Dačić: Nije u mojoj prirodi da budem protokolarni predsednik

Podsetio da je prvi put ušao u parlament kao poslanik 1992. godine, a da se od 1990. nije desilo da neki predsednik stranke bude predsednik skupštine

  • 9
Skupština Srbije, sednica

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izbor na mesto predsednika parlamenta je rezultat viđenja predsednika Aleksandra Vučića neke moje uloge kao šefa druge partije po snazi, a ljudi moraju da shvate da funkcija ne čini čoveka, nego čovek čini tu funkciju, iyjavio je danas novi predsednik Skupštine Srbije i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dacić.

- Ako neko misli da ću biti protokolarni predsednik parlamenta, to jednostavno nije u mojoj prirodi - rekao je Dačić na TV Hepi i istakao da su oni koji govore da je mesto predsednika skupštine degradacija ili politički diletanti ili zlobnici.

Dodao je da nije željan izvršne vlasti u smislu poluga koje ona ima jer je zakonodavna vlast u samom vrhu u sistemu podele vlasti pošto iza nje stoji narodna volja i ocenio da je ovo je najviša funkcija na kojoj je do sada bio.

Podsetio da je prvi put ušao u parlament kao poslanik 1992. godine, a da se od 1990. nije desilo da neki predsednik stranke bude predsednik skupštine.

- Dosta dugo smo razgovarali kakva bi politička kombinacija mogla da se napravi, imajući u vidu skore izbore koji nas čekaju 2022. godine - rekao je Dačić i dodao da očekuje sve izbore osim lokalnih i pokrajinskih.

Ocenio je da parlament ima i veliku odgovornost u uslovima kada postoje određene tenzije i dodao treba da bude mesto gde se odvija dijalog, mesto sa kim će razgovarati i međunarodni faktori. Dodao je i da predstavnicu Evropskog parlamenta govore da je za njih partner parlament Srbije.

Sednica Narodne skupštine Republike Srbije

Na pitanje o političkom životu bez opozicije u parlamentu odgovorio je da nije u njegovoj nadleženosti da nekog uvodi u parlament, i da o tome treba da razmišljaju političke stranke-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na pitanje o političkom životu bez opozicije u parlamentu odgovorio je da nije u njegovoj nadleženosti da nekog uvodi u parlament, i da o tome treba da razmišljaju političke stranke.

Podsetio je da je kao najmlađi poslanik još 1992. učestvovao u okruglim stolovima sa opozicijom kada je na opozicioni zahtev uveden cenzus od pet odsto, i dodao da da sada nije spušten cenzus na tri posto, SPAS Aleksandra Šapića ne bi uspeo da uđe u skupštinu.

- Ovde je i naš cilj da vidimo kakve to imaju primedbe druge neke stranke vezano i za izborni proces i za zakone. Veoma je važno da se raspravlja i o svim otvorenim pitanjima u našem društvu koje nisu samo političkog karaktera, već su društvenog značaja. Parlament je to mesto gde bi trebalo da se čuju svi glasovi koji postoje u našem drustvu - rekao je Dačić.

Ocenio je i da je dobro što je Muamer Zukorlić prihvatio mesto potpredsednika skupštine jer je on na neki način sada opozicija.

- Naša opozicija treba da se pita u kakvu su situaciju sebe doveli, jer će gledati skupštinsku raspravu na televiziji - rekao je Dačić.

Srbija, Izbori, Glasanje, 2020, Muamer Zukorlić

Dačić smatra da je dobro što je Muamer Zukorlić prihvatio mesto potpredsednika skupštine jer je on na neki način sada opozicija-Foto: Tanjug/Irfan Ličina

Predsednik skupštine najavio je da će danas biti usvojen zakon o ministarstvima, i da će uslediti izbor Vlade Srbije. Saglasio se da je jedan od značajnih ciljeva borba protiv organizovanog kiriminala, nasilja i mafije, za šta je potreban niz kadrovski odluka kao i sagledavanje niza zakonskih i podzakonskih rešenja neophodnih za tu borbu.

Izborom na mesto predsednika Skupštine nije se, kaže, žrtvovao za druge jer je došao na višu funkciju.

- Ja sam prošao sve to u izvršnoj vlasti. Predsednik skupštine je druga ličnost /(u državi) po protokolu, to je tako zbog značaja institucije same skupštine - rekao je on.

Dodao je da predstoji razgovor oko toga šta je u ovom trennutku najbolje da obavljaju kadrovi SPS-a u Vladi Srbije. Smatra da je njegov izbor strateška odluka i da će skupština delovati zajedno i operativno sa predsednikom Vučićem i Vladom Srbije kroz koordinaciju svih aktivnosti.

- U Srbiju dolazi ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov u dogovoru s predsednikom Vučićem i on je zatražio da dođe u skupštinu. Značajno je da skupštima ima međunarodnu aktivnosti - parlamentarnu diplomatiju - rekao je Dačić.

Kaže da to ipak nije prioritet već je na prvom mesta da skupština radi efikasno i odražava državno jedinstvo.

Upitan o bezbednosti predsednika Vučića povodom objave borbe protiv mafije Dačić je rekao da će onaj ko je sinonim za borbu protiv mafije, biti na meti.

- Bitno da službe bezbednosti vode računa o tome. Svakako se može očekivati odgovor mafije. A to je borba od suštinske važnosti za društvo jer su mafija i organizovani kriminal kancer i treba se brzo i preventivno reagovati - zaključio je on.

Video: Dačić: Hvala svima koji su me podržali, velika čast je biti predsednik Skupštine Srbije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    24. oktobar 2020 | 11:54

    U tvojoj prirodi je da budes NISTA...!!!

  • Imenjak

    24. oktobar 2020 | 13:25

    U kakvom si Dacicu problemu pogledaj sta izlazi o tebi i partiji Kolumbija

  • El Čapo

    24. oktobar 2020 | 14:03

    A gde nam je kolega don Palma De Majorca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA