≫ 

"Ako Priština nastavi da blokira ZSO, Srbi sa KiM najavljuju napuštanje kosovskih institucija"

Odbijanje Prištine da razgovara o ZSO je udar na vitalne interese srpskog naroda, i ugrožava kolektivna politička, ekonomska i socijalna prava Srba sa KiM, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

  • 7

Video: Bez ZSO moguće da Srbi napuste prištinske insititucije

Novi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, sastao se danas sa predstavnicima Srba sa KiM prvi put od kako je stupio na tu funkciju.

Sastanku je prisustvovao i dosadašnji direktor kancelarije Marko Đurić.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće prištinske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju ZSO, najavljeno je posle sastanka predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa direktorom vladine Kancelarije za KiM.

- Odbijanje Prištine da razgovara o ZSO je udar na vitalne interese srpskog naroda, i ugrožava kolektivna politička, ekonomska i socijalna prava Srba sa KiM - rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković posle sastanka.

To je jedan od pet zaključaka, posle izjava iz Prištine koje idu u tom pravcu, te neangažovanja Brisela po pitanju poštovanja dogovora, poput ZSO, iz Briselskog sporazuma, potpisanog 2013.

Petković je istakao da je formiranje ZSO strateški interes Srba na KiM i da će svako ignorisanje obaveze da ona bude formirana, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, biti tretirano kao otvoreni napad na stečena prava srpskog naroda.

Marko Đurić, Petar Petković novi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Novi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, sastao se danas sa predstavnicima Srba sa KiM prvi put od kako je stupio na tu funkciju-Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Petković je napomenuo da su Srbi pristali da učestvuju u prištinskim institucijama upravo zato što im je garantovano da će dobiti čvrste garancije poštovanja kolektivnih prava kroz ZSO, pa su zato i pristali na osnivanje lokalnih vlasti i drugih institucija po prištinskom sistemu.

- Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni pred Evropskom unijom potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, i biće razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na KiM - rekao je Petković.

Srbi na KiM zabrinuti zbog sve češćih napada

Srbi sa Kosova i Metohije, uz pomoć institucija Srbije, zahtevaće svim kanalima od međunarodne zajednice da garantuje bezbednost u svim mestima u kojima Srbi žive, jer su zabrinuti zbog sve češćih napada na njih, njihovu imovinu i svetinje, a posebno na decu.

To je jedan od dogovora na sastanku, a posle niza napada na Srbe u južnoj pokrajini.

SRBI ZSO KIM - Na sastanku su osuđeni svi pokušaji političke zloupotrebe ovog slučaja - istakao je Petković - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je istakao da je na sastanku izraženo i zajedničko nezadovoljstvo zbog odbijanja Prištine da sarađuje sa institucijama Beograda na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića i opstrukcija kojima prišinski pravosudni organi pokušavaju da zaštite nalogodavce i počinioce tog zločina.

- Na sastanku su osuđeni svi pokušaji političke zloupotrebe ovog slučaja - istakao je Petković.

Takođe, preneo je da su Srbi sa KiM zahvalni predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na doslednoj i odlučnoj pomoći i nastaviće bezrezervno da podržavaju nastojanja Beograda da političkim i diplomatskim sredstvima zaštiti srpske interese na Kosmetu.

- Srbi sa KiM imaju apsolutno poverenje u predsednika Vučića i njegovu nepokolebljivost u borbi za srpski narod u pokrajini, a naročitu zahvalnost duguju donedavnom direktoru Kancelarije Marku Ðuriću, kao ključnom akteru te borbe, koju će nastaviti i sa pozicije ambasadora Srbije u SAD - rekao je Petković.

KIM SRBI SASTANAK Marko Đurić i Petar Petković - Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je dodao da je posebna zahvalnost iskazana zbog najvećeg investicionog talasa u srpskim sredinama na KiM, u poslednjih nekoliko decenija, uz ocenu da je ekonomska samoodrživost srpskog naroda u pokrajini jedan od najvažnijih preduslova njegovog opstanka.

Podsetimo, Petković je zamenio Marka Đurića na mestu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a zvanično je preuzeo dužnost prošle nedelje, kada je potpisan Zapisnik o primopredaji.

Novom direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju predati su tada: Izveštaj o radu, Izveštaj o broju i strukturi zaposlenih i radno angažovanih i Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Petković je na funkciju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju stupio nakon što se od 2016. godine pitanjima u našoj južnoj pokrajini bavio sa mesta pomoćnika direktora Kancelarije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    13. oktobar 2020 | 14:08

    Šiptarima samo lupati kontru dok ne ispune potpisane sporazume.

  • Rooko

    13. oktobar 2020 | 14:19

    Mnogo je jasno da se siptari protive formiranju ZSO jer su im glavni mentori koji ih podrzavaju Hrvatska i Federaciija BIH.Ustase,Balije i Balisti se udruzili protiv Srbije kome to nije jasno,taj je slep kod ociju.

  • Severac

    13. oktobar 2020 | 15:11

    Ko bre da napusti institucije. .. pa bre oni će pre familiju da ostave, neko da napuste skupštinske klupe i funkcije...A zamisli tek da naše integrisane sudije i tužioci napuste sudove i zaborave na 1800 eura platu ...Nikad braćo moja, nikad .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA