≫ 

Izabrano rukovodstvo Skupštine Srbije: Dačić predsednik Parlamenta, u subotu Zakon o ministarstvima

Izabrano je šest potpredsednika Skupštine, kao i generalni sekretar, a Dačić je, kao novoizabrani predsednik Parlamenta, poželeo sreću u daljem radu svima njima

Video: Dačić izabran za novog predsednika parlamenta

Skupština Srbije dobila je danas rukovodstvo, pošto su na konstitutivnoj sednici 12. saziva izabrani predsednik Parlamenta, njegovi zamenici, kao i generalni sekretar. Na današnjoj sednici, kojom je predsedavala najstarija poslanica Smilja Tišma, formirani su i skupštinski odbori, nakon čega je završena konstitutivna sednica novog parlamenta.

Sednica Parlamenta u subotu

 

Dačić je rekao da "shodno dogovorima koje su imali sa SNS, predviđeno je da sutra bude dostavljen predlog zakona o ministarstvima, od strane poslaničkih klubova, kako bismo mogli što pre da pristupimo formiranju Vlade". Odnosno, pre te sednice, moramo da održimo još jednu, na kojoj bi se odlučivalo o zakonu o ministarstvima, rekao je.

Najverovatnije će ta sednica biti održana u subotu, sutra ćete imati punu informaciju, dodao je.

Zakazaću sednicu kolegijuma pre sednice parlamenta u subotu, rekao je Dačić, zahvalio što im je ukazano poverenje i zaključio konstitutivnu sednicu.

Nastavljena sednica, izabrano skupštinsko rukovodstvo

 

U nastavku konstitutivne sednice Narodne skupštine, poslanici su nastavili sa biranjem skupštinskog rukovodstva, a Dačić je najpre predložio šest potpredsednika Skupštine:

Vladimira Orlića iz SNS, Stefana Krkobabića iz PUPS-a, Radovana Tvrdišića iz SPAS-a, Mariju Jevđić iz Jedinstvene Srbije, Muamera Zukorlića iz Stranke pravde i pomirenja i Elviru Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Skupština se o potpredsednicima izjasnila javnim glasanjem - prozivkom poslanika, a pošto su dobili podršku većine poslanika, Dačić je saopštio da su njegovi zamenici i zvanično izabrani, poželevši im sreću u daljem radu.

Posle toga, Veljko Odalović predložen je za generalnog sekretara Narodne Skupštine, a posle glasanja i dobijanja podrške narodnih poslanika, Dačić je i njemu čestitao novu funkciju.

Prvo obraćanje novog predsednika Skupštine

 

Novi predsednik Skupštine Srbije preuzeo je dužnost od dosadašnje predsednice Maje Gojković posle čega se obratio poslanicima.

- Jedino sto tražim od svih poslanika je da imamo toleranciju za različita mišljenja. Zahvaljujem Aleksandru Vučiću, koji nije morao da uradi ovakav izbor, na osnovu izbornih rezultata. Naš zadatak će biti da doprinesemo jedinstvu u Srbiji, da štitimo dostojanstvo i integritet parlamenta. Hvala svima na vašoj velikoj podršci. Želim da se zahvalim Smilji Tišmi, koja je dete logora iz NDH, a sada je predsedavala Skupštinom Srbije - rekao je predsednik Skupštine.

Poslanici podržali predlog, Ivica Dačić izabran za predsednika Skupštine

 

Posle rasprave, poslanici su pristupili glasanju, posle čega je Ivica Dačić i zvanično izabran za predsednika Skupštine Srbije.

Od 226 poslanika, koji su pristupili glasanju, "za" je glasalo njih 225, "protiv" je bio 1, a uzdržanih nije bilo.

"Za" su glasali poslanici sa liste naprednjaka, SPS, SPAS, SVM, SPP, dok je protiv bio samostalni poslanik Vladan Glišić. Predstavnici SDA i Albanaca koji su najavili da će biti protiv, nisu došli na glasanje.

On je na toj funkciji zamenio dosadašnju predsednicu Narodne skupštine Maju Gojković, kako je Aleksandar Vučić i najavio u utorak.

Ovo su kandidati za potpredsednike Narodne skupštine

 

Poslaničke grupe dostavile su i spisak kandidata za potpredsednike Narodne skupštine.

Među njima su Vladimir Orlić ispred SNS-a, Stefan Krkobabić (PUPS), Radovan Tvrdišić (SPAS), Marija Jevđić (JS), Muamer Zukorlić i Elvira Kovač iz SVM.

Sandra Božić iz SNS, za koju se spekulisalo da će biti potpredsednik, ipak će biti zamenik šefa poslaničkog kluba SNS.

Dačić izašao iz skupštinske sale, otišao da preda dužnost Brnabić

 

Kandidat za predsednika Skupštine, Ivica Dačić, napustio je nešto posle 12.30 zgradu parlamenta i uputio se u Vladu, gde će biti obavljena primopredaja dužnosti ministra spoljnih poslova.

Premijerka Brnabić obavila je primopredaju dužnosti sa ministrom spoljnih poslova Dačićem u Vladi.

Kamberi izneo niz optužbi na Dačićev račun, on mu odgovorio

 

Poslanik Šaip Kamberi, predstavnik poslaničkog kluba "Ujedinjena dolina-SDA" rekao je da će glasati protiv postavljanja Ivice Dačića na poziciju predsednika Skupštine i izneo niz optužbi na račun predsednika SPS.

On je sa skupštinske klupe tvrdio da je Dačić negirao albanske žrtve, kao i da ne želi da glasa za politiku prošlosti.

Nakon toga se javio i Dačić, koji je podsetio na svoje ranije "sukobe" sa Kamberijem.

Sednica Narodne skupštine Republike Srbije

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Zahvaljujem, ja sam se javio pošto sam spomenut. Pošto je gospodin Kamberi izneo nekoliko kvalifikacija koje bih želeo samo da prokomentarišem. Đorđe Milićević je o tome govorio, ja bih samo da ga usmerim na pravu stranu. Što se tiče Kamberija on je meni rekao da sam nepoželjan za dolazak u Bujanovac kada je ubijen policajac, dok sam bio ministar unutrašnjih poslova. Mi nismo radili na smanjivanju broja Albanaca, već na borbi protiv lažnih prijava boravaka - odgovorio je Dačić na Kamberijeve optužbe, pa ga zapitao:

- To što neko govori da je ovo srpski parlament. Kako to da u celom svetu postoji Francuski parlament, Engleski, Belgijski, Albanski... Kako to da vam smeta samo srpski.

Glasanje za predsednika Skupštine odložila povreda Poslovnika

 

Sednica je počela povredom Poslovnika, koju je reklamirao Enis Imamović (SDA Sandžaka) negodujući zato što je između dve sednice prošlo 80 dana. Imamović je rekao da ovaj saziv ruši dostojanstvo parlamenta građana i dodao da je od parlamentarnih izbora prošlo 123 dana, te da je za to vreme moglo mnogo toga da se uradi.

Odgovorio mu je socijalista Ðorđe Milićević koji je podsetio da postoje rokovi za formiranje vlade, a koji nisu probijeni. Milićević je nakon toga počeo sa obrazloženjem predloga da predsednik parlamenta bude Ivica Dačić.

Dačić stigao u Skupštinu, tu su i ostali poslanici

 

Budući predsednik Parlamenta, Ivica Dačić, stigao je u Skupštinu, a tu su i ostali poslanici.

U skupštinsku salu su stigli i poslanici Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića. Među njima je i prva poslanica u Skupštini Srbije koja nosi hidžab, Misala Pramenković.

Nebojša Bakarec, poslanik Srpske napredne stranke, došao je u Skupštinu noseći u rukama buket cveća, a tu je i poslanik SPAS Ratko Dmitrović koji će najverovatnije biti novi ministar za demografiju, o čemu je ranije govorio i Aleksandar Šapić. On je takođe stigao u Skupštinu, a najavio je i da će uskoro podneti ostavku na poslaničko mesto, pošto je izabran za prvog čoveka Opštine Novi Beograd.

Posle izbora predsednika parlamenta, na redu skupštinsko rukovodstvo

 

Pošto poslanici budu izabrali Dačića, prelazi se na narednu tačku dnevnog reda u postupku formiranja skupštinskog rukovodstva, izbor šest potpredsednika koje predlažu poslaničke grupe.

Po izboru potpredsednika poslanici će preći na glasanje o generalnom sekretaru Skupštine. Na ovu funkciju će biti izabran Veljko Odalović, jedan od najbližih saradnika Ivice Dačića.

On je ovu funkciju već obavljao u mandatu od 2008. do 2012. godine, a na novu poziciju dolazi iz Ministarstva spoljnih poslova, gde je, takođe, bio generalni sekretar.

Video: Vučić proglasio Ivicu Dačića za predsednika Skupštine Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    22. oktobar 2020 | 12:00

    Podrska Ivici Dacicu!

  • sale sa salajke

    22. oktobar 2020 | 16:13

    Biće opozicije u Skupštini Srbije, sami će je među sobom stvoriti.

  • Filip

    22. oktobar 2020 | 12:36

    Važna sednica. Nastavlja se borba za bolju budućnost Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA