Ambasada SAD u Prištini neće više nadgledati izbor članova Saveta tužilaca, Hoti zabrinut

Verujemo da su ovi procesi iz osnova poremećeni, nedostaje im transparentnost i izloženi su sve većem sukobu interesa - navodi se u saopštenju koje je objavila Ambasada

  • 0
KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Američka ambasada je saopštila da više neće učestvovati u izboru članova kosovskog Saveta tužilaca i glavnog tužioca, pošto je proces izložen sukobu interesa nedostaje mu transparentnost.

Ambasada SAD je, u saopštenju na svom sajtu, navela da je godinama igrala nadzornu i mentorsku ulogu u procesima izbora novih članova kosovskog Saveta tužilaca i prilikom izbora glavnog tužioca.

- Nažalost, verujemo da su ovi procesi iz osnova poremećeni. Njima nedostaje transparentnost i izloženi su sve većem sukobu interesa. Budući da bi se dalje učešće ambasade moglo pogrešno protumačiti kao odobravanje ovog poremećenog sistema, više nećemo učestvovati u njemu - navodi se u objavi.

Ambasada smatra da bi tužioci trebalo da budu izabrani na osnovu svojih kvalifikacija, a ne na osnovu političke pripadnosti ili veza.

- Potrebne su promene pravnog okvira na kojima se zasniva kosovski Savet tužilaca, da bi se vratila transparentnost i pravičnost ovog sistema. Zbog toga pozivamo sve strane da podrže napore ministra pravde da odmah završi funkcionalni pregled - piše u saopštenju.

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti izrazio je zabrinutost nakon što je iz ambasade SAD saopšteno da će se povući iz procesa izbora članova Saveta tužilaca i glavnih tužilaca.

- Duboko sam zabrinut zbog odluke američke ambasade da se povuče iz praćenja procesa izbora glavnih tužilaca i članova kosovskog Saveta tužilaca. Njihovu zabrinutost treba shvatiti ozbiljno - objavio je Hoti na Fejsbuku.

Istakao je da samo transparentan proces, bez ikakvog sukoba interesa ili političkog uticaja, obezbeđuje izbor na osnovu zasluga.

Hoti je naglasio da vlada preko Ministarstva pravde "radi na reformi pravosuđa, uključujući proveru kandidata".

- Ovaj proces će obezbediti transparentan pravosudni sistem, sa unutrašnjom odgovornošću i kontrolom - tvrdi Hoti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA