≫ 

Skupština Vojvodine izabrala novu vladu: Igor Mirović ponovo predsednik

Mandatar Mirović je poručio da će nastaviti kontinuitet rada započet u prethodnom mandatu

  • 0
Sednica Pokrajinske vlade, skupština Vojvodine Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Većinom glasova poslanika u Skupštini Vojvodine, Igor Mirović izabran je za predsednika Pokrajinske vlade. Predsednik Mirović predstavio je danas program i članove Vlade, koja će imati isti broj članova kao i prethodna i isti delokrug rada sekretarijata.

Mirović je danas uoči sednice Skupštine Vojvodine istakao da će Pokrajinsku vladu činiti široka koalicija, ne samo sa partnerima sa liste Srpske napredne stranke, već i sa Savezom vojvođanskih Mađara kao strateškim partnerom SNS-a i sa koalicijom Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije.

Kako je kazao predsednik, veoma je važna vest da će i predstavnici slovačke i hrvatske nacionalne manjine biti deo Pokrajinske vlade.

- Biće ovo vlada kontinuiteta sa programom koji je zasnovan na principima postavljenim u protekle četiri godine, ali i onim prioritetima koji se pojavljuju u našem društvu i celom svetu. Optimizam temeljim na rezultatima koje smo postigli jer Vojvodina prednjači kada je reč o smanjenju nezaposlenosti - kazao je Mirović.

Prema njegovim rečima, prethodne četiri godine imali smo značajan privredni i industrijski rast. Postavljeni su dobri temelji u svim oblastima sa akcentom na zdravstvo, privredu i ekonomiju.

- Od sutra nas očekuju novi izazovi, a to su problemi izazvani pandemijom kovida 19, ekonomski razvoj naše zemlje, kao i planiranje budžeta za narednu godinu - kazao je predsednik Mirović.

Pastor: Mirović je predlog kontinuiteta

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas, obrazlažući predlog za imenovanje Igora Mirovića za mandatara za sastav nove Pokrajinske vlade, da je to predlog kontinuiteta, a kontinuitet je značajan da se ne gubi previše vremena i za nastavak rada sistema koji je na izborima dobio veliku podršku građana.

Mirović ima veliko političko iskustvo, i veliko iskustvo u privredi, istakao je Pastor, on je dosledan, zaslužan i opravdano ga predlaže za predsednika pokrajinske vlade u narednom periodu.

Sednica Pokrajinske vlade, skupština Vojvodine Ištvan Pastor - Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Mandatar Igor Mirović predstavio je danas na zasedanju Skupštine Vojvodine sastav nove Pokrajinske vlade, za koju su najavili da je neće podržati svojim glasovima poslanici Vojvođanskog fronta, koji čine Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanska partija, kao ni poslanici Srpske radikalne stranke (SRS).

Mirović je predstavljajući svoj ekspoze poručio da je "zajedništvo prvi princip rada, dok je drugi okupljanja oko projekata, jer građani traže konkretne rezultata", prenosi RTV Vojvodina.

Sednica Pokrajinske vlade, skupština Vojvodine Igor Mirović - Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Privredni razvoj uvek i iznad svega, važan je princip rada nove pokrajinske vlade, rekao je Mirović, pre svega rad na velikim privrednim projektima.

Naredni princip, dodao je on, je pažljivo vođenje javnih finansija, poštovanje pravila, zakona i održavanje stabilnosti javnih finansija.

Veliki infrastrukturni projekti izmeniće život u pokrajini, sve lokalne samouprave trebaju da se stave na raspolaganje u izgadnji tih projekata. Veoma važna pitanja tiču se i međuopštinskih i lokalnih projekata, rekao je Mirović.

Kako je izjavio, poljoprivreda je važan programski cilj nove pokrajinske vlade, važno je da u centru pažnje budu mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, a ne smeju se zaboraviti i subvencije, mlade i žene u poljoprivredi.

On je najavio i nastavak izdvajanja u zdravstvu i zdravstvenoj politici u pokrajini, i rešavanje pitanja demografije, pomoć svim segmentima socijalne zaštite i demografske politike.

Pokrajinska vlada pomoći će i izbeglima i raseljenima i postojaće odeljenje koje će se baviti dijasporom.

U fokusu će biti obrazovni proces i digitalizacija, te visoko obrazovanje, studentski centar i izgradnja novog bloka Medicinskog fakulteta.

Kultura i savremeno stvaralaštvo i brojni sadržaji u manjim sredinama, zaštita spomenika kulture, projekti su od izuzetne važnosti, izjavio je Mirović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA