Predstavnik SZO pozdravio Vučićevu najavu revizije podataka o broju umrlih od kovida

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji bi mogla da se uključi u proces revizije ukoliko bi ih pozvali zvanični predstavnici Srbije - rekao je Marijan Ivanuša

  • 2
KOSOVO LAVROV VUCIC

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predstavnik i direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša pozdravio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se uraditi kompletna revizija podataka o broju umrlih od kovida, kako bi se proverilo da li se broj poklapa sa brojem iz sistema.

Vučić je, navodeći da država "ništa nije krila", reviziju najavio nakon što je epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv epidemije Predrag Kon rekao da je, prema njegovoj računici, u Beogradu od posledica korona virusa do juna umrlo tri puta više građana nego što je bilo pismeno prijavljeno.

Predstavnik i direktor kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je za RSE da treba da se ispita metodologija po kojoj je doktor Kon sproveo svoje istraživanje.

- Mi dobijamo zvanične podatke od srpskih institucija i nemamo mehanizme kojima bismo sami radili bilo kakve istrage u Srbiji. Ako je doktor Kon radio istragu onda treba pogledati kakvu je metodologiju koristio i koliko su njegovi rezultati tačni. Mogu samo reći da mi je drago ako je predsednik izjavio da će se obaviti jedna generalna revizija odnosno pregled podataka, kako bi se ustanovilo koje su brojke tačne - rekao je on.

Ivanuša je dodao da su se u više zemalja podaci popravljali kada su se radile detaljne analize jer "nije tako jednostavno o tome izveštavati".

- Ako biste pogledali smrtnost po državama, postoje relativno velike razlike koje negde imaju svoje praktične razloge zašto je to tako. Nama bi bilo drago da se sprovede svaka dodatna analiza koja bi pokazala prave podatke - rekao je Ivanuša.

Marjan Ivanuša Marijan, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije SZO u Srbiji

Predstavnik i direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je rekao da nema stručna saznanja kako bi revizija mogla da se uradi, ali da bi Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji mogla da se uključi u taj proces ukoliko bi ih pozvali zvanični predstavnici Srbije.

Ranije danas, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio je da će država uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt od početka korona epidemije u našoj zemlji, kako bi se proverilo da li se broj poklapa sa brojem iz sistema. To, kaže, nije rađeno još od 2011. godine, a reviziju će voditi nadležni i stručni ljudi.

Mi ćemo reviziju uraditi na najpošteniji način, verujem u stručnost naših ljudi, mi ništa nikada nismo krili i sve što smo radili, radili smo transparentno. Niko nikada nije slagao ni reč, kada je reč o broju preminulih ili obolelih. Razgovarao sam i sa Batutom i oni kažu da imaju manje registrovanih smrtnih slučajeva - rekao je predsednik Vučić i dodao da Kona nije tako razumeo, već da je govorio o opštoj stopi mortaliteta.

Video: Vučić: Uradićemo reviziju za svaku smrt tokom kovida

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NWA

    1. oktobar 2020 | 14:59

    Kakva korist od ovog, ili onog broja, kad svi znamo da virus moze biti smrtonosan. Bespotrebna rasprava, i jos bespotrebnija revizija.

  • MONARHISTA

    1. oktobar 2020 | 19:34

    KOLIKO SU DORI TO MORA DA SE ZNA NIJE TO ZBOG NJEGA VEĆ ZBOG. PREDUZEĆE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA