Stano pozvao lidere sa Balkana da promovišu pomirenje. Dačić: Pre opomene pitanje formiranja ZSO

Portparol EU Peter Stano pozvao je političke zvaničnike zemlja na Zapadnom Balkanu da budu primer saradnje, poverenja i razumevanja, a ne da svojim izjavama "čine suprotno"

  • 0
Ivica Dačić, multilateralizam

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Izjava ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, u kojoj postavlja pitanje šta da radi sa Srbima koji ukazuju na lokacije masovnih grobnica Albanaca u Srbiji u emisiji "Ćirilica" na TV Happy izazvala je reakciju premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija, koji je rekao da je to "nedostatak poštovanja prema žrtvama nedavnog rata na Kosovu". Albanski mediji zatražili su komentar i pod portparola Evropske unije Petera Stanoa koji je odbio da direktno prokomentariše izjavu ministra spoljnih poslova Republike Srbije.

Hoti je rekao i da se nepoštovanje odnosi i na "njihove porodice koje dve ili više decenija i dalje očajnički traže svoju rodbinu otetu od srpskih snaga".

Ocenivši da su izjave "skandalozne", Hoti je dodao da "vređaju žrtve srpskih zločina i dokazuju da je Beograd tokom godina namerno i svesno prikrivao tragove zločina, skrivajući lokacije masovnih grobnica".

Hoti je naveo da se kosovska vlada "protivi ovom političkom mentalitetu i da očekuje da to učini i međunarodna zajednica, posebno EU i SAD".

Portparol EU Peter Stano pozvao je političke zvaničnike zemlja na Zapadnom Balkanu da budu primer saradnje, poverenja i razumevanja, a ne da svojim izjavama "čine suprotno".

Peter Stano

Peter Stano - Printskrin: Youtube/EU Debates

Peter Stano je na pitanje albanskih medija da u ime EU prokomentariše izjave koje je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić dao, poručio da je primećeno da poslednjih dana od zvaničnika partnerskih zemlja stižu izjave koje se dotiču pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

 - Treba da bude jasno svim zvaničnicima iz zemalja koje žele da pristupe EU da moraju da ispune obaveze koje se odnose na razvoj doborsusedskih odnosa i regionalne saradnje - poručio je Stano.

Stano je odbio da direktno komentraše izjavu ministra Dačića na koju se pozivaju albanski mediji niti ju je doveo u kontekst dijaloga Beograda i Prištine.

Dačić: Pre opomene pitanje formiranja ZSO

 

Ministar spoljnih poslova Srbijeporučio je da je pre opomene Srbiji potrebno dati odgovor na pitanje kada će EU ispuniti potpisano obećanje da će biti formirana Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji i da li potpis EU nešto znači. On je za Tanjug istakao da bi Stano trebalo da se podseti da je on, upravo iz želje za pomirenjem i saradnjom, zajedno s visokom predstavnicom Ketrin Ešton potpisao Briselski sporazum, koji ni posle sedam godina nije realizovan.

- Ko time ugrožava pomirenje i saradnju, Beograd ili Priština uz ćutanje EU - postavio je pitanje Dačić i dodao da pritom, Stano ni reč ne kaže o javno izrečenoj nameri pre nekoliko dana da se ukloni granica Albanije i tzv. države Kosovo.

- Srbija je za mirno rešenje problema i za kompromis, ali licemerje nije način za pomirenje, naročito ako se i dalje ne zna šta je sa 570 nestalih Srba, nealbanaca i Albanaca koji su žrtve tzv. OVK i gde su njihova tela - istakao je Dačić.

On je naveo da tzv. vlada Kosova osuđuje navodnu pretnju svedocima u Srbiji, a da se u Prištini u isto vreme svaki dan objavljuju tajni spisi iz Haga sa iskazima i imenima svedoka protiv tzv. OVK.

- Uostalom, u Srbiji se nijednom svedoku ništa nije desilo, a u slučaju (bivšeg premijera Ramuša) Haradinaj su desetine svedoka ubijeni, čak i na teritoriji EU, da je i Haški sud morao da konstatuje da oslobađa Haradinaja jer nema više živih svedoka - naglasio je.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA