• 6

Optužnica protiv Tačija danas ili do kraja januara

, Telegraf

Rok do januara 2021. može biti prolongiran u slučaju da je pretresni sudija zatražio dodatne dokumente ili dokaze nakon podizanja optužnice - rekao je advokat Kuštrim Paljuši

  • 6
Hašim Tači Kosovo

Foto: Tanjug/AP

Advokat Kuštrim Paljuši izjavio je danas da optužnica Specijalnog suda u Hagu protiv predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija i drugih osumnjičenih može biti potvrđena i obelodanjena od danas do najkasnije kraja januara 2021. godine.

On kaže da ne veruje da će optužnica biti saopštena pre pojavljivanja optuženih pred sudijom, s obzirom na to da, kako ocenjuje, to može da izazove nezadovoljstvo među albanskim građanima Kosova, koji ionako osporavaju rad Specijalizovanog tužilaštva i Suda u Hagu.

- Rok do januara 2021. može biti prolongiran u slučaju da je pretresni sudija zatražio dodatne dokumente ili dokaze nakon podizanja optužnice - rekao je Paljuši za Kosovo onlajn.

Portparolka Specijalizovanih veća u Hagu Angela Griep izjavila je dan ranije za Kosovo Onlajn da optužnica protiv predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija i lidera DPK Kadrija Veseljija za ratne zločine ostaje poverljiva, iako sutra ističe rok od šest meseci za njeno zvanično objavljivanje.

Na pitanje da li će sud potvrditi optužnicu protiv njih dvojice Griep navodi da će to biti poznato najkasnije do njihovog prvog pojavljivanja pred Sudom.

Ukoliko se optužnica ne objavi, ona ostaje poverljiva, zajedno sa postupcima povezanim sa njenim preispitivanjem. Poslovnik o postupku i dokazima predviđa da će, ukoliko bude potvrđena, optužnica biti objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred Sudom - navela je Angela Griep.

Portparolka Specijalizovanih veća je na kraju i dodala da, "budući da optužnica ostaje poverljiva, zajedno sa postupcima u vezi sa njenim preispitivanjem, ne može je dalje komentarisati".

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu je 24. aprila, Specijalizovanom veću podnelo na ispitivanje optužnicu kojima se predsednik Kosova Hašim Tači i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, kao i „druga lica“, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da se Tači, Veselji , i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalno tužilaštvo je tek 24. juna javno objavilo da su optužnice podnete na ispitivanje, a rok od šest meseci do kada bi Sud u Hagu trebalo da se izjasni ističe sutra.

Video: Hašim Tači stigao u Hag: Niko ne može promeniti istoriju, ovo je cena za slobodu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    Nema šanse morace ovaj u zatvor.

  • Mihailović

    Srbe su hapsili na zahtev političara sa "zapada" bez ikakvih dokaza, a ove njihove ubice,za koje ne vrede svedočenja i snimljeni materijali mnoštvo zločina i ubistava, a svedoci se likvidiraju...kao i onaj šta je minirao autobus sa Srbima,njega oslobodili, a ostavio opuške sa svojim DNK gde je u zaklonu čekao da naiđe autobus...

  • PRC

    Da li to znači da je gospođa Rada konačno progovorila?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima