• 0

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine: Delegacije sutra u Briselu

Razgovori počinju u 10 časova odvojenim susretima delegacija sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčkom nakon čega bi trebalo da uslede trilateralne sesije

  • 0
Brisel, Evropska Unija

Brisel / Foto: Shutetrstock

Delegacija Beograda na čelu sa direktorom Kancelartije za KiM Petrom Petkovićem učestvuje sutra u Briselu na novoj rundi tehničkih razgovora sa Prištinom.

Razgovori počinju u 10 časova odvojenim susretima delegacija sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčkom nakon čega bi trebalo da uslede trilateralne sesije.

Tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine nastavljaju se tačno posle mesec dana pauze nakon što je prethodni sastanak na nivou eksperata planiran za 28. septembar otkazan zbog mera karantina u Evropskoj službi za spoljne poslove u Briselu.

EU posrednici u dijalogu navode da će agenda sutrašnjeg sastanka ostati ista kao što je bila planirana za septembar kada je dogovoreno da se razgovara o dve od tri započete teme međusobnim finasijskim potraživanjim i imovini.

Dijalog Beograda i Prištine u septembru je došao u blokadu zbog odbijanja kosovske strane da razgovara o unapred dogovorenoj temi nevećinskih zajednica odnosno formiranja Zajednice srpskih opština.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je krajem septembra konstatovao da ”jedna strana nije spremna” da razgovara o ZSO.

Istovremneo iz Beogrda je poručeno da je ”neophodno i od kljucnog znacaja za buducnost dijaloga” da Pristina dokaze spremnost da radi na primeni ZSO, a da će srpska strana na svakom sastanku insistirati na toj temi.

U pokušaju da odblokira pitanje formiranja ZSO, Mirsolav Lajčak je tokom oktobra posetio Beograd i Prištinu. Tom prilikom obe strane su potvrdile svoju predanost nastavku dijaloga.

Miroslav Lajačak je konstatovao da pitanje ZSO mora biti deo konačnog sveobuhvatnog pravooobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beogrda i Prištine.

EU, kao glavni posrednik u dijalog Beogrda i Prištine, očekuje da bi do finalnog dogovora dve starne moglo da dođe u narednimmmesecima ukoliko se konstruktivno i u dobroj veri pristupi nastavku procesa pregovora.

Video: Vučić posle sastanka sa Lajčakom: Srbija je sve ispunila, Albanci ništa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima