≫ 

Vjosa Osmani biće vršilac dužnosti predsednika privremenih institucija u Prištini

Mesto vršioca dužnosti predsednika ne može se obavljati duže od šest meseci

  • 1
Vjosa Osmani Vjosa Osmani / Foto: Tanjug/AP

Predsednica prištinskog parlamenta Vjosa Osmani biće vršilac dužnosti predsednika, jer tako predviđa tzv. Ustav u slučaju da predsednik napusti funkciju, prenosi Koha.

- U slučaju da predsednik Republike Kosovo privremeno nije u mogućnosti da izvrši svoje odgovornosti, on / ona može dobrovoljno da prebaci dužnosti svog mesta na predsednika Skupštine, koji će biti v.d. dužnost predsednika Republike Kosovo. Naredba predsednika o prenosu odgovornosti treba posebno da sadrži razloge i trajanje prenosa odgovornosti, ako o njima postoji znanje - navodi se u tzv. Ustavu, prenosi Kosovo Online.

Kako se navodi, mesto vršioca dužnosti predsednika ne može se obavljati duže od šest meseci.

Situacija poput ove dogodila se i 2011. godine, kada je Jakup Krasnići postao vršilac dužnosti predsednika nakon ostavke Bedžeta Pacolija, podseća Koha.

Predsednik privremenih institucija Hašim Tači danas je podneo ostavku na tu funkciju, navodeći da je protiv njega potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA