Lajčak stiže u Prištinu da odblokira pitanje ZSO, Albanci odbijaju razgovor o toj temi

Ostajemo verni principu da o temama o kojima su postignuti sporazumi, a koji su dobili podršku skupštine, čime su postali zakonska i međunarodna obaveza, ne može ponovo da se pregovara - navedeno je u odgovoru Hotijeve kancelarije

  • 4
Miroslav Lajcak, Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nekoliko sati uoči susreta u Prištini predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i premijera tamošnjih privremenih institucija Avdulaha Hotija, iz prištinske vlade poručuju da stoje iza principa da o formiranju Zajednice srpskih opština neće da pregovaraju, kao ni o jednom drugom sporazumu koji je ranije potpisan i odobren u kosovskoj skupštini, prenosi RTS.

- Kosovo ostaje verno principu da se o temama o kojima su postignuti sporazumi, a koji su dobili podršku skupštine, čime su postali zakonska i međunarodna obaveza, ne može ponovo da se pregovara niti da se interveniše u njima - navedeno je u odgovoru Hotijeve kancelarije prištinskim medijima.

Iz tzv. vlade dodaju da će ZSO biti formirana samo u skladu sa ustavom i odlukom ustavnog suda po tom pitanju.

- Kosovo kao pravna država i posvećena poštovanju svojih obaveza dužna je da poštuje zakonsku obavezu uspostavljanja ZSO, u skladu sa svojim Ustavom i odlukom Ustavnog suda po ovom pitanju - kaže se u stavu tamošnje vlade.

KIM PRISTINA Privremene institucija u Prištini - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Iz kancelarije prištinskog premijera najavljen je susret sa Lajčakom za danas u 16.30 časova.

Iz Brisela je najavljeno da Lajčak dolazi u Prištinu kako bi aktivirao proces dijaloga, posustalog zbog neslaganja Beograda i Prištine oko otvaranja razgovora i formiranja Zajednice srpskih opština, dogovorene briselskim sporazumima 2013 i 2015 godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đole

    13. oktobar 2020 | 15:10

    Može sto Lajčaka da dođe kad baba Angela ne da svoje šipce.

  • DEDA RAKA

    13. oktobar 2020 | 19:04

    Šiptari kad daju besu - sve stpaš u g....ivu kkesu ! A gde su sada sankcije za neposlušne ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA