Selaković i Čavušoglu o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima produbljivanja ekonomske saradnje dveju država, a Selaković je istakao da visoko uvažava lični doprinos predsednika Erdogana dovođenju turskih investitora u Srbiju

  • 0
SELAKOVIC CAVUCOGLU SASTANAK Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Pres-služba

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se večeras u Antaliji, na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE), sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom.

Selaković je u razgovoru sa turskim kolegom izrazio nadu da će postignuti nivo bilateralnih odnosa, intenzivnog političkog dijaloga, produbljene saradnje i međusobnog poverenja i poštovanja nastaviti da se razvija i u narednom periodu, na dobrobit naših zemalja, kao i regiona u celini.

Šef srpske diplomatije je konstatovao da su dobro razumevanje predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, kao i njihov lični odnos značajno doprineli razvoju političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa Srbije i Turske.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima produbljivanja ekonomske saradnje dveju država, a Selaković je istakao da visoko uvažava lični doprinos predsednika Erdogana dovođenju turskih investitora u Srbiju.

Podsetivši da su dve zemlje prošle godine obeležile 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, Selaković je konstatovao da istorija naših odnosa seže mnogo dalje od toga i da obavezuje da nastavimo zajednički rad na jačanju sveukupnih odnosa i podršci miru i stabilnosti u regionu.

SELAKOVIC CAVUCOGLU SASTANAK Nikola Selaković i Melvut Čavušoglu - Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Pres-služba

Srbija, kako je rekao, sa velikom pažnjom prati situaciju u vezi sa epidemijom Kovid-19 u Turskoj i želi joj što brži potpuni povratak u normalne tokove i uspešan privredni oporavak.

Selaković je i ovom prilikom uputio najiskrenije izraze saučešća povodom razornog zemljotresa koji je pogodio područje Izmira i okolinu i odneo veliki broj ljudskih života, uz želje za što brži oporavak povređenih.

Šef srpske diplomatije učestvovaće sutra na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE), koji će biti održan u u Antaliji.

Domaćin sastanka u Antaliji je ministar Čavušoglu, a tema sastanka je "Načini saradnje u jugoistočnoj Evropi zasnovani na iskustvu sa pandemijom Kovid-19 u regionu".

Sastanak se održava u okviru predsedavanja Turske Procesu saradnje u jugoistočnoj Evrope (2020-2021).

Na marginama sastanka šef srpske diplomatije imaće odvojene bilateralne susrete sa predstavnicima više zemalja učesnica, kao i trilateralni sastanak sa ministrima inostranih poslova Turske i Bosne i Hercegovine Mevlutom Čavušogluom i Biserom Turković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA