≫ 

Potpisan Sporazum o saradnji dve države, Vučić odlikovao kneza Alberta od Monaka

Knez Albert Drugi od Monaka boravi danas u zvaničnoj poseti Srbiji, a domaćin će mu biti predsednik Aleksandar Vučić

  • 70

Video: Sastanak Vučića i Kneza Alberta II od Monaka

Knez Albert II od Monaka stigao je u Beograd, gde se tokom zvanične posete sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je knezu domaćin, a održani su i sastanci delegacija Srbije i Monaka.

Posle sastanaka i zvaničnog dela, predsednik Srbije uručio je orden knezu Albertu.

Kilometarska delegacija Srbije i Monaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i knez Albert II od Monaka kroz prestonicu su se kretali u dugačkoj koloni. Pored jakih mera obezbeđenja i nekoliko automobila u koloni su bila i vozila hitne pomoći ali i vatrogasci. U jednom trenutku saobraćaj je bio potpuno obustvaljen, kako bi delegacije Srbije i Monaka prošle neometano.

Video: Kilometarska delegacija Vučića i princa od Monaka na Novom Beogradu

Vučić odlikovao kneza od Monaka

Predsednik Srbije doneo je ukaz o odlukovanju kneza Alberta II od Monaka za izuztetne zasluge i učvršćivanje međusobnih odnosa.

- Danas imamo posebu čast. Želim da zahvalim knezu Albertu što je prihvatio poziv da poseti Srbiji. Uveren sam da će razgovori koje smo vodili biti snažan impuls unapređenju odnosa naše dve zemlje. Ponosam sam što sam mogao da mu uručim orden i da u našem razgovoru mogao mnogo da naučim - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da će Srbija i Monako u narednom periodu unaprediti međusobne odnose, a da će poseta Kneza Alberta II Srbiji donesti noci podstrek tome.

- Nadam se da ćemo moći da podstaknemo razvoj turizma i da rezidenti Monaka dolaze u našu Srbiju. Verujam da će, sem Novaka Đokovića biti još Srba koji će ići u Monako i tamo ostavljati svoj novac. Razgovarali smo o saradnji, naša trgovinska rtazmena jhe mala, ali verujem da ćemo je unaprediti u narednom periodu - istakao je Vučić.

Vučić se Knezu zahvalio na poseti i poželeo svaki uspeh i sreću kako njemu lično tako i Kneževini Monako.

"Novi zamajac u odnosima Srbije i Monaka"

Knez Albert II od Monaka poručio je danas da njegova poseta Beogradu daje novi zamajac odnosima Srbije i Kneževine Monako.

Knez Albert II je naveo da je uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje usledilo tek 2007. godine, ali da njegova poseta predstavlja novi zamajac odnosima, kao i da će potpisivanje ekonomskog sporazuma otvoriti put produbljenim i konkretnim kontaktima.

Aleksandar Vučić, knez Alberta II od Monaka Knez Albert II od Monaka - Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Govoreći o sporazumu koji su potpisali Privredna komora Srbije i Ekonomski odbor Monaka, knez je rekao da se potencijali privrednog razvoja u domenima transformacije, digitalizacije i međunarodne trgovine naziru u budućnosti.

- Srbija i Kneževina Monako se mogu učiniti naoko različite po mnogo čemu, jedna zemlja u južnoj Evropi, mlada republika kojom protiče veličanstvena reka Dunav, sa druge Kneževina, država grad sa 40.000 stanovnika okrenuta Mediteranu... Ali i dalje verujem da će zajedničke tačke između naših zemalja biti aduti za razvoj i jačanje odnosa na različitim nivoima - rekao je Albert na pres konferenciji s predsednikom Srbije.

- Naša bliskost je velika jer naše dve države znaju da u sintezi njihovih specifičnosti i njihove otvorenosti prema svetu leže ključevi njihove budućnosti - rekao je knez Albert II.

Rekao je da je sa Vučićem i srpskim zvaničnicima razmenio mišljenja o temama koje su od zajedničkog interesa, poput zaštite životne sredine, turizma, unapređenja održivog razvoja i očuvanja biološke raznolikosti, kulture, sporta....

Aleksandar Vučić, knez Alberta II od Monaka Knez Albert II od Monaka i predsednik Srbije - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsedniku Vučiću je ukazao na značaj koji Monako pridaje multilateralizmu i dodao da se nada da će Srbija moći da se pridruži Savezu za multilateralizam, koji su 2019. inicirale Francuska i Nemačka, uz podršku Kneževine Monako.

Rekao je da taj savez ima za cilj da se ojačaju multilateralne organzicije kroz bolje finansiranje i neophodne reforme, te stvaranje koalicija za podršku.

- Siguran sam da će ova poseta biti uspešna i biće novi početak u našim odličnim odnosima - rekao je knez Albert II i zahvalio i na odlikovanju koje je dobio, Ordenu Republike Srbije na lenti, ističući da je veoma počastvovan.

On je zahvalio predsedniku Vučiću i svim srpskim zvaničnicima na srdačnom dočeku koji je prirđen delegaciji Monaka.

Knez Albert će tokom dana razgovarati i sa predsednicom vlade Anom Brnabić na radnom ručku, posetiće Narodni muzej, dok će sutra boraviti na severu Srbije.

Potpisan Sporazum o saradnji PKS i Ekonomskog odbora Monaka

Privredna komora Srbije i Ekonomski odbor Monaka potpisali su danas Sporazum o saradnji, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kneza Alberta II od Monaka.

Sporazum su potpisali predsednik PKS Marko Čadež i izvršni direktor Ekonomskog odbora Monaka Gijom Roz.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, robna razmena Srbije i Monaka u prvih sedam meseci ove godine iznosila je oko 43.000 evra.

Crveni tepih i počasna Garda ispred Palate Srbija

Uz crveni tepih i počasnu Gardu, delegaciji Monaka predsednik Srbije je dočekao, a posle intoniranje himni dve države, knez Albert od Monaka i Aleksandar Vučić su se povukli na tet-a-tet sastanak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    7. oktobar 2020 | 12:55

    Knez Albert II od Monaka je gost koji privlači pažnju. Sin je Grejs Keli i važna evropska figura . Srećna sam što će videti da je Srbija država dragih ljudi i prijatelja.

  • sima

    7. oktobar 2020 | 12:02

    Srbija se po ko zna koji put pokazala kao pravi domaćin u svemu.

  • Aleksa

    7. oktobar 2020 | 12:51

    Nadamo se da je ovo još jedan u nizu uspešnih sastanaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA