"Nije fer da KiM bude preduslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju"

Politički gledano, neke zemlje u EU i institucije u Briselu smatraju da je to politički preduslov jer je to dobra referenca za njih, zbog čega ne bi podržali napredovanje integracije Srbije, i to je veliki problem - rekaoje Peter Sijarto

  • 4
Peter Sijarto, Peter Szijjarto Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija Srbije

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da nije fer da rešenje pitanja Kosova i Metohije bude preduslov za to da Srbija uđe u EU ili ubrza svoje integracije.

- Nije fer da to bude preduslov i ne sme tako da bude - rekao je Sijarto za TV Prva.

Politički gledano, naveo je on, neke zemlje u EU i institucije u Briselu smatraju da je to politički preduslov jer je to, kako kaže, dobra referenca za njih, zbog čega ne bi podržali napredovanje integracije Srbije, i to je veliki problem.

Sijarto je rekao da je šteta što Srbija nije otvorila ove godine nijedno poglavlje u pregovorima u članstvu i da je to sramota za EU, a ne za Srbiju.

- Srbija je ozbiljna država i ne treba da igramo igre sa njom. EU treba da kaže direktno da li smo spremni za ubrzanje pregovora ili ne - rekao je šef mađarske diplomatije.

On je ponovio da se Mađarska zalaže za ubrzanje evropskih intergracija Srbije, jer smatra da je u interesu EU da Srbija postane njena članica, barem koliko je to u interesu i Srbije.

Srbija je tehnički već spremna za otvaranje šest novih poglavlja, kaže Sijarto i dodaje da ne razume zašto se odbacuje prilika da se govori o važnijim pitanjima evropskih integracija.

On je rekao da je poslednji put na samitu EU pokrenuo pitanje da li postoji pravna prepreka zašto ne može Srbija da se otvori šest poglavlja i da je dobio odgovor da ne postoji.

- To znači postoji samo politička prepreka, a to znači da sve države članice to žele, mogli bismo da otvorimo šest poglavlja. Evopske zemlje koje se navodno zalažu za proširenje i navodno su za integraciju Zapadnog Balkana, treba to jasno da kažu - istakao je šef mađarske diplomatije.

Govoreći o pandemiji korona virusa, Sijarto kaže da kada dođe do neke krize, nedostaje liderstvo EU.

- Svi mi, članice EU, borile smo se da dobijemo opremu: maske, uređaje, respiratore na istom tržištu u Kini, naši posrednici su se svađali, "tukli" su se oko toga ko će šta da uzme...Nije bilo nikakve koordinacije iz Brisela, jer te institucije mogu da upravljaju stvarima maksimalno u mirodopskim uslovima, ali kad imamo krizu, nedostaje liderstvo EU - ocenio je Sijarto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    1. novembar 2020 | 10:22

    Ako je to uslov pa i ne moramo u tu njihovu evropu , pa mi smo i tako u evropu, nasoj.

  • Srbbgd

    1. novembar 2020 | 07:57

    Treba jasno reći narodu ako je to uslov i odlučiti o tome putem referenduma. Ovako se samo mlati prazna slama.

  • ANTE BAN

    1. novembar 2020 | 11:33

    Potpuno nebitno da li je fer ili nije! Jer- Srbi ionako ne žele ulaziti i učlaniti se u tu nazadnu, propalu, konzervativnu i fašističku E-uniju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA