≫ 

Vučić posle sastanka sa Lajčakom pokazao važan akt: "Srbija je sve ispunila, Albanci ništa"

- Sada ću vam pokazati jedan akt koji nije viđen do sad. Policija, pravosuđe, prilagođavanje pravnih okvira Srbija je izvršila. Albanci su imali jednu ili dve stavke i to nisu ispunili - rekao je on

  • 24

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Lajčak je u Beograd stigao iz Prištine, gde je boravio prethodna dva dana i razgovarao sa prištinskim predstavnicima, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština i nastavku dijaloga.

Posle sastanka dvojica obratili su se medijima:

- Što se rokova tiče, ja sam uvek protiv stavljanja veštačkih rokova jer bismo postali njihovi taoci. Ja sam tu, mi smo spremni da pomognemo i ići ćemo onoliko brzo koliko su dve strane spremne da idu. Taj proces je vezan za evropsku perspektivu, a šta to tačno znači? Srbija ima otvorenih 18 poglavlja i u jednoj je visokoj fazi evrointegracija, ubeđen sam da će uspeh dijaloga puno značiti na evropskom putu Srbije, ali nije moje da kažem šta to tačno znači - rekao je Lajčak na pitanje da li postoji vremenski okvir za postizanje pravno-obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma i da li je EU spremna u tom slučaju Srbiji da ponudi članstvo.

Lajčak je rekao da je logično da će ustav tzv. Kosova morati da se menja. Dodao je da normalizacija znači da svi žele normalno stanje.

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ako hoćete da ostavite našoj deci da ratuju u budućnosti, ja to neću. Mi moramo da želimo i da razumemo da je za nas dobro da imamo kompromis i da kompromis nije poraz - podvukao je Vučić.

- Mi ne želimo da ih posmatramo kao neprijatelje. Mi želimo da razmišljamo kako ćemo da gradimo i živimo zajedno. Ja sam zadovoljan postignutim sporazumima o nestalim licima i ekonosmkim odnosima. Što se Srbije tiče - uložićemo svaki napor da pronađemo svakoga ko je stradao ili nestao sa prostora bivše Jugoslavije ili Kosova i Metohije. Mi smo njima predložili da nam pokažu mesto gde misle da je neko pokopan, i da ćemo u roku od 24 sata to proveriti, ali to smo tražili i za nas - kazao je predsednik Srbije.

Vučić je pokazao akt koji objašnjava suštinu.

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak Predsednik Srbije ponovio je da će Beograd insistirati na implementaciji svega što je potpisano Briselskim sporazumom - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Mi smo potpisali u Briselu da bi se sve realizovalo mora da se ostvari ZSO. Sada ću vam pokazati jedan akt koji nije viđen do sad. Policija, pravosuđe, prilagođavanje pravnih okvira Srbija je izvršila. Albanci su imali jednu ili dve stavke i to nisu ispunili. A dogovoreno je da se ovo istovremeno ispunjava. Oni izbegavaju svoju obavezu na sve načine, smatraju nas nepismenim ili polupismenim izgleda. A danas kažu da neće o tome ni da razgovaraju. U redu, ako je to u vašem interesu, nemojte. Mi sa tim ljudima želimo da gradimo zajedničku budućnost, da ulažemo u puteve i pruge. Srbija je ovo ispunila, šta sad, treba da se povučemo i kažemo da Srbija neće ništa da implementira. Ne mogu da kažem da sam optimista, ali poštujem rad i trud gospodina Lajčaka - kazao je on.

Predsednik Srbije ponovio je da će Beograd insistirati na implementaciji svega što je potpisano Briselskim sporazumom.

Lajčak je rekao da pitanje Zajednice srpskih opština treba da se ostavati i da tu nema šta da doda, a da će se nastavak pregovora voditi u Briselu. On je ponovio da sve što je dogovoreno mora da se ispuni i da je to bio zaključak sastanaka i u Prištini.

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak - Mi ne možemo da želimo normalizaciju više od Srbije ili Kosova - ponovio je Lajčak - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Obraćanje Miroslava Lajčaka

- Imali smo nekoliko sastanaka u prethodnom periodu, dogovorili smo se oko ekonomskih pitanja, oko nestalih lica, a sada se bavimo osetljivim pitanjima. Pitanja imovine i Zajednice srpskih opština. Ključni princio čitavog procesa je da ne treba na kraju da postoji nijedno otvoreno, a nerešeno pitanje. Mi se bavimo pitanjima koja do sada nisu bila u pregovorima ili koja jesu bila, a nisu ispunjena. Meni je razumljivo da niz tih pitanja izaziva teške emocije, ali ključno je da sve to mora da se ostvari i ispuni - kazao je Lajčak.

- Mi ne možemo da želimo normalizaciju više od Srbije ili Kosova - ponovio je on i dodao da je jedan cilj normalizacija, a drugi evropska perspektiva i približavanje Evropskoj uniji.

Lajčak je ponovio da je cilj razgovora normalizacija odnosa i da je ona u interesu svih, a da je Evropska unija samo tu da pomogne, ne i da primorava bilo koga na bilo šta.

Obraćanje Aleksandra Vučića

Vučić je rekao da kakvi god su razgovori uvek je bolje imati razgovor nego da se ne razgovara, jer je cilj mir.

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak Vučić je rekao da kakvi god su razgovori uvek je bolje imati razgovor nego da se ne razgovara, jer je cilj mir - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Insistirao sam na punoj implementaciji Briselskog sporazuma i verujem da je to uslov bez koga se ne može za uspešan nastavak dijaloga - rekao je on i dodao da želi da se zahvali Lajčaku na posvećenom radu i na tome što želi da sasluša obe strane.

- Evropska budućnost za Srbiju je veoma važna, ona je važna zbog više investicija, zbog vrednosti za koje se borimo i zalažemo ali i zbog toga što će pozicija Srbije u svetu biti snažnija. A, put ka EU značajno je odrđeen kakav i koliki napredak ćemo napraviti u odnosima sa Prištinom - kazao je predsednik.

Vučić je rekao da su imali dobar i racionalan sastanak i da je ono što je važno da je dogovoren nastavak dijaloga i punu posvećenost Srbije nastavku tog procesa.

Posle sastanka, koji je počeo u 19.00 sati, Vučić i Lajčak obratiće se medijima.

"Priština da sprovede formiranje Zajednice srpskih opština"

Izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uputio je danas jasan zahtev političarima u Prištini da sprovedu deo Sporazuma i formiraju ZSO.

On je na konferenciji za novinare, nakon završene posete Prištini rekao da je Briselskim sporazumom iz 2013. godine i 2015. godine predviđeno formiranje ZSO, ali da to do danas nije učinjeno.

- To mora da bude osnovano u skladu sa Ustavnim sudom. Razgovor o Statutu bi trebalo da bude naredni korak. Deo sveobuhvatnog sporazuma je da sporazum počinje da se primenjuje nakon potpisivanja. Detalji o ZSO moraju da se dogovore - rekao je Lajčak.

On je dodao da stvari moraju da budu jasne oko toga šta je potpisano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 30

    15. oktobar 2020 | 20:05

    30 godina price o ulasku u EU I resavanju situacije Beograd-Pristina.Mnogo je breeeee.Svaki Dan ista prica...

  • W

    15. oktobar 2020 | 19:51

    Mogli ste se i čuti telefonom, da ne dolazi Miroslav

  • sale sa salajke

    15. oktobar 2020 | 19:50

    Čime se mi zamajavamo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA