≫ 

Tači i Veselji se predali Euleksu na Kosovu

Njih dvojica se terete za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine

  • 10
Kadri Veselji, Hašim Tači Foto: Profimedia/Abaca Press, Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Predsednik privremenih insttucija u Prištini Hašim Tači stigao je u sedište Euleksa, odakle će otputovati danas u Hag, javljaju prištinski mediji.

Kako navodi "Koha", Tači je pre nekoliko trenutaka privatnim automobilom stigao u sedište Eulex-a u Kosovu Polju.

Potom je, kako navodi "Koha", automobil otišao, a u njemu se nalazio Bekim Čolaku, koji je bio šef Tačijevog kabineta.

Hashim Thaci, Hašim Tači Hašim Tači - Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Specijalno tužilaštvo u Hagu potvrdilo je ranije danas optužnicu za ratne zločine protiv Hašima Tačija, koji je nakon toga, takođe danas, saopštio da podnosi ostavku.

Prethodno je haško tužilaštvo potvrdilo optužnicu i protiv Kadrija Veseljija, bliskog Tačijevog saradnika, i predsednika njegove partije.

Njih dvojica se terete za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

I Veselji u misiji Eulexa, čeka odlazak u Hag

Predsednika Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, bivšeg šefa tajne informativne službe takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, već se nalazi u misiji Euleksa u Kosovu Polju i u toku popodneva trebalo bi da bude isporučen u Hag.

Kadri Veseli, Kadri Veselji Kadri Veselji - Foto: Tanjug/AP

On je sam došao u misiju, nakon što je objavljeno da je Specijalni sud potvrdio optužnicu protiv njega, prenosi prištinska Koha.

Nakon Veseljija u misiju je došao i bivši predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači koji je prethodno to objavio i podneo ostavku.

Na fotografijama koje su se pojavile u prištinskim medijima vidi se Tači kako automobilom stiže u sedište misije Euleks.

Za tri dana pred sudijom

Advokat akreditovan od strane Specijalnog suda Tauljant Hodaj izjavio je danas da nakon potvrde optužnice postoje dve procedure koje Specijalni sud može da sledi - da uhapsi optužene ili da pošalje nalog, a da od ove dve procedure zavisi kada će Tači i Veselji doći pred sudiju.

On je kazao da prema procedurama, ukoliko budu uhapšeni moraju da se pojave pred pretpretresnim sudijom u roku od tri dana, a ako je po poternici, moraju da se pojave u roku od sedam dana, prenosi Kljan Kosova.

- Ali kako se čini u ovom slučaju, u roku od tri dana će biti njihovo prvo pojavljivanje pred pretpretresnim sudijom - rekao je Hodaj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    5. novembar 2020 | 14:39

    Svakom po zasluzi. Dosla maca na vratanca.

  • Slavica

    5. novembar 2020 | 15:59

    Srecan dozivotni boravak u Ag.

  • Беч

    5. novembar 2020 | 14:46

    Неверујем да ће ишта од тога бити, они су заштићени ко бели медведи. На крају ће бити јадни угрожени а ми кољачи као и обично

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA