• 8

O Zakonu o ministarstvima u ponedeljak: Dimitrijević ponovo predsednik RIK-a

Sastav nove vlade trebalo bi da bude poznat posle sednice Predsedništva SNS koja je zakazana za nedelju, 25. oktobra

  • 8

Skupština Srbije završila je današnji rad usvajanjem odluke o prestanku funkcije članovima Republičke izborne komisije iz prethodnog saziva i imenovala nove članove, a za predsednika je ponovo izabran Vladimir Dimitrijević.

Među 17 članova RIK-a je i generalni sekretar skupštine Veljko Odalović, ali i Miladin Kovačević, kao predstavnik Republičkog zavoda za statistiku, koji je takođe bio član i u prethodnom sazivu.
Za sekretara RIK-a imenovan je prethodni generalni sekretar skupštine Srđan Smiljanić, a za zamenika sekretara Branko Marinković. Smiljanića i Marinkovića poslanici su danas imenovali i za zamenike generalnog sekretara Skupštine Srbije Veljka Odalovića.
U obrazloženju odluke se navodi da su njih dvojica uspešno obavljali funkciju generalnog sekretara, odnosno zamenika generalnog sekretara u prethodnom mandatu, a imenovani su po hitnom postupku kako bi se što pre dovršio proceš konstituisanja organa parlamenta.
Poslanici Skupštine Srbije završili su rad za danas, a raspravom o amandmanima na Predlog zakona o ministarstvima nastaviće u ponedeljak.

Poslanici su se početku izjašnjavali o predlogu Zakona o ministarstvima.

Predlog predviđa da Vlada Srbije ima 21 ministarstvo, a pored dosadašnjih 18, biće i tri nova - Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Posle usvajanja Zakona o ministarstvima, mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izneće poslanicima svoj ekspoze i predlog sastava svog kabineta. Prema ranije predviđenoj dinamici, glasanje o predlogu Zakona o ministarstvima se očekuje u ponedeljak, a ekspoze mandatarke planiran je za sredu.

Glasanje o imenovanju članova RIK-a

Dačić je najavio da će poslanici danas da glasaju o imenovanju članova RIK-a i imenovanju zamenika generalnog sekretara skupštine. Predloženo je da zamenici generalnog sekretara Veljka Odalovića budu dosadašnji generalni sekretar Srđan Smiljanić i Branko Marinković.

O tim odlukama, za razliku od Predloga zakona o ministarstvima, neće biti rasprave u pojedinostima, tako da poslanici mogu o njima da se izjasne.

Dačić je poslanicima rekao da je moguće da će danas da rade i posle 18 časova.

Milićević: Stvara se temelj da Vlada Srbije radi još bolje

Šef poslaničke grupe SPS-a u Skupštini Srbije Đorđe Milićević izjavio je danas da se zakonom o ministarstvima stvara temelj da Vlada Srbije radi još bolje i da može da realizuje proklamovana načela.

Ðorđe Milicević, narodni poslanik

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Milićević je kazao da ne ulazi u to šta će biti sardžaj ekspozea mandatarke za sastav vlade Ane Brnabić, ali je ubeđen da će među njima biti šest ključnih ciljeva o kojima je govorio predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić.

Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka protiv predloga zakona

Poslanik Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka Enis Imamović izjavio je danas da ta poslanička grupa neće podržati Predlog zakona o ministarstvima.

Imamović je u raspravi o tom predlogu rekao da se zakon donosi po hitnom postupku i upitao zbog čega se onda čekalo četiri meseca, jer poslanici sada imaju samo 24 časa da pripreme amandmane.

Sednica Narodne skupštine Republike Srbije

Poslanik Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka Enis Imamović izjavio je danas da ta poslanička grupa neće podržati Predlog zakona o ministarstvima-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Vidimo da se ovim zakonom, a naročito novim ministarstvima niste bavili studiozno. Na prvi pogled Predlog zakona ne predviđa zadatke za vladu koji treba da pruže odgovore na realno stanje u kojem se društvo nalazi, a naročito kada su u pitanju manjine - rekao je Imamović i dodao da će ta poslanička grupa da pokuša amandmanima da popravi zakon.

Palma tražio uvođenje posebnog ministarstva

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma tokom rasprave predložio je da se uvede i posebno ministarstvo za školski sport. Kako je objasnio, to je potrebno jer imamo najbolje talente po školama, dok, s druge strane, i ne znamo ko igra za Partizan i Crvenu zvezdu.

- Zašto za školski sport? Imamo najbolje talente po školama, ali te talente neko treba da prati i da ih usmeri. Deca se rode 15 odsto sa talentom, a radom i trudom dođu do profesionalca, ako neko radi sa njim. Nemamo pojma ni ko igra danas za Zvezdu i Parztizan. Taj koji počne da igra za Srbiju sapliće se o svoje noge, kao baba Mileva. Danas deca ni na fizičko ne idu. Košarku više ne gledam kao sportista, šta da gledam, koga? Ko igra za Zvezdu, ko za Partizan? Nekad smo bili prvaci sveta - argumentovao je Marković.

Sednica Narodne skupštine Republike Srbije

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je dodao da je danas, kada je reč o sportu, interes je na prvom mestu,

- Zato Zvezda i Partizan danas duguju ogromne pare. Nema ljubavi, samo interes - rekao je Marković.

Sastav nove Vlade poznat sutra

Sastav nove vlade trebalo bi da bude poznat posle sednice Predsedništva SNS koja je zakazana za nedelju, 25. oktobra.

Na dnevnom redu sednice parlamenta je i Predlog odluke o prestanku funkcije i imenovanju u Republičku izbornu komisiju, kao i Predlog za imenovanje zamenika generalnog sekretara Narodne skupštine.

Predloženo je da zamenici generalnog sekretara Skupštine Veljka Odalovića budu dosadašnji generalni sekretar Srđan Smiljanić i Branko Marinković.

Sednici parlamenta prethodio je Kolegijum Skupštine Srbije koji je sazvao predsednik Ivica Dačić.

Video: Dačić izabran za novog predsednika parlamenta

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    Tacno ovim papcima zabranitu povredu 1 dan u nedelji smeju da se ispoveđuju po poslaniki ili uvesti koo u šou ko će da ispadne bibi bi još bolje 😁

  • Olimdar

    Odličan predlog novi ministar za brigu o selu tu može idmah da se stavi i slika Palme jer samo tako može doći do ministra. Pored svih ministarstava trebalo bi još jedno novo na primer ministarstvo za rakiju pa mimistrstvo za lov i tako redom. Ministarstva nikada dovoljno jer narod treba lepo da živi. Zato nama izmišljaju te zagadjenje vazduha plati debljina diska plati potrošnja izvorske vode plati izlazak iz dvorišta na put plati ako ne bude tako kako bi ministri primali platu za prodavanje magle. Tako je to narode opet izadjite na izbore i glasajte da je sve dobro pa će naši dragi političari izmisliti još neko ministarsko mesto samo da narodu bude dobro što više plaća sve i svašta i da živi lepo.

  • Map

    Daj sto vise ministarstava, makar trideset, sta je to da ovaj ispaceni narod hrani toliko uhljeba sitnica

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima