≫ 

Brnabić: Uskoro nova Vlada, sa oko 50 odsto žena

Premijerka Srbije najavila da će nova Vlada najverovatnije imati i dva nova ministarstva

KORONA STANJE SRBIJA, Konferencija, KZŠ, krizni štab Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je, gostujući u emisiji Hit tvit na TV Pink da će u utorak popodne biti sednica predstavništva SNS i da veruje da će u najkraćem mogućem roku imati novu Vladu.

- Očekujem jako dobru Vladu, koja će imati fantastične ljude. U ekspozeu će se naći stvari koje će jasno odrediti stvari koje želimo da uradimo do 2025. godine - rekla je Brnabić.

Kako kaže, najverovatnije će biti oko 50 posto žena i dva nova ministarstva.

Brnabić je istakla da je ogromna odgovornost na njihovim leđima, kao i leđima predsednika Srbije, da se nastavi rast, pa čak i ubrza razvoj i napredak Srbije.

- Nikada niko nije imao ovoliku odgovornost, odnosno ovoliko poverenje građana. Zato moramo da damo još više nego ranije od sebe, kako bi to poverenje opravdali - rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da će se otvoriti nikada ozbiljnija borba protiv organizovanog kriminala, i dodala da će građani moći da vide ozbiljne izmene u tom smislu.

Kako kaže, oseća se jače nego što se osećala prethodni put kada je dobila poverenje da oformi Vladu Srbije. Dodaje da nikome ne bi bilo lako da preuzme fotelju na kojoj je do juče sedeo Aleksandar Vučić.

- Zahvaljujem predsedniku na predlogu za mandatara, ali i SNS za podršku za to. Sada se osećam mnogo lagodnije i sigurnije u toj poziciji - rekla je Brnabić.

Pitanje Kosova i Metohije

Premijerka je navela da je pitanje Kosova i Metohije jedan od najvećih izazova i dijaloga sa Prištinom i da je to pitanje naše bezbednosti i sigurnosti.

Naglasila je da je Srbija implementirala sve dogovoreno u Briselu i poručila da Zajednica srpskih opština (ZSO), što je obaveza Prišitne, mora biti formirana onako kako je dogovoreno, a ne kao NVO.

Ona je poručila da da oko ZSO nema daljeg dijaloga, te da je razočaravajuće što je EU, koja je, kako je naglasila, strateški cilj i nove vlade Srbije, dozvolila da ZSO ne bude formirana ni sedam godina od kada je dogovorena.

Kako je dodala, civilizacijska je norma i crvena linija da ako nešto ispregovarate i potpišete, to onda i implementirate.

Brnabić je naglasila da pitanje KiM ostaje par ekselans pitanje za bezbednost Srbije, kako se ne bi dogodilo "da jedan dan neko, namerno ili slučajno, provokacijom napravi situaciju da imamo oružani sukob", kao u slučaju Nagorno-Karabaha.

- To ne možemo da dozvolimo - rekla je Brnabić i ocenila da Srbija ima mnogo više da izgubi od Prištine.

- Nismo zemlja kao 2014. već zemlja koja će biti lider u Evropi po rastu, nezaposlenost je samo 7,3 odsto, prepoznati smo kao lider u digitalizaciji... Zemlja smo koja ima sve jači sektor malih i srednjih preduzeća, zemlja sa jakim partnerstvima i sa sve više novih partnerstava - rekla je ona i dodala da te uspehe moramo ljubomorno da čuvamo i da balansiramo.

Priština nije uradila mnogo, kazala je Brnabić i navela da je na KiM katastrofa sa nezaposlenošću, kriminalom, korupcijom...

- Zato me plaši da političari kada nemaju ideje posebno na ovom delu Balkana, kada nemaju ideju kako da naprave kvalitet života, oni onda dižu tenzije.Toga se plašim i zato će to biti jedan od najveći izazova u mandatu buduće vlade - zaključila je Brnabić.

Video: Prvi put smo izdvojili sredstva za mlade poljoprivrednike i nova gazdinstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dunja

    18. oktobar 2020 | 22:40

    Žene umeju da rade brže i bolje od muškaraca, drugačiji odnos prema poslu imaju i pozdravljam odluku da bude više žena na rukovodećim mestima.

  • Aca

    18. oktobar 2020 | 22:27

    Jedino verujem ovima na vlasti!!!Jer ovi se i medju sobom ne mogu smisliti a ne jos da vode drzavu i da se brinu o narodu!!!

  • Biljana M

    18. oktobar 2020 | 22:53

    Zene su se u mnogo slucajeva dokazale kao pouzdane i sposobne. Zasluzeno dobijaju sve vecu ulogu na politickoj sceni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA