Nepoznati detalji hapšenja: Pavković tražio da obori letilicu kojom je Milošević isporučen u Hag

Presudom Haškog tribunala, general Nebojša Pavković osuđen je na 22 godine zatvora zbog zločina na Kosovu, i na robiji je već 15 godina

  • 47
Ministarstvo odbrane NATOA GRESIJA PAVKOVIC Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

General Nebojša Pavković, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina na Kosovu, a na robiji je već 15 godina, otkriva detalje hapšenje Slobodana Miloševića.

Kako je objasnio, obavestio je tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunicu šta se sprema, a ovaj se više nije javljao na telefon.

U svojoj knjizi, "Povlenske magle" objašnjava osuđeni general, tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović piše u jednom delu da su oni, dok je Milošević bio u Centralnom zatvoru, "preduzimali sve mere da Pavković ne sazna gde se nalazi Milošević."

- Ni naši organi bezbednosti, nisu znali za termin kada će Milošević biti isporučen Hagu - kaže Pavković.

Ja sam bio u rezidenciji, u Andre Nikolića, bilo je popodne, oko 18 sati. I zove me Kosta Čavoški.

Kaže: "Ti sediš tu, gledaš televiziju, a znaš li ti da ti haspe vrhovnog komandata?"

Slobodan MIlošević Slobodan MIlošević - Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP / Profimedia

Kog komandanta - pitam.

Miloševića  - kaže - evo, vode ga kolima, ide za Hag.

Pavković tada brže-bolje zove svoje saradnike da vidi šta se dešava, zove načelnika uprave bezbednosti. Niko ništa ne zna.

- Javlja mi se doktor Zdravko Mijajlović, načelnik kardiološke klinike na VMA, kaže: "Druže generale, ovde sam na vrhu VMA, gledam evo sad su stigla kola, dovoze Miloševića i uvode ga u helikopter - objašnjava Pavković, piše Glas Javnosti.

Imao je, kaže, tačan podatak i mogao je da reaguje, da zove Vojislava Koštunicu. Razgovaraju, a Koštunica ga pita, "pa šta mi tu možemo da uradimo?"

Kažem, možemo, ako vi naredite, da prisilimo da se helikopter spusti. Ako neće da se spusti, možemo i da ga srušimo. On je rekao - dobro, javiću se. I nije se javio. I taj helikopter je odleteo…

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    14. oktobar 2020 | 20:50

    Kad spominjete Generale, Ojdanića, Pavkovića, Lazarevića, Delića, Stoimirovića, Predsednika Miloševića, stanite mirno, možda ćete im tad biti do članaka.

  • nikolas

    14. oktobar 2020 | 18:42

    PRODALI MILOSEVICA ZA 20 MILIONA DOLARA I PODELILI LOVU CEDA I OSTALA DRUZINA-ZUTI SKAKAVCI !!!

  • Rus

    14. oktobar 2020 | 19:44

    Od same istorije SRBIJE...pa do danas,izdali smo nase heroje...bio sam mobilisan,a za cega sam isao i dan danas se pitam?SVAKA CAST,MLADICU,KARADZICU,...I DRUGIMA...ZAO MI...al taki smo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA