≫ 

"Klanjamo se žrtvama i ne zaboravljamo": Obeležen Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja

Predsednica Vlade i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, položili su vence na spomenik stradalima

  • 0

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodila je danas državnu komemorativnu svečanost povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima u Drugom svetskom ratu.

Premijerka Brnabić je na početku komemoracije položila venac na spomenik stradalima, a zatim je intonirana himna Republike Srbije, "Bože pravde". Venac je, zatim, položio i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

- Braneći nezavisnost, slobodu i interese Srbije, sledimo primere predaka i ispisujemo još jedno poglavlje u slobodarskoj istoriji naše zemlje -poručila je predsednica Vlade.

Premijerka je navela da otvaramo novo poglavlje u kome je Srbija članica unije evropskih država, za koju kaže da je najveći i najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva, bez obzira na sve izazove sa kojima se suočava.

Istakla je da je Srbija zemlja sa prijateljima i partnerima i na istoku i na zapadu.

- Srbija je zemlja pobednik u oblastima u kojima je kroz istoriju retko pobeđivala - u ekonomiji, broju investicja, stopi nezaposlenosti, tehnologiji, inovacijama, ogromnoj veri u sebe, svolje ljude i voju budućnost -rekla je Brnabić i naglasila da nastavljamo samouvereno da čuvamo antifašitičke vrednosti.

- Plamen slobode Srbije nastavlja i nastaviće večno da živi - navela je Brnabić, a potom se upisala u Spomen-knjigu.

Poručila je da treba da budemo ponosni na našu istoriju i Srbiju, da baštinimo sećanja na pretke, odbacujući svaki pokušaj revizije istorije.

Komemoraciji su prisustvovli ministri, predstavnici stranih ambsada, SPC i drugih verskih zajednica, a okupljenima se obratio predsednik Udruženja "Jasenovac" Milinko Čekić, koji je preživeo ustaški logor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA