≫ 

Otvorena kuća bana Jelačića u Novom Sadu. Vučić: Važno da Srbija i Hrvatska gledaju u budućnost

Za odnose između Srbije i Hrvatske teško možemo reći da su sjajni, ali dijalogom, čuvajući mir i stabilnost, moramo da počnemo da gradimo poverenje - rekao je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, prisustvovali su svečanom otvaranju kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu, na Petrovaradinu, kao i predaji na korišćenje predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća (HNV).

Svečanosti su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dacic, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, predsednica HNV Jasna Vojnić...

- Posle prvog sastanka koji sam imao sa predsednicom Grabar Kitarović, krenuli smo u realizaciju konkretnih problema koji su postojali. Za odnose između Srbije i Hrvatske teško možemo reći da su sjajni, ali ne mislim da je to naročito važno u ovom trenutku, smatram da imamo važnija posla u budućnosti. To je da samo dijalogom, čuvajući mir i stabilnost, počnemo da gradimo poverenje - rekao je predsednik Srbije i dodao da smo poslali poruku da su "Hrvati koji žive u bilo kom delu Srbije, građani ove zemlje i da je Srbija njihova domovina".

Dotakao se pitanja nestalih i rekao da je na Srbiji da poveća svoje napore da se to reši, ali da isto očekuje i od hrvatske strane.

Iako su današnji razgovori sa hrvatskim predstvnicima bili teški, Vučić je rekao da smatra da je važan korektan odnos i dogovor i očekuje "racionlano uplovljvavanje u normalne tokove".

Aleksandar Vučić, otvaranja kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu Iako su današnji razgovori sa hrvatskim predstvnicima bili teški, Vučić je rekao da smatra da je važan korektan odnos i dogovor i očekuje "racionlano uplovljvavanje u normalne tokove"-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Važno je da jedni drugima pomognemo i gledamo zajedno u budućnost – rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje o situaicji Srba u Hrvatskoj i tretmanu koji oni primaju, Vučić je rekao je i to bila jedna od tema, ali se razgovaralo i o odnosu Hrvata u Srbiji.

- Kada sam bio u Hrvatskoj, to je bilo nešto što su me najčešće pitali. Ako neko kaže nešto loše protiv ovog drugog, dobija aplauz. Naravno da smo pričali o položaju Srba u Hrvatskoj i obrnuto. Ne želim da nam se to pretvori u nešto da je navodno namešteno, ali kome bi to mogao da objasnim - dodao je.

Radman: Da izgradimo bolje odnose između Hrvatske i Srbije

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da ovaj događaj na Petrovaradinu može postati simbol želje da još snažnije krenemo u rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije.

Izrazio je uverenje da iskrenim i otvorenim đalogom dve države mogu da reše sva otovrena pitanja.

- Ovo je veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovde, ali veliki dan i za Srbiju. Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobitii svih - naglasio je Radman.

Kaže da je Jelačić najvažnija osoba u istoriji Hrvatske i da je njegova kuća, gde se rodio u Petrovaradinu, otkupljena i obnovljena uz pomoć Vlade Srbije i zahvalio je predsedniku Vučiću na tome.

Gordan Grlić Radman, otvaranja kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Radman dodaje da je spomenk Banu Jelačiću jedan od sibmola Zagreba i Hrvatske. Takođe, ukazuje da manjine moraju da budu spona i mostovi koji će ojačati odnose dve države.

- Hrvatska podržava i poštuje manjine i čini maksimum napora da se život srpske zajenice i drugih manjina odvija na najkvalitetniji način u skladu sa privrednim i socijalnim mogućnostima - naglasio je.

Kaže da je Hrvatska snažna država, članica EU i da gradi odnose na međusobnom uvažavanju i toleranciji.

- Srbi imaju tri prestavnika u hrvatskom saboru i koalicijski su partner u vladi Hrvatske, a nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati svoje predstavnike na svim političkim nivoima - dodao je Radman.

Vlada Srbije za otkup obezbedila 600.000 evra

Vlada Srbije je, za otkup kuće od 250 kvadrata obezbedila ukupno 600.000 evra, a proces obnove unutrašnjosti kuće nadziranje Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Prema informacijama Tanjuga, projektom je predviđena adaptacija unutrašnjeg dela kuće, kojom će joj biti vraćen izvorni izgled, kao u vreme kada je Jelačića u njoj živeo.

Upravnik Fondacije Spomen doma bana Josipa Jelačića Goran Kaurić rekao je za Tanjug da će adaptacija biti obavljena do proleća sledeće godine.

Inače, 16. oktobra 1801. godine rođen je ban Jelačić, a taj dan hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji obeležava kao nacionalni praznik.

Predsednik Vučić razgovarao je pre tri godine, u Dubrovniku, sa tadašnjom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima od značaja za Srbe u Hrvatskoj i hrvatsku manjinu u Srbiji i tada je najavio da će Srbija finansirati otkup i obnovu Jelačićeve kuće.

Ban i grof Jelačić, po kome se, inače, naziva glavni trg u Zagrebu, predstavlja jednu od najznačajnijih figura u istoriji hrvatskog naroda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lovac

    16. oktobar 2020 | 18:31

    Ovo je jos jedan pokazatelj da Srbija postuje prava nacionalnih manjina i konstantno radi na poboljsanju polzaja svih nacionalnih manjina u Srbiji.

  • Zora

    16. oktobar 2020 | 18:44

    Srbija je uvek vodila racuna o svojim manjinama.

  • Mašnica

    16. oktobar 2020 | 18:45

    Srbija je pokazatelj kako treba da se poštuju prava nacionalnih manjina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA