Tomas Šib u snimku povodom godišnjice ujedinjenja Nemačke obećao podršku Srbiji

Iskreno se nadamo da će se Srbija uskoro pridružiti Evropskoj uniji - izjavio je ambasador Nemačke u Beogradu

  • 4
Zastava nemacka srbija Foto: Shutterstock

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib danas je, u video snimku povodom 30. godišnjice ujedinjenja Nemačke, izrazio nadu da će se Srbija uskoro pridružiti Evropskoj uniji i istakao da u tome može da računa na podršku Nemačke.

- Duboko smo uvereni da se sloboda, mir i blagostanje u Evropi mogu uspostaviti samo zajedničkim snagama, u okviru EU. I iskreno se nadamo da će se Srbije uskoro pridružiti Uniji. Na podršku Nemačke može računati. Živela Nemačka, živela Srbija. Živela Evropa - naveo je Šib.

- Pre tačno 30 godina okončana je podela Nemačke koja je trajala decenijama. Nemačka Demokratska Republika postala je ponovo deo Savezne Republike Nemačke. Nemačka je ponovo ujedinjena. U retrospektivi, iz danšenjeg ugla, prosto se graniči sa čudom što je ponovno ujedinjenje Nemačke proteklo tako mirno, odnosno da je uopšte došlo do toga - naveo je Šib.

Iz ambasade navode da se pod normalnim okolnostima Dan jedinstva u nemačkim ambasadama širom sveta obeležava kako dolikuje i podsećaju da se prošle godine pozivu na prijem u nemačkoj rezidenciji odazvalo više od 1.000 zvanica.

Dodaju da su ove godine povodom 30. godišnjice ujedinjenja planirali nešto posebno - svečano otvaranje nove zgrade ambasade, ali da je usled pandemije došlo do kašnjenja u završnoj fazi izgradnje.

Umesto toga, gledaocima je omogućo da preko video snimka zavire u unutrašnjost buduće ambasade, a o aktuelnim i budućim projektima govorili su zaposleni koji će uskoro tu raditi.

Ivica Dačić, Tomas Šib Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib izrazio je nadu da će se Srbija uskoro pridružiti Evropskoj uniji i istakao da u tome može da računa na podršku Nemačke-Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Vahan iz odeljenja za kulturu najavio je putujuću izložbu povodom 30. godišnjice ponovnog ujedinjenja Nemačke koja će uskoro započeti putovanje kroz Srbiju. Izložba prikazuje svakodnevni život za vreme nemačkoj ujedinjenja od 1990. godine, a detaljnije informacije će se uskoro naći na fejsbuk stranici ambasade.

An Kristin Piplica na čelu Privrednog odeljenja Ambasade rekla je da su mladice drveća posađenje u dvorištu nove zgrade ambasade zapravo simbol njihovog rada u oblasti ekologije i zaštite klime.

- Od 2.000 godine je preko 430 nemačkih kompanija otkrilo Srbiju kao privlačnu investicionu destinaciju. Uloženo je 2,5 milijardi evra i otvoreno oko 64.000 radnih mesta u Srbiji - rekla je Piplica.

Iz odeljenja za vize kažu da su tokom 2019. izdali oko 15.000 navionalnih viza, što ih svrstava u red 10 nemačkih odeljenja za vize širom sveta sa najvećim brojem izdatih nacionalnih viza godišnje.

- I nakon stupanja na snagu Zakona o useljavanju stručne radne snage će sedržavljanima zemalja Zapadnog balkana olakšati put ka zapošljavanju u Nemačkoj - navode iz tog odeljenja.

Dodaje se da će takozvana Regulativa za Zapadni Balkan ostati na snazi do decembra 2023. godine, a detaljne informacije o tome će ambasada uskoro objaviti na svojoj fejsbuk stranici. Prelaskom u novu zgradu odeljenje će raspolagati većim brojem šaltera i službenika, pa će obrađivati znatno više zahteva, a uprava izražava nadu da će se time skratiti i vreme čekanja koje je, kako priznaju, nažalost, još poprilično dugo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    3. oktobar 2020 | 18:38

    Ne verujem Merkelovim nacistima koji nastavljaju ono sto je Hitler zapoceo, a ona samo nastavlja. Obrusio se zapad na ceo pravoslavni svet (Srbija, Rusija, Jermenija, Belorusija...)

  • pero

    3. oktobar 2020 | 15:09

    Neki novi vetrovi duvaju na zapadu .Braco Srbi sto se vise distanciramo od propalog komunizma to nolje za nas narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA