Lajčak: Vučić postavlja legitimno pitanje o EU perspektivi

Najteži deo je bio da se dijalog uopšte ponovo pokrene, cilj je obavezujući obuhvatni sporazum - rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine

  • 15
Miroslav Lajcak, Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da Brisel od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje "dalekosežnu odluku" po pitanju Kosova i Metohije i da se srpski predsednik s pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu zauzvrat, prenosi DW.

Lajčak je za austrijski Viner cajtung rekao da je najteži deo bio da se dijalog uopšte ponovo pokrene i ponavlja da je cilj "obavezujući obuhvatni sporazum".

- Već imamo predlog teksta o prognanim i nestalim osobama kao i o ekonomskoj saradnji. Ali i ovde važi načelo da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno. Trenutno diskutujemo o veoma kompleksnim temama, među kojima su finansijska potraživanja i vlasnička prava - rekao je Lajčak.

On je istakao pitanje Zajednice srpskih opština koja je, kako je podsetio, već dogovorena sporazumima 2013. i 2015. godina, koji nisu sprovedeni.

- To je veoma osetljiva tema o kojoj se oglasio i kosovski ustavni sud - to mišljenje se mora uzeti u obzir. Ali pitam one koji kažu da sada nije pravi trenutak za to: Kada, ako ne sada? Pa sami ste potpisali dogovor - ukazuje Lajčak.

Na pitanje novinara bečkog lista da li za dogovor nedostaje motivacije, jer države EU godinama nisu zainteresovane da prime nove članice, Lajčak odgovara:

- Predsednik Vučić postavlja legitimno pitanje. Očekujemo od njega da donese dalekosežnu odluku, a on se pita: Kako mogu da objasnim građanima da je to dobro za njih? Ovaj pregovarački proces je od početka bio povezan sa evropskom perspektivom zemlje i sada se Vučić pita: koliko ćemo te evropske perspektive dobiti? - rekao je Lajčak.

Miroslav Lajcak, Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Slovački diplomata ukazuje da balkanske zemlje očekuju evropsku perspektivu, a EU očekuje da one na tome ozbiljno rade. Lajčak smatra da je to "princip kokoške i jajeta". „Možemo da se međusobno optužujemo, ali to nikome ne koristi“, kaže Lajčak.

Navodeći da izveštaji Evropske komisije o napretku jasno pokazuju da se u regionu izgubio reformski elan, Lajčak kaže da zemljama Zapadnog Balkana mora biti jasno da prijem u EU zahteva mnogo rada i da niko ne dobija članstvo tek tako.

- Tokom prošle Evropske komisije smo izgubili političku viziju, dominirali su tehnički detalji. To se osetilo i u državama Zapadnog Balkana. Ali uskoro bi trebalo da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, uvedena je nova metodologija u razgovorima o proširenju. Politička vizija je ponovo tu - dodaje Lajčak.

Na pitanje o idejama iz SAD, koje bi eventualno uključivale razmenu teritorija, Lajčak odgovara da je potrebno naći evropsko rešenje koje odgovara 21. veku.

- Region ima tragičnu prošlost sa povlačenjem granica duž etničkih linija - ukazao je Lajčak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    11. oktobar 2020 | 11:07

    Srbija je uvek postovala dogovore i uvek je bila za kompromisno resenje.

  • KIA

    11. oktobar 2020 | 11:04

    Vucic uvek postavlja prava pitanja.

  • OM

    11. oktobar 2020 | 11:13

    Srbija se trudi da ispuni sve uslove koje zahteva EU, ali priznanje takozvanog Kosova nikada neće dobiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA