≫ 

Ljajić je bio ministar sa stažom dužim od decenije, a evo ko su ostali "rekorderi"

Kako je ranije najavljivao to je njegova odluka, a istakao je da je jedan od retkih ministara koji nije bio oteran već je izašao iz Vlade

  • 0
DIVČIBARE SRBIJA HOTEL CRNI VRH Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Posle predstavljanja kandidata za ministre u novoj Vladi Srbije, pored nekoliko imena o kojima se nije ni spekulisalo, javnost je bila iznenađena i time što Rasim Ljajić, lider SDPS-a i dosadašnji ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, posle više od dvadeset godina neće biti član nove Vlade.

Kako je ranije najavljivao to je njegova odluka, a istakao je da je jedan od retkih ministara koji nije bio oteran već je izašao iz Vlade.

- Postoji više razloga za to, a dva su ključna. Prvi je činjenica da sam pre dve godine to najavio i nekoliko puta ponovio. Drugi razlog su učestale optužbe mojih političkih oponenata i ovdašnje opozicije da sam u svakoj Vladi i da sam večni ministar - rekao je on i dodao da je jedan od retkih ministara koji je izašao iz Vlade, a da nije oteran.

Iako neće biti sam u Vladi Ljajić će ipak imati svog predstavnika, Tatjanu Matić koja je i potpredsednik stranke i koja će voditi ministarstvo Ministarstra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tatjana Matic Tatjana Matić - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Na ministarskim funkcijama proveo je više od bilo koga drugog, u poslednje dve decenije bio je ministar u čak šest vlada.

Ljajić je prvi put izabran za ministra i to u Vladi SRJ 2000. godine, posle petooktobarskih promena. Tada je bio na mestu saveznog ministra za nacionalne i etničke zajednice. Potom je bio u koordinacionim telima Vlade Srbije za Preševo, Medveđu i Bujanovac kao i za Kosovo i Metohiju.

Nakon potpisivanja Beogradskog sporazuma marta 2003. godine izabran je za ministra za ljudska i manjinska prava u Savetu ministara SCG.

Od 2003. do 2006. godine obavljao je dužnost kopredsednika Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju sa mnogim arapskim zemljama. Od jula 2004. predsednik je Nacionalnog saveta za saradnju sa MKTJ, a od jula 2006. koordinator za sprovođenje Akcionog plana za završetak saradnje sa MKTJ. Od septembra 2005. godine predsednik je Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

DIVČIBARE SRBIJA HOTEL CRNI VRH Rasim Ljajić - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Rekorder

Ljajić nije jedini koji se upisao u nekoliko srpskih vlada, i to uzastopno.

Za petama mu je novopostavljeni predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, čiji je ministarski staž dug tačno jednu deceniju. On je, kao lider socijalista, bio neizostavni deo prethodnih pet vlada. Prvi put je bio deo kabineta Mirka Cvetkovića, od 2008. do 2012., kada je vodio Ministarstvo unutrašnjih poslova. U sledećem mandatu je bio na čelu vlade, a od 2014. do danas je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova.

Odmah iza Dačića je nekadašnji kadar G17 plus, odnosno URS-a Tomica Milosavljević, koji je bio ministar zdravlja punih devet godina, i ito u pet vlada, od 2002. do 2011. godine. Od kada je otišao sa funkcije, Milosavljević radi ono što je njegov osnovni posao - lekar je u jednoj beogradskoj bolnici.

Po osam godina na ministarskim funkcijama proveli su Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić, vodeći resore saobraćaja i infrastrukture i energetike. Antić, međutim, kado sada stvari stoje, ipak napušta Vladu i odlazi u "Koridore Srbije", dok Mihajlovićeva upisuje još jedan ministarski mandat, gde će preuzeti upravo njegov resor.

Sa osam godina ministarskog staža je i lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji je bio član obe vlade Vojislava Koštunice, ali i vlade Ivice Dačića.

Nekadašnji ministri iz redova DS takođe su upisani na listu "dugovečnijih", i to više zbog broja vlada u kojima su bili, nego zbog godina koje su na tim funkcijama proveli - sedam.

Jedan od njih je Slobodan Milosavljević, koji je najpre bio ministar za trgovinu, turizam i usluge (od januara 2001. do marta 2004.), zatim ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (maj 2007. do jula 2008), a potom se ponovo vratio u svoj prvi resor, gde je ostao do 2011. godine.

Isti slučaj je i sa Božidarom Đelićem, koji je bio ministar finansija i ekonomije u Vladi Zorana Đinđića, tačnije od 2001. do 2004. godine. Od 2007. do 2008. bio je potpredsednik Vlade Srbije. Nakon vanrednih izbora 2008. godine Đelić se nalazi na mestu potpredsednika Vlade za evropske integracije, a funkciju ministra za nauku i tehnološki razvoj u istoj Vladi obavljao je do marta 2011. kada je razrešen te dužnosti.

Mlađan Dinkić takođe je promenio nekoliko vlada, ali je sve vreme bio u jednom resoru - finasije i ekonomij (od marta 2004. do oktobra 2006., kao ministar ekonomije u vladama Koštunice i Cvetkovića, i godinu dana u vladi Ivice Dačića).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA