregovorima o članstvu u EU, posebno u ključnim oblastima vladavine prava, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, jer to očekuju i naši građani".

Ambasador Šib potvrdio da će se Nemačka tokom predsedavanja Savetu EU zalagati za proces evropskih integracija regiona, i dodao da Nemačka ostaje čvrst zagovornik politike saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu kao i da podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU.

Jadranka Joksimović, Tomas Šib

Tomas Šib i Jadranka Joksimović - Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Prema njegovim rečima, Nemačka i kao predsedavajuća Unijom prati sprovođenje svih reformi u oblastima od značaja za evropski put Srbije, te će, kao i do sada, na osnovu ocena iz Izveštaja o napretku o reformama u oblasti vladavine prava, doneti i odluka o otvaranju novih poglavlja.

Ambasador Šib izrazio je nadu da će formiranje nove Vlade doprineti ubrzanju dinamike u sprovođenju reformi u okviru procesa evropske integracije.

Joksimović je naglasila da je za Srbiju posebno važno da sa evropskim partnerima definiše mapu puta za pregovore po novoj metodologiji, odnosno precizne planove za njeno sprovođenje.

Ministar i ambasador su ocenili da je da je revitalizacija nastavka dijaloga Beograda i Prišine, na političkom i tehničkom nivou pod okriljem EU i posredovanjem specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka od izuzetnog značaja.

Jadranka Joksimović, Tomas Šib

Jadranka Joksimović - Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Joksimović je naglasila da Beograd očekuje da se dogovoreni aranžmani iz Briselskog sporazuma sprovedu, posebno ZSO.

Na sastanku je bilo reči i o dve decenije dugoj razvojnoj saradnji Nemačke i Srbije, kao i o rezultatima projekata finansiranih iz nemačke razvojne pomoći Srbiji, u iznosu od oko dve milijarde evra.

- To ujedno predstavlja i najveću bilateralnu pomoć Srbiji, čime su značajno unapređene oblasti energetike i vodosnabdevanja, održivog ekonomskog rasta i zapošljavanja, vladavine prava i civilnog sektora - rekla je ministar.

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • prijatelji

  pa nemci dan danas torpediraju nas i varaju nas za neki kvazi ulazak u njihovu uniju a kosovo nagovaraju i za takse, zabrane i napade nad srbima.

  0
  0

  Podelite komentar

 • jovo

  Pa normalno vladavina prava a ne vladavina politike.

  2
  1

  Podelite komentar

 • PRC

  Ako od nekog tražiš da se pridržava prava treba i sam da se pridržavaš prava. Sa kojim pravom su nas onda bombardovali 99. godine?

  4
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima