• 0

Šta se krije iza Bajdenovog navodnog dokumenta o KiM: Novi pritisak na Beograd ili lažna vest?

Izborni štab Džoa Bajdena do sada nije ni potvrdio ni demantovao validnost i autentičnost dokumenta, ali stavovi koji su u njemu ugrađeni jasno odražavaju stavove demokrata

  • 0
Donald Tramp, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Dokument koji je objavio albanski list "Ilirija", koji izlazi u Americi, a u kome je demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden predstavio svoju viziju za Kosovo i Albaniju, proteklih dana bila je udarna vest u prištinskim medijima. Prvobitno se kao dilema pojavilo pitanje autentičnosti dokumenta, ali u danima koji su došli i ona je razrešena.

Naime, glavni urednik "Ilirija" Ruben Avdžiju dokument je objavio i na svom Tviter nalogu i tvrdi da je dobijen iz Bajdenovog izbornog štaba. On je rekao i da je serija sličnih pisama poslata i na adrese drugih etničkih zajednica. O sličnom dokumentu danas se piše i u Bosni i Hercegovini. Kampanja Džoa Bajdena objavila je dokument pod nazivom "Vizija američkih odnosa sa BiH Džoa Bajdena" u kom se između ostalog navodi da je u američkom interesu da obezbedi da cela BiH krene napred u NATO i Evropsku uniju. Suština dokumenta usmerena je protiv interesa Republike Srpske.

Izborni štab Džoa Bajdena do sada nije ni potvrdio ni demantovao validnost i autentičnost dokumenta, ali stavovi koji su u njemu ugrađeni jasno odražavaju stavove demokrata. Prema tome za time nema ni potrebe, smatra i bivši diplomata Zoran Milivojević. On dodaje da izborni štab plasiranje ovih dokumenata radi vrlo svesno i jasno i da treba računati da će Bajdenova administracija, u slučaju da on pobedi, nastojati da vrati pozicije politike demokrata iz vremena Klintona i Obame.

Zoran Milivojević, diplomata, Evropski parlament SRBIJA MILIVOJEVIĆ

Zoran Milivojević - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Čim nema nikakvog demantija onda je jasno da se radi o autentičnom dokumentu. Treba računati na reviziju Trampove politike vezano za nas pre svega i za vraćanje na politiku Klintona i Obame, odnosno demokrata na ovim prostorima - kaže Milivojević za Telegraf.rs.

Iz dokumenta je potpuno jasno, smatra Milivojević, da mogućnost povratka na staru politiku SAD prema Srbiji znači novi pritisak za našu državu i jasno insistiranje na priznavanju nezavisnog Kosova.

- Potpuno je jasno da će prištinska strana imati punu podršku za svoje stavove u budućoj Bajdenovoj administraciji, ukoliko on dobije izbore. I to se vidi iz dokumenta, tamo je navedeno: obavezno međusobno priznanje, odgovornost Srbije za stanje iz devedesetih, da je Srbija bila agresor, a da Priština ima pravo na ratnu odštetu, podrška Kosovu da dobije viznu liberalizaciju za EU, ulazak u NATO, pominje se čak i insistiranje američke strane da se reši slučaj braće Bitići - podseća Milivojević i dodaje da je sve usmereno direktno u finkciji podrške prištinskoj strani kada su u pitanju njihovi zahtevi vezani za odnose sa Beogradom.

Donald Tramp, Džo Bajden

Džo Bajden - Foto: Tanjug/AP

Ako posmatramo malo širu sliku i pogledamo Zapadni Balkan, pitanja Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine jesu poslednja dva nerešena pitanja na prostoru koji je očigledno strateški važan, te se smatra da treba da uđe u transatlantsku zajednicu odnosno u zapadnu sferu uticaja.

- To je ustvari i spoljno politička strategija koja globalno ima veze i sa sučeljavanjem sa Kinom i Rusijom na ovim prostorima. To je sve potpuno jasno - kaže Milivojević.

Kada je reč o objavljivanju dokumenata "na mala vrata" Milivojević smatra da su se demokrate opredelile za ovakvu vrstu delovanja budući da se radi o malim zajednicama.

- Smatrali su da je ovo sasvim dovoljno jer se radi o malim zajednicama i da je dovoljno da se izborni štab obrati na ovaj način jer poruka je potpuno jasna. Uostalom, onog trenutka kad je obznanjeno na taj način je i postalo javno.Potpuno je jasno da je to metodologija kojom izborni štab animira glasače iz tih sredina i na drugi način im daje do znanja da će imati punu podršku za svoje ciljeve - zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima