≫ 

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi optuženi za kidnapovanja, mučenja i ubistva Srba

Optuženi su za zločine i portiv Roma, Aškalija, katolika, civila koji su sarađivali sa Srbima ili se protivili OVK...

  • 15
Hashim Thaci, Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veseli, Kadri Veselji, kosovo, Rexhep Selimi, Redžep Salimi

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu, Profimedia/AFP, Printskrin: Youtube/RTK

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu tereti Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija da su počinili ratne zločine nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva.

Tereti ih i da su zločine protiv čovečnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni, vršili od najmanje marta 1998. do septembra 1999. godine.

učpmb uniforma, oslobodilačka vojska preševa bujanovca i medveđe

OVK / Foto: Guliver/Getty Images/David Greedy

- Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kuksu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima. Žrtve su lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova, i to: Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK; Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK, i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK - navedeno je u optužnici.

Potvrđena optužnica navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Tači u zatvoru

 

Bivši lider takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači, koji je uhapšen zbog optužbi za ratne zločine, prebačen je u pritvorsku jedinicu u Hagu, saopštio je Specijalni sud, prenosi Rojters.

Rojters piše da je Tači iz "vojne uniforme prešao u politiku", kao i da je odmah podneo ostavku kada je tribunal potvrdio da postoji optužnica protiv njega za ratne zločine.

Video: Haradinajevo obraćanje posle saslušanja u Hagu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    5. novembar 2020 | 22:46

    Fali im još jedan dugar koji je najgori od njih a zove se Ramuš Haradinaj.

  • FANTOM

    5. novembar 2020 | 23:03

    Nisu optuženi već će biti saslušani povodom optužnice i evo ih za sedam dana nazad na Kosovo da nam opet sve po spisku.

  • zvoncica

    5. novembar 2020 | 22:32

    O hvala Bogu, da nismo samo mi uvek glavni krivci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA