≫ 

Petković posle nove runde dijaloga: Insistirali smo na poštovanju Briselskog sporazuma

Tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine nastavljeni se tačno posle mesec dana pauze

  • 2
Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO), jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.

- Pitanjem ZSO je počeo i naš bilateralni i trilateralni sastanak. Svi moraju da znaju da koje god pitanje da se pokrene, o kojem god pitanju da se razgovara u dijalogu, bez formiranja ZSO ne možemo da napredujemo. To je sada već svima jasno - rekao je Petković novinarima u Briselu.

Videće se, kaže, kako će prištinska strana da se ponaša, jer Priština govori da ZSO može da se formira kako kaže tzv. Ustavni sud tzv. Kosova.

- To je neprihvatljivo jer nije dogovoreno u Briselu. Nama treba ozbiljna institucija, sa izvšnim ovlašćenjima. Reč je o suštini, o kolektivnim pravima Srba - rekao je Petković.

Na pitanje kada se može očekivati sastanak na najvišem niovu, Petković je odgovorio da to zavisi od Brisela.

- Kada će biti naredni sastanak i na kom nivou zavisi od EU, koja vodi dijalog i na kojoj je, kao domaćinu, da pozove dve strane na nastavak razgovora - rekao je Petković.

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Petar Petković - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je dodao da je važno i da se budem prisutni na ekspertskom nivou, da je važno da se razgovara, jer su Beograd i predsednik Aleksandar Vučić opredeljeni da se izbore za vitalne interese Srbije i kroz dijalog rešavaju sva pitanja.

Petković je naveo da o pitanjima imovine i finansijskih potraživanja dve strane imaju dijametralno suprotne stavove.

- Izneli smo naše gledište i pristupe. Svaki put dolazimo sa predlozima kako da pristupimo problemima. Tražimo da se jasno utvrde jasni principi i mehaninzmi za rešavanje pitanja koja opterećuju odnose dugi niz godina - rekao je Petković.

Kroz razgovore, kaže, pokušavamo da izgradimo preko potreban mir za Srbe i Albance, jer je istorijsko pomirenje neophodno za mir i prosperitet na Balkanu.

Bolje da se problemi rešavaju za stolom, nego da se prelivaju na KiM, jer to onda dovodi do nespokojstva i udaljava nas od procesa normalizacije, dodao je Petković.

Kako je rekao, implementacija Briselskog sporazuma je neophodna za nastavak dijaloga i izgradnju poverenja da bi se mogao napraviti korak napred u daljim razgovorima u Briselu.

Petković je ponovio da je Beograd ispunio sve što je dogovoreno i sada zahteva da se ispuni ono što Priština nije ispunila sedam i po godina, ZSO.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    29. oktobar 2020 | 19:02

    Pravi ĉovek na pravom mestu. Petković mi uliva mnogo više poverenja u pregovorima, od Đurića. Mesto ambasadora će mu biti prava mera. Bio je isuviše " mek" u razgovorima sa " drugom stranom", za razliku od Petkovića, koji ima jači i konkretniji nastup.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA