Srpski vs evropski parlament: Ko su žene koje su se "proslavile" u EU, ko moguće ministarke kod nas

Vladu će i u narednim godinama voditi žena, a osim nje izdvojile su se brojne kandidatkinje koje bi mogle da postanu ministarke

  • 2
Evropska Unija, Srbija, zastave Evropske Unije i Srbije Foto: Shutterstock

Kada je politička scena u Srbiji u pitanju, posebno se izdvojila jedna tema - zastupljenost žena u Parlamentu, što je od ove godine regulisano čak i jednim zakonom. Predlog da na svakoj izbornoj listi mora biti zastupljeno bar 40 odsto žena, koji je usvojen u februaru, svrstao je Skupštinu Srbije među prvih pet parlamenata u Evropi po broju poslanica koje ga čine. Kada je formiranje Vlade u pitanju, očekuje se i veći postotak žena u istoj.

Posle proglašavanja novog mandatara za formiranje Vlade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Anu Brnabić, zamolio da bar polovina članova Vlade Srbije budu žene.

- Mislim da bi to bio pravi potez, da pokažemo da su žene jednako sposobne i sposobnije da obavljaju državničke funkcije - rekao je Vučić.

Vladu će i u narednim godinama voditi žena, a osim nje izdvojile su se brojne kandidatkinje koje bi mogle da postanu ministarke.

Kako mediji poslednjih dana spekulišu u novoj vladi, i to na mesto ministarke kulture i informisanja, mogla bi da se nađe doskorašnja predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković.

Dosadašnja predsednica Opštine Savski venac Irena Vujović bi mogla da se nađe na čelu ministarstva zaštite životne sredine, umesto Gorana Trivana.

Od marta ove godine u fokusu domaće javnosti, usled epidemije korona virusa, našla se i dr Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba. Kisić Tepavčević pominjana je u kontekstu pretendenta za ministarku zdravlja, a ovih dana u fokus je došlo novo mesto. Naime, spekulište se da bi njoj moglo da pripadne mesto ministarke u novom resoru - ministarstvo za demografiju.

Konferencija, krizni štab Darija Kisić Tepavčević - Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Akutelna potpredsednica SNS i poslanica Marija Obradović takođe bi mogla biti kandidatkinja za isto mesto, a u izboru za novi kabinet je, navodno, i Brankica Janković koja bi mogla da vodi resor rodne ravnopravnosti.

Kada je reč o ministarstvu za turizam dosadašnjeg ministra Rasim Ljajić mogla bi da nasledi Tatjana Matić, potpredsednica SDPS-a.

Sednica Predsedništva SNS u utorak

Sednica Predsedništva SNS biće održana u utorak, potvrđeno je danas za Telegraf.rs.

Posle te sednice, trebalo bi da se sazna i konačan sastav vlade.

Prvo će mandatar predstaviti kandidate za novu Vladu, a predlog će najpre razmatrati vrh Srpske napredne stranke, koja je na izborima osvojila većinu, na sednici Predsedništva. Ukoliko predlog bude prihvaćen, on potom ide u Parlament.

Da se žene podjednako dobro, u nekim slučajevima i bolje, snalaze od muškraca na vodećim pozicijama, i da pol ne određuje stručnost, pokazalo se na brojnim primerima i u inostranstvu.

Kako izgleda zastupljenost žena u parlamentima evropskih gradova

Primeri dobrog liderstva, kada su žene na vodećim pozicijama, posebno je iznedrila kriza tokom epidemije korona virusa koja ja zavladala svetom. Prvi primer za to bila je nemačka kancelarka Angela Merkel koja je, kako je navođeno u medijima, zahvaljujući njenom pristupu, preskočila faze poricanja i konfuzije, broj zaraženih i preminulih značajno je niži nego u susednim evropskim zemljama.

Angela Merkel Nemačka kancelarka Angela Merkel - Foto: Tanjug/AP

Najmlađa predsednica Vlade u Finskoj

Sana Marin (34), socijaldemokrata koja je pre deset meseci postala predsednica vlade, u trenutku kada je postala premijerka bila je najmlađa žena na čelu vlade neke države.

Sana Marin Sana Marin (34), socijaldemokrata koja je pre deset meseci postala predsednica vlade, u trenutku kada je postala premijerka bila je najmlađa žena na čelu vlade neke države-Sana Marin - Foto: Tanjug/AP

Marin se izdvojila i svojim pristupom korona krizi. Svesna da ljudi teško prihvataju novine, ona je pozvala influensere svih uzrasta i zanimanja da šire proverene informacije o upravljanju pandemijom.

Danska političarka koja je rekla "ne" zahtevu SAD

Frederiksen je političarka koja je premijerka Danske od juna 2019. i lider socijaldemokrata od juna 2015. godine. Takođe, tek je druga žena koja obavlja bilo koju od ove dve dužnosti, a ujedno je i najmlađa premijerka u danskoj istoriji.

Frederiksen je međunarodnu pažnju stekla u avgustu 2019. godine, kada je predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp otkazao državnu posetu Danskoj nakon njenog odbijanja da proda Grenland, autonomnu teritoriju Danske. 15. avgusta "The Wall Street Journal" javio je da je Tramp razgovarao o mogućnosti kupovine Grenlanda sa saradnicima.

Takođe, izdvojila se i kada je epidemija korona virusa pogodila njenu zemlju. Danksa je bila prva država u Evropi koja je uvela, ali i popustila mere restrikcije.

Norveška "Gvozdena lejdi". 

Erna Solberg je norveška političarka koja je na funkciji premijerke od 2013. godine i liderka Konzervativne stranke od maja 2004. Dobila je nadimak "Gvozdena Erna", inspirisana nadimkom Margaret Tačer, "Gvozdena lejdi".

Erna Solberg Erna Solberg je norveška političarka koja je na funkciji premijerke od 2013. godine-Solberg - Foto: Wikimedia/Flickr/Trondheim Havn

Premijerka Norveške Erna Solberg je imala invovativnu ideju kada je korona kriza u pitanju; iskoristila je televiziju da se direktno obrati norveškoj deci.

Održala je posvećenu i temeljnu konferenciju za javnost na kojoj odraslima nije bio dozvoljen pristup. Odgovarala je na pitanja dece iz čitave zemlje, a natenane im je objasnila i zašto je potpuno u redu da se plaše. Orginalnost - i logičnost - njene ideje je kupila Norvežane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    18. oktobar 2020 | 20:43

    Nas je falsifikovan tako da mogu svasta da izmosljaju

  • srle

    18. oktobar 2020 | 22:55

    Ono sto vidim je da su zene stavljene na pijedestal i besomucno se forsiraju kad su u pitanju kljucna i rukovodeca mesta, kako kod nas tako i drugde. Ne znam iskreno kakva je to direktiva stigla, verovatno je i to u sklopu ove nove normalnosti. A svaka zena koja im musko dete bi trebalo da se zapita da li joj se svidja takva realnost u kojoj njen sin nece moci da dobije povoljan kredit, poreske olaksice, dodje do rukovodeceg mesta jer je to rezervisano za zene. Nije naucna fantastika, vec imamo takve zakone.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA